NASA nxjerr një foto të re mahnitëse të ‘zemrës’ së Rrugës së Qumështit

NASA ka lëshuar një pamje të re mahnitëse të “qendrës” të fortë, super energjike të galaktikës sonë.

Është një përbërje prej 370 vëzhgimesh gjatë dy dekadave të fundit nga orbita Observatori Chandra me rreze X, që përshkruan miliarda yje dhe vrima të zeza të panumërta në qendër, ose zemër, të Rrugës së Qumështit. Një radio teleskop në Afrikën e Jugut gjithashtu kontribuoi në imazh, për kontrast.

Astronomi Daniel Wang i Universitetit të Massachusetts Amherst tha të premten se ai kaloi një vit duke punuar me këtë ndërsa ishte i bllokuar në shtëpi gjatë pandemisë.

Ajo që shohim në foto është një ekosistem i fortë ose energjik në qendër të galaktikës sonë”,-tha Wang në një email. “Atje ka shumë mbetje supernovash, vrima të zeza dhe yje neutronësh. Çdo pikë ose tipar me rreze X përfaqëson një burim energjik, shumica e të cilave janë në qendër.”

Kjo qendër galaktike me energji të lartë është 26’000 vjet dritë larg.

Puna e tij do të shfaqet në numrin e qershorit të Njoftimeve Mujore të Shoqërisë Mbretërore Astronomike.

I nisur në 1999, Chandra është në një orbitë ekstreme ovale rreth Tokës.

Burimi: Associated Press