Zemërimi është më i mirë se trishtimi

“Çmenduria është më mirë se trishtimi”, ishin fjalët e para të Haroldit kur u rikuperua nga një gjendje katatonike në një spital psikiatrik, vite më parë. Kur Harold u pyet se çfarë donte të thoshte, ai u përgjigj, “Kur të jesh i çmendur, mund të bësh diçka, por kur je i trishtuar nuk mund të bësh asgjë fare”. Nga çmenduria, ai po i referohej zemërimit, jo marrëzisë.

Harold po fliste për efektet energjizuese të zemërimit në kontrast me shterimin e energjisë që zakonisht shoqëron trishtimin. Kur jeni i zemëruar, jeni gati për veprim. Ju dëshironi të luftoni, të hidhni diçka ose të shkoni drejt kodrave me shpejtësi maksimale. Energjia pulson nëpër trupin tuaj duke kërkuar një dalje. Nga ana tjetër, trishtimi ka efekt të kundërt. Ju grabit energjinë dhe ju lë të shikoni nga dritarja, duke qarë me lotë të heshtur.

Konfliktet rreth zemërimit

Në rastin e Harold, ai ishte imobilizuar jo vetëm për shkak të trishtimit, por për shkak të konfliktit. Gruaja e tij prej shumë vitesh e kishte braktisur dhe ai ishte konfliktuar për dezertimin e saj. Duke qëndruar midis trishtimit dhe zemërimit, ai nuk ishte në gjendje të lëvizte. Ashtu si Hamleti i Shekspirit ishte i palëvizur dhe i pavendosur pas vrasjes së babait të tij dhe martesës së papritur të nënës së tij mashtruese me xhaxhain e tij vrasës, kështu që Harold u përfshi në konflikt. Të jesh i trishtuar ose i zemëruar shpesh është pyetja.

Njerëzit e ndjeshëm, inteligjentë dhe introvertë shpesh konfliktohen për zemërimin. Të mësuar të jenë të sjellshëm dhe të dhembshur ndaj të tjerëve, ata janë të frenuar dhe të shqetësuar kur janë të zemëruar. Jo rehat në shprehjen e zemërimit drejtpërdrejt, ata janë më shumë në shtëpi me trishtim. Meqenëse trishtimi zakonisht nuk ka ngarkesë motivuese, ata ndihen të pashpresë për të ndryshuar ndonjë aspekt të humbjes ose zhgënjimit.

Zemërimi konstruktiv

Përveç nxitjes motivuese që shpesh shoqëron zemërimin, shprehja e zemërimit komunikon drejtpërdrejt informacionin më intensivisht dhe më shpejt se çdo mesazh tjetër. Kur dikush përreth jush është i zemëruar, veshët tuaj ngrihen lart dhe ju dëgjoni me vëmendje. Zemërimi e përforcon mesazhin; rrit volumin e komunikimit. Zemërimi është edhe tërheqës dhe i fuqishëm. Meqenëse zemërimi mund të jetë i rrezikshëm, ai ju vë në gatishmëri të kuqe duke u përpjekur të vlerësoni rrezikun në një situatë të veçantë.

Sidoqoftë, kur zemërimi shprehet në një mënyrë të përmbajtur (pa bërtitur në majë të mushkërive, duke hedhur gjëra, duke goditur ose duke thirrur emra), situata mund të përmirësohet pas një konfrontimi të zemëruar. Nëse marrësi i zemërimit nuk është fajtor, ai ose ajo mund të arrijë një kuptim të ri të situatës dhe të përpiqet të kompensojë çdo gabim. Sa i përket personit që shpreh zemërimin drejtpërdrejt, ekziston një ndjenjë lehtësimi – një ndjenjë vërtetësie. Diçka e rëndësishme u tha, dhe nëse askush nuk u lëndua përgjithmonë, nuk ka asgjë për t’u shqetësuar. Pamundësia zhduket; ju jeni në kontroll edhe një herë dhe të gatshëm për të ecur përpara.

Zemërimi moral mund të jetë një lloj tjetër zemërimi konstruktiv. Zemërimi moral ndodh kur zhgënjimit i bashkohet një ndjenjë e thellë e padrejtësisë. Në mënyrë tipike, përfshihen parimet fetare dhe etike. Personat e zemëruar moralisht e shohin veten si viktima të një shkeljeje të thellë të dinjitetit të tyre si qenie njerëzore.

Zemërimi shkatërrues

Vrasjet masive të kryera nga individë paranojakë janë shembuj të tmerrshëm, bashkëkohorë të zemërimit shkatërrues. Këta autorë janë zakonisht fajtorë që ia atribuojnë fatkeqësitë e tyre personave specifik ose shoqërisë së gjerë. Përveç kësaj, këta individë të zemëruar shpesh janë të vetmuar që nuk kanë ndërgjegje. Çrregullimi antisocial i personalitetit, i cili i referohet një modeli gjithëpërfshirës të mosrespektimit të të drejtave të të tjerëve, mungesës së pendimit, mashtrimit dhe impulsivitetit dhe çrregullimit të personalitetit paranojak janë diagnoza tipike e shëndetit mendor për këta vrasës.

Ndërsa faktorët predispozues të personalitetit janë të zakonshëm së bashku me izolimin shoqëror dhe dëshirën për famë, zakonisht ekziston një reshje – një ngjarje e fundit që hedh individin e zemëruar kronikisht në skaj. Rreziku zakonisht përfshin një humbje dramatike të vlerës së vetvetes, si në një pushim nga puna, një tradhti nga një partner romantik, ose poshtërim nga të tjerë të rëndësishëm.

Përveç këtyre shembujve dramatikë, raste më të zakonshme të zemërimit shkatërrues përjetësohen nga narcizistët dhe individë të tjerë të zemëruar kronikisht, përfshirë abuzuesit e dhunës në familje. Këto grupe dëmtojnë rëndë njerëzit përreth tyre. Miqtë dhe të afërmit e tyre, duke iu nënshtruar mjediseve kronike të zemëruara të mbushura me mallkime, përplasje dere dhe shpesh sulme fizike, mbingarkohen nga shpërthime të tilla të vazhdueshme dhe tërbohen vetë të zemëruar. Ashtu si tymi i dorës së dytë është i rrezikshëm, ashtu edhe zemërimi kronik është toksik për ata që jetojnë në afërsi të tij.

Në përmbledhje

Zemërimi do të jetë gjithmonë një pjesë e natyrës njerëzore, por nuk ka pse të jetë një zemërim i rrezikshëm i shfrenuar. Kur zbutet nga përmbajtja, zemërimi mund të ndryshojë dinamikën ndërpersonale. Kur shoqërohet me drejtësinë, ai mund të jetë një zë i fuqishëm për ndryshim. Por kur përzihet me të drejtën narciziste dhe paranojë, zemërimi mund të jetë një mjet shkatërrues që përjetëson ciklin e pafund të dhunës që nuk fle kurrë.

Burimi: Psychology Today