Ndotja e ajrit lidhet me një rrezik në rritje të sëmundjeve mendore

Megjithëse shumica e njerëzve do ta lidhnin ndotjen e ajrit me mushkëritë, një studim i ri ka nxjerrë në pah ndikimin që mund të ketë edhe në mendje.

Duke shkruar për Journal of the American Medical Association Psychiatry, studiuesit kanë zbuluar se ekspozimi afatgjatë ndaj niveleve edhe relativisht të ulëta të cilësisë së dobët të ajrit mund të shkaktojë depresion dhe ankth.

Zbulimi i shton një valë provash që lëndët djegëse fosile mund të ndikojnë negativisht në shëndetin mendor dhe sugjeron nevojën për standarde ose rregullore më të rrepta për kontrollin e ndotjes së ajrit në të gjithë globin.

Ky studim ofron prova të mëtejshme mbi ndikimet e mundshme të ndotjes së ajrit në tru për të mbështetur uljen e kufijve ligjorë të ndotjes së ajrit”, thotë Anna Hansell, një profesore e epidemiologjisë mjedisore, e cila nuk ishte e përfshirë në hulumtim.

Increased Air Pollution Clouds Mental Health

“Ai gjeti lidhje midis ndotjes së ajrit dhe ankthit dhe depresionit në Mbretërinë e Bashkuar, e cila përjeton ndotje më të ulët të ajrit se shumë vende në mbarë botën.”

Për të arritur këtë përfundim, autorët gjurmuan incidencën e depresionit dhe ankthit në pothuajse 390,000 të rritur në Mbretërinë e Bashkuar mbi 11 vjet.

Të dhënat nga UK Biobank hetuan më tej efektin e ndotjes së ajrit, i cili përfshinte PM2.5 dhe PM10, dioksidin e azotit dhe oksidin nitrik.

Ata zbuluan se 13,131 raste të depresionit dhe 15,835 të ankthit u identifikuan dhe zbuluan se gjendja ishte më e rënda në prani të ndotësve, duke përfshirë grimcat e imta, oksidin nitrik dhe dioksidin e azotit. Këto zakonisht emetohen në ajër kur nafta dhe gazi digjen për automjete, termocentrale, pajisje ndërtimi dhe punë industriale.

Air Pollution And Mental Health- Understanding The Larger Impact

Për dekada, shkencëtarët kanë ngritur alarmin për ndikimin e ndotjes në shëndetin fizik, veçanërisht aftësinë e tij për të shkaktuar sëmundje kardiovaskulare, infeksione të frymëmarrjes, kancer të mushkërive dhe më shumë.

Në fakt, vetëm vitin e kaluar një raport i Universitetit të Çikagos konfirmoi se ndotja e ajrit tani merr më shumë se dy vjet nga jetëgjatësia mesatare globale – më shumë se cigaret, alkooli ose konfliktet.

Jo vetëm kjo, por ndotja e ajrit është treguar gjithashtu se dëmton trurin e të moshuarve, duke kontribuar në rënien njohëse dhe çmenduri.

Në fund të këtyre zbulimeve, u njoftua në dhjetor se eliminimi i ndotjes së ajrit nga lëndët djegëse fosile do të parandalonte më shumë se 50,000 vdekje të parakohshme në Shtetet e Bashkuara çdo vit.

How air pollution can impact mental health in China | VoxDev

Fatkeqësisht, kjo nuk është njohur ende në MB, ku ministrat aktualisht po përballen me kritika të mëdha pasi kaluan një udhëzues të ri ligjërisht të detyrueshëm për cilësinë e ajrit që lejon më shumë se dyfishin e niveleve të grimcave të imta (PM.2.5) sesa objektivat e vendosura nga Organizata Botërore e Shëndetësisë.

I miratuar këtë javë, legjislacioni i ri lejon një përqendrim mesatar vjetor maksimal prej 12 mikrogramë për metër kub deri në vitin 2028, pavarësisht rishikimit të fundit të OBSH-së që ta ketë atë në pesë.

Është me të vërtetë e rëndësishme që qeveritë të jenë të vetëdijshme për ndikimet”, thotë Cybele Dey, një psikiatre për fëmijë dhe adoleshentë që shërben si bashkë-kryetare e Mjekëve për Mjedisin Australi.

“Dhe se ata janë anasjelltas të vetëdijshëm për përfitimet për shëndetin tonë nga kalimi i karburanteve fosile dhe mbrojtja e njerëzve nga ekspozimi ndaj ndotjes së tepërt.”

Burimi: Thred.