Nafta mund të arrijë deri në 150 dollarë për fuçi, paralajmëron analisti

Çmimet e naftës po rriten dhe asgjë nuk duket se po e ndalon rritjen e tyre. Nga dhjetori deri në janar, nafta e papërpunuar Brent u rrit me afërsisht 11 dollarë për fuçi dhe është rritur pothuajse në të njëjtën sasi që nga fillimi i shkurtit, mbështetur nga shqetësimet për furnizimin, inflacioni në rritje dhe tensionet gjeopolitike.

Brent që tejkalon 100 dollarë për fuçi është pothuajse e dhënë në këtë pikë, thonë analistët e energjisë; por tani, një numër në rritje i parashikuesve parashikojnë se produkti do të kalojë 125 dollarë për fuçi dhe madje edhe më i lartë.

Duke pasur parasysh që e keni këtë nën-investim në eksplorimin e kapitalit, ne po mbarojmë naftën fizike, po na mungon furnizimi,” tha për CNBC të hënën John Driscoll, drejtor i JTD Energy Services. “Ekziston një skenar ku ne mund të kalojmë 120 dollarë, madje deri në 150 dollarë për fuçi.

Nafta e papërpunuar Brent kaloi 95 dollarë për fuçi javën e fundit, niveli i saj më i lartë që nga vera e vitit 2014 dhe një rritje prej 63% nga viti në vit. Ajo u tregtua me 93.98 dollarë për fuçi të mërkurën në orën 10:20 në Londër.

Tensionet mbi kërcënimin e një pushtimi rus në Ukrainë kanë ndihmuar gjithashtu në rritjen e çmimeve, megjithëse një tërheqje e pjesshme e trupave ruse nga zonat kufitare të Ukrainës të martën bëri që çmimi i mallit të tërhiqej me rreth 3% nga një ditë më parë. Ndërsa Moska ka hedhur poshtë supozimin e një pushtimi të afërt, udhëheqësit e NATO-s dhe presidenti i SHBA Joe Biden këmbëngulin se rreziku i luftës mbetet i lartë.

“Tregu është në atë që ne e quajmë një prapambetje e madhe që i jep një premium çdo vaji të disponueshëm fizik të shpejtë. Ne po fillojmë të ndiejmë se kërkesa është në rrugën e saj drejt rimëkëmbjes dhe po shohim mungesat e ofertës,” shpjegoi Driscoll.

Këto mungesa ekzistojnë si në aspektin e prodhimit të OPEC+ – aleanca e OPEC-ut dhe disa vendeve joanëtare – duke pompuar naftë nën nivelet që premtoi të shtonte në tregje, dhe nën-investimet e sektorit në SHBA dhe vende të tjera në vazhdën e Covid-19 dhe shtytjet e qeverive për të kaluar tek burimet e rinovueshme.

Anëtarët e OPEC+ me kuota nuk kishin arritur objektivat e tyre të prodhimit me 700,000 fuçi në ditë në janar, me bashkë-drejtuesit e grupit Arabia Saudite dhe Rusia gjithashtu pomponin nën kuotat e tyre, sipas S&P Global Platts. Kjo vjen pavarësisht zotimit për të zbutur gradualisht shkurtimet rekord të furnizimit.

Investitorët ‘turbullohen në tregjet e naftës’

Këto nuk janë shenjat e vetme të një rritjeje të vazhdueshme për naftë: paratë po derdhen në investime në aksione të lidhura me naftën dhe kompanitë ndërkombëtare të naftës po mbledhin fitime masive. Ndërsa inflacioni në SHBA arrin normën e tij më të lartë në dekada, analistët rekomandojnë bursat e energjisë si investime të zgjuara. Ky inflacion, i ndihmuar nga probleme globale të zinxhirit të furnizimit, nuk po godet vetëm çmimet në pompën e gazit, por gjithashtu po rrit kostot për vetë shpuesit e naftës, veçanërisht në zonën e argjilës në SHBA. Kompanitë e shërbimeve të fushës së naftës kanë thënë se do të kalojnë kostot e tyre të rritura tek prodhuesit.

“Ndërsa ne rrisim konsumin, kapaciteti ynë i rezervuar bie, por ju gjithashtu shihni tregues të tjerë kyç si menaxherët e parave, bizneset jokomerciale, pensionet, që grumbullohen në tregjet e naftës,” tha Driscoll. “Rezultatet yjore nga aksionet e naftës (si) BP, Shell, Total janë duke arritur nivelet e fundit.”

Në të vërtetë, Indeksi i Sektorit të Energjisë S&P 500 është rritur më shumë se 50% nga viti në vit.

Driscoll nuk është i vetëm në thirrjen e tij rritëse – J.P. Morgan këtë muaj parashikoi që nafta “ka të ngjarë të tejkalojë në 125 dollarë” për fuçi me rritjen e rrezikut të kapacitetit rezervë.

“Mungesat e furnizimit janë në rritje. Njohja e tregut të kapaciteteve të tendosura po rritet gjithashtu”, shkroi J.P. Morgan në raportin e saj të 11 shkurtit.

Administrata e Informacionit të Energjisë uli vlerësimet e saj të kapacitetit të OPEC me 300,000 fuçi në ditë në shkurt, dhe grupi i prodhuesve nuk ka treguar asnjë tregues se do të devijojë nga rritja e planifikuar e kuotave prej 400,000 fuçi në ditë në 2022, pavarësisht lutjeve nga SHBA dhe të tjera për të ndihmuar në uljen e çmimeve të naftës.

“Kjo performancë e dobët vjen në një pikë kritike – dhe sipas këndvështrimit tonë, ndërsa prodhuesit e tjerë globalë lëkunden, kombinimi i nën-investimit brenda vendeve të OPEC+ dhe rritjes së kërkesës për naftë pas pandemisë do të përputhet me një pikë të mundshme të krizës energjetike”, thanë analistët në JP Morgan.

Deri në shkatërrimin e kërkesës

Këta faktorë së bashku me rimëkëmbjen e vazhdueshme globale nga përplasja ekonomike e shkaktuar nga koronavirusi do të thotë se ka shumë pak në rrugën që çmimet të vazhdojnë të rriten – diçka që mund të shkaktojë një recesion ekonomik, paralajmëruan ministrat e energjisë në Konferencën Egyps Petroleum në Kajro këtë javë. Analistët në RBC Capital Markets besojnë se e vetmja gjë që mund të ndryshojë rritjen e çmimit është një rënie e kërkesës pasi çmimi i mallit tejkalon atë që blerësit mund të përballojnë.

“Ne mund të jemi herët, por gurthemeli kryesor i tezës sonë gjatë vitit të ardhshëm, ose më gjatë, duke supozuar se ekonomia makro qëndron, është se cikli i naftës do të çmohet më lart derisa të gjejë një nivel të shkatërrimit të kërkesës,” Michael Tran, strateg i mallrave dhe inteligjencës digjitale në RBC Capital Markets, shkroi në një shënim analist të hënën.

Banka sheh që nafta mund të arrijë në 115 dollarë për fuçi ose më shumë këtë verë.

“Historikisht, tregjet e udhëhequra më lart nga shtrëngimi i stoqeve të produkteve dhe naftës së papërpunuar janë të vështira për t’u zgjidhur në mungesë të një ngjarjeje të shkatërrimit të kërkesës ose një rritje të ofertës, asnjëra prej të cilave nuk duket të jetë në horizont,” shkroi Tran.

Burimi: CNBC