Në cilat shtete të Evropës është legale vdekja e asistuar?

Parlamenti i Portugalisë votoi sërish të premten për dekriminalizimin e eutanazisë, ndërsa Franca nisi një debat të qytetarëve për kujdesin në fund të jetës, ndërsa të dy vendet konsiderojnë legalizimin e vdekjes së asistuar.

Një ligj francez i 2016-ës i lejon mjekët t’i mbajnë pacientët me sëmundje terminale të qetësuar para se të vdesin, por ai nuk lejon asistimin e vetëvrasjes.

Disa qytetarë francezë – dhe qytetarë të vendeve të tjera evropiane – përfundojnë duke udhëtuar në vendet fqinje ku lejohet eutanazia e asistuar për vdekje ose pasive.

Çështja është aktualisht nën debat në një numër vendesh evropiane, ndërsa gjatë viteve të fundit më shumë vende kanë ndryshuar ligjet e tyre për të dekriminalizuar ose legalizuar mjetet për t’i dhënë fund jetës vullnetare.

Pra, ku asistohet vdekja ligjore? Euronews shikon gjendjen e legjislacionit në vende të ndryshme të BE-së.

Çfarë është vdekja e asistuar?

Vdekja e asistuar i referohet si eutanazisë aktive vullnetare, ashtu edhe vdekjes së asistuar nga mjeku. Këto dy lloje të vdekjes së asistuar dallojnë një ndryshim në shkallën e përfshirjes së mjekut.

Eutanazia aktive vullnetare përfshin mjekun që luan një rol aktiv në kërkesën e pacientit për të vdekur, zakonisht duke furnizuar një substancë vdekjeprurëse intravenoze.

Vdekja e ndihmuar nga mjeku nënkupton që personeli mjekësor i siguron pacientit mjetet vdekjeprurëse për të vrarë veten, që do të thotë se është pacienti ai që i punëson ata.

Disa vende kanë lejuar gjithashtu eutanazinë pasive, që është tërheqja ose ndalimi i trajtimeve që ruajnë jetën, me kërkesë të pacientit ose një anëtari të familjes.

Ku lejohet vdekja e asistuar në Evropë?

Cila është tabloja e përgjithshme e vdekjeve të asistuara në Bashkimin Evropian?

Eutanazia është e ligjshme në pesë vende të Evropës: Belgjikë, Holandë, Luksemburg dhe së fundmi në Gjermani dhe Spanjë.

Dy vendet e dikurshme madje njohin kërkesat nga të miturit në rrethana strikte.

Vetëvrasja e asistuar, në të cilën dikujt i jepen mjetet për t’i dhënë fund jetës së tyre, ka qenë e ligjshme në Zvicër që nga viti 1942, por eutanazia aktive nuk lejohet.

Vende të tjera si Austria, Finlanda dhe Norvegjia lejojnë eutanazinë pasive në rrethana strikte, ku ata që vuajnë nga një sëmundje e pashërueshme mund të vendosin të mos administrohen trajtime që zgjasin jetën, si ushqimi artificial ose hidratimi.

Është e rëndësishme të mos ngatërrohet eutanazia pasive me tërheqjen e trajtimit të qëndrueshëm për jetën në interesin më të mirë të personit. Kjo e fundit mund të jetë pjesë e kujdesit paliativ dhe nuk është domosdoshmërisht eutanazi.

Franca nuk është i vetmi vend evropian që është i thellë në debat për këtë çështje. Kohët e fundit ka pasur një shtysë për një ligj të vdekjes së asistuar në Irlandë, por aktualisht ai ka ngecur.

Debati i mprehtë i Portugalisë për eutanazinë

Një vend që i ka ardhur shumë afër legalizimit është Portugalia, por dy veto presidenciale në dy vjet kanë ndaluar miratimin e ligjit në vendin me shumicë katolike.

Në qershor dhe përsëri të premten (9 dhjetor), parlamenti i tij përsëri dha një votë të fortë në favor të dekriminalizimit të praktikës.

Presidenti konservator i Portugalisë, Marcelo Rebelo de Sousa, tani ose mund ta nënshkruajë atë në ligj, të vërë sërish veton ndaj tij ose ta dërgojë atë në Gjykatën Kushtetuese. Ai tha se do të jetë i shpejtë për të shpallur vendimin e tij.

Projektligji i miratuar trajtonte disa nga shqetësimet e tij, duke specifikuar se njerëzit do të lejoheshin të kërkonin ndihmë për të vdekur në rastet kur janë “në një situatë vuajtjeje intensive, me dëmtim përfundimtar të gravitetit ekstrem ose sëmundje të rëndë dhe të pashërueshme”.

Burimi: Euronews