Pyetje – A është në rregull të pyes shefin tim për problemet e parave?

Pyetje: A është e përshtatshme t’i drejtoheni shefit tuaj për çështje financiare? Denise, Oksford

Afrimi me shefin tuaj për çështje financiare varet nga situata dhe çfarë mendoni se mund të bëjnë.

Nëse dëshironi një rritje page, në mënyrë ideale do të keni prova që e keni fituar një të tillë. Ju nuk mund të mbështeteni vetëm në një rritje të kostos së jetesës ose vështirësi financiare për të bërë rastin tuaj.

Dëshmi e mirë do të ishte referimi në objektivat e mëparshëm që keni vendosur dhe tregimi se i keni përmbushur dhe tejkaluar ato.

Nëse nuk u vendosën objektiva, duhet të përpiloni një listë me rezultate të prekshme dhe të matshme që keni arritur në 12 muajt e fundit. Mendoni për pikat kryesore që do t’i shtonit CV-së tuaj – arritjet, jo përgjegjësitë – dhe do të jeni në linjat e duhura.

Nëse bëhet fjalë për një negocim, mendoni në mënyrë kreative për kompensimin tuaj, sepse është më shumë sesa thjesht paga.

Mund të përfshijë bonuse, kontribute pensioni, plane të kujdesit shëndetësor, anëtarësime në palestër ose kredi për bileta sezoni për udhëtime. Të kesh një sërë gjërash për të negociuar mund ta ndihmojë shefin tuaj të gjejë një zgjidhje nëse janë të kufizuar nga buxheti i tyre.

Disa punëdhënës mund të jenë gjithashtu fleksibël për t’ju dhënë hua ose paradhënie mbi pagën tuaj, dhe shumë punëdhënës të mëdhenj ofrojnë Programe të Ndihmës së Punonjësve (EAPs) që mund të ofrojnë këshilla për menaxhimin e financave tuaja.

Në organizatat e mëdha, këto gjëra zakonisht do të trajtoheshin nga HR, kështu që nëse nuk jeni të kënaqur të flisni me shefin tuaj për këtë temë, mund të flisni me HR ose të kontaktoni EAP në mënyrë konfidenciale.

Megjithatë, jo të gjithë punëdhënësit janë të dobishëm dhe shpesh organizatat janë të kufizuara në atë që mund të bëjnë. Pra, mos harroni se shumë banka ofrojnë këshilla për menaxhimin e financave dhe ka organizata të jashtme që mund të ndihmojnë.

Burimi: Thred.