Ndërtesa më e madhe 3D në botë e printuar me beton të vërtetë është tani e hapur

Një përpjekje bashkëpunuese midis një kompanie materialesh ndërtimi dhe një ofruesi automatizimi për prodhimin e aditivëve ka bashkuar ndërtesën më të madhe 3D në botë të printuar me beton të vërtetë, raportoi 3DPrint.com.

Ne kemi mbuluar përditësime nga bota e printimit 3D dhe se si përdoret tani me një gamë të gjerë materialesh fillestare duke përfshirë çelikun. Megjithatë, kur bëhet fjalë për ndërtimin, boja e përdorur është zakonisht një përzierje e thatë e materialeve të llaçit që jo vetëm kufizon shkallën e adoptimit të teknologjisë, por gjithashtu rrit kostot e ndërtimit.

Një kompani meksikane CEMEX ofron materiale për ndërtimin konvencional të ndërtesave dhe ka punuar me ndërtimin e ndërtesave sipas kërkesës me bazë në Danimarkë (COBOD), një ofrues teknologjie për printimin 3D, për të adresuar këtë çështje. Zgjidhja e tyre redukton bojën e pronarit në printimin 3D të ndërtesave në vetëm një përqind të përzierjes së çimentos, duke e bërë atë shumë të shkallëzueshme, raportoi 3DPrint.

Përpjekjet e mëparshme për ndërtime 3D duke përdorur beton kanë përdorur përzierje speciale për të trajtuar tharjen e ngadaltë të betonit gjatë procesit të ndërtimit. Kjo është një pengesë e madhe pasi betoni i lagësht nuk ka të njëjtën aftësi mbajtëse peshë si homologu i tij i thatë dhe nuk mbështet ndërtimin. Përgjigja e CEMEX dhe COBOD për këtë problem është një përzierje e re çimentoje e quajtur D.fab e cila përbëhet nga një aditiv i veçantë që lejon derdhjen e betonit ndërsa një shtesë tjetër e shtuar gjatë procesit të printimit, përshpejton procesin e tharjes.

Në një deklaratë nga 3DPrint, Henrik Lund-Nielsen, themelues dhe menaxher i përgjithshëm i COBOD, tha se metoda lejonte përdorimin e materialeve me burim lokal në ndërtim. Edhe pse kjo mund të mos adresojë shqetësimet e emetimeve të karbonit të lidhura me përdorimin e betonit, ajo e zvogëlon gjurmën e karbonit ndërsa siguron furnizime ndërtimi.

Një avantazh i shtuar është ulja drastike e kostove të ndërtimit. Ndërsa llaçet e përzierjes së thatë të përdorur për printimin 3D kushtojnë 700-900 € për metër kub ndërtimi, përdorimi i D.fab mund të ulë koston në 60 – 90 € për të njëjtin vëllim. Përveç kësaj, mund të bëhen kursime të mëtejshme me kohën e reduktuar të nevojshme për ndërtim.

Ekipi demonstroi teknologjinë e tij duke ndërtuar një shtëpi 190 m², më e madhja deri më tani duke përdorur çimento të vërtetë, në kryeqytetin e Omanit, Muscat. Aditivët D.fab ishin me burim nga Evropa ndërsa shtëpia u printua 3D në dy faza. Gjatë fazës së parë, një ekip lokal u trajnua mbi procesin e printimit, i cili më pas kreu fazën e dytë të printimit tërësisht vetë, raportoi 3DPrint.com.

Së bashku, i gjithë projekti mori vetëm pesë ditë për t’u përfunduar, ndërsa kostoja e materialit u ul në 1,600 € në krahasim me 20,000 € që do të kushtonte duke përdorur përzierjet e rregullta pronësore të thata të përdorura në printimin 3D.

Burimi: Interesting Engineering