NASA: Zbarkimi në Hënë është shtyrë deri në vitin 2025

Zbarkimi i shumëpritur i gruas së parë dhe personit të parë me ngjyrë në Hënë do të duhet të presë.

Për shkak të një vonese të shkaktuar nga procesi gjyqësor me Blue Origin, si dhe faktorë të tjerë – duke përfshirë pandeminë – kthimi më i hershëm i NASA-s në sipërfaqen hënore përmes programit Artemis nuk do të ndodhë në vitin 2024 siç pritej, tha administratori i NASA-s, Bill Nelson të martën.

Dhe programi hapësinor kinez është gjithnjë e më i aftë të zbarkojë taikonautët në Hënë shumë më herët sesa pritej fillimisht, tha Nelson, megjithëse ai nuk e identifikoi pritshmërinë origjinale. Është shumë e mundur që Kina të mund të zbresë në Hënë përpara një kthimi nga astronautët amerikanë, tha Nelson.

Ne po përballemi me një program hapësinor shumë agresiv dhe të mirë kinez,” tha ai. “Kjo ka ndodhur në vitet e fundit që ne i kemi parë ata të arrijnë shumë gjëra. Ata kanë deklaruar se do të shkojnë në polin jugor të hënës. Ne do të jemi aq agresivë sa mundemi në një mënyrë të sigurt dhe teknikisht të realizueshme për të mposhtur konkurrentët tanë”.

Çështja gjyqësore Blue Origin i ka rrënjët në një zgjedhje të bërë nga NASA këtë vit.

Jeff Bezos dhe Elon Musk secili duan që kompanitë e tyre të jenë në qendër të planeve të NASA-s për të kthyer astronautët në Hënë. Por NASA ka para të mjaftueshme vetëm për njërën prej tyre, dhe ajo shkoi me SpaceX të Musk për të ndërtuar sistemin e zbarkimit njerëzor. Blue Origin, kompania hapësinore e Bezos, e ka luftuar këtë vendim që atëherë, duke thënë se NASA favorizoi padrejtësisht SpaceX dhe se do të ishte më mirë financimi planeve të të dy SpaceX dhe Blue Origin për të zhvilluar automjete të afta për t’u ulur në Hënë.

Një vendim i Gjykatës Federale të Kërkesave të premten, e cila vendosi në favor të NASA-s, do të thotë se përparimi i programit Artemis mund të vazhdojë. Gjatë procesit gjyqësor, NASA u ndalua me ligj që të kishte ndonjë kontakt me SpaceX në lidhje me zhvillimin e tyre të një sistemi uljeje njerëzore për astronautët Artemis. Sidoqoftë, SpaceX ka vazhduar të zhvillojë vetë tokëzuesin pa asnjë pagesë nga NASA.

Faktorë të tjerë që çojnë në vonesën e vitit 2025 përfshijnë mungesën e fondeve për zhvillimin e sistemit të uljes njerëzore dhe “objektivi i administratës Trump për zbarkimin njerëzor në vitin 2024 nuk ishte i bazuar në fizibilitetin teknik,” tha Nelson.

Burimi: CNN