Ndotja, New York mbyll piceritë me furra druri

Departamenti i Mbrojtjes së Mjedisit të Qytetit të Nju Jorkut ka hartuar rregulla të reja që do të ndalojnë restorantet të përdorin metodën e pjekjes me dekada të vjetra për të ulur emetimet e karbonit deri në 75%.

Të gjithë banorët e Nju Jorkut meritojnë të marrin ajër të shëndetshëm dhe sobat me dru dhe qymyr janë ndër kontribuuesit më të mëdhenj të ndotësve të dëmshëm në lagjet me cilësi të dobët të ajrit”, tha në një deklaratë zëdhënësi i DEP, Ted Timbers.

Rregulli mund të kërkojë që piceritë me furra të tilla të instaluara përpara majit 2016 të blejnë pajisje të shtrenjta të kontrollit të emetimeve  të cilat kushtojnë deri në 20.000 dollarë në një system filtri ajri .

Oh po, është një shpenzim i madh!” tha Paul Giannone, pronari i Paulie Gee’s në Greenpoint. “Nuk është vetëm shpenzimi i instalimit të tij, por edhe mirëmbajtja. Unë duhet të paguaj dikë për ta bërë atë, të shkojë atje çdo dy javë dhe ta fusë atë poshtë dhe ju e dini të bëni mirëmbajtjen.”

Giannone shtoi se ndërsa filtri i ajrit është “i shtrenjtë dhe është një telash i madh”, ai gjithashtu ka disa avantazhe.

Fqinjët e mi janë shumë më të lumtur. Kisha një djalë që vinte për vite me radhë duke u ankuar se tymi po hynte menjëherë në banesën e tij dhe nuk e kam parë që kur kam instaluar pastruesin.”

Ndërsa ky vendim i ri është kundërshtuar nga mjeshtrit e picave të cilët pohojnë se kjo masë do të “vrasë” picën pasi nëse ndryshohet temperatura në furrë do të ndryshojë edhe shija.  

Përkthyer dhe përshtatur nga New York Post për Probizz.al