Moonwalkers, këpucët më të shpejta në botë ju lejojnë të ecni me shpejtësinë e një vrapimi

Imagjinoni të jeni në gjendje të bëni një vrapim të shpejtë në ushqimore ose të shëtisni qenin tuaj aq shpejt sikur të ishit në një vendkalim në lëvizje.

Një kompani fillestare amerikane, Shift Robotics, ka shpikur një pajisje të krijuar për t’u lidhur në këpucët tuaja për të rritur shpejtësinë tuaj të ecjes deri në 250 për qind.

Kjo është e drejtë, ju mund të ecni deri në 11 km/h, rreth tre herë më shpejt se zakonisht.

“Moonwalkers” duken si patina, por ata nuk janë të lirë – në mënyrë që të mos humbni ekuilibrin tuaj.

Falë algoritmeve të mësimit të makinerive, ato lëvizin vetëm kur ju e bëni atë: mund të ndalojnë kur të doni, të kyçen për të ngjitur ose zbritur shkallët dhe rregullojnë automatikisht shpejtësinë e tyre kur jeni duke zbritur.

Mendohet se do të hipni në autobus: ju duhet vetëm të ngrini thembrën e djathtë dhe më pas ta vendosni përsëri në tokë, në mënyrë që frena elektronike të bllokojë plotësisht rrotat.

Për t’iu rikthyer ecjes me ritmin e vrapimit, ju dilni nga kjo “modalitet i bllokimit” duke ngritur thembrën e djathtë në ajër dhe duke e rrotulluar në drejtim të akrepave të orës duke e mbajtur gishtin e këmbës në tokë.

‘Përmirëso ecjen, mos e zëvendëso’

Themeluesi i kompanisë Xunjie Zhang thotë se ideja për shpikjen e tij erdhi pas një përplasjeje të afërt me skuterin e tij ndërsa udhëtonte për në punë.

“E pyeta veten pse nuk shkova kurrë në këmbë në punë – dhe nuk jam vetëm unë, shumë njerëz nuk mbështeten në ecjen, gjë që është befasuese duke pasur parasysh se është shumë më e sigurt, më e lehtë dhe më e përshtatshme, plus është më mirë për mjedisin,” tha Zhang në një deklaratë.

“Problemi është se ecja është shumë e ngadaltë dhe joefikase. Kështu që e bëra si mision timin të përmirësoja ecjen në vend që ta zëvendësoja atë”.

Me një ekip inxhinierësh të shtytjes së avionëve në Institutin Robotik të Carnegie Mellon dhe robotistë dhe stilistë atletesh, Zhang kaloi pesë vitet e fundit duke u përpjekur të krijonte këpucët më të shpejta në botë “duke u mbështetur në inxhinierinë e trupit”.

Shift Robotics thotë se ndryshe nga patinazhi, Moonwalkers nuk kërkojnë aftësi për të mësuar – është vërtet ecje.

Sipas kompanisë, AI përshtatet me ecjen e çdo përdoruesi dhe duhen më pak se 10 hapa që algoritmet të mësojnë modelet e ecjes së përdoruesit.

Burimi: Euronews