Nga Teksas në Hawaii: SpaceX planifikon provën e parë orbitale Starship

SpaceX planifikon të ketë fluturimin e tij të parë provë Starship për të orbituar nga Teksasi dhe të ulet poshtë brigjeve të një ishulli në Hawaii, sipas një dokumenti që kompania paraqiti të enjten në Komisionin Federal të Komunikimit. Testi orbital i fluturimit do të shënojë herën e parë që SpaceX grumbullon të dy elementët e sistemit të tij masiv Starship së bashku, hapi tjetër i rëndësishëm i zhvillimit në përpjekjen e tij për të ndërtuar një raketë që një ditë mund të zbresë në Mars.

Siç përshkruhet në dokument, një fazë super e rëndë përforcuese do të nisë Starship nga SpaceX në Boca Chica, Teksas, objektet dhe do të ndahen në ajër gati tre minuta në fluturim. Kjo fazë përforcuese do të kthehet përsëri në Tokë dhe do të ulet në Gjirin e Meksikës – ose siç shprehet SpaceX: ajo “do të kryejë një kthim të pjesshëm në Gjirin e Meksikës afërsisht 20 milje nga bregu”.

Ndërkohë, Starship (gjysma e sipërme e të gjithë sistemit të raketës) do të vazhdojë në orbitë, gati duke përfunduar një udhëtim të plotë rreth Tokës para se të hyjë përsëri pranë Hawaii dhe të ulet 90 minuta pas ngritjes, rreth 62 milje larg bregut veriperëndimor të Kauai, ishulli më verior i shtetit.

Sistemi Starship i SpaceX është pjesa qendrore e qëllimit të CEO Elon Musk për të mundësuar udhëtime rutinë ndërplanetare. Sistemi, i projektuar për të dërguar njerëz dhe deri në 100 ton ngarkesë në Hënë dhe Mars, kohët e fundit fitoi një kontratë prej 2.9 miliardë dollarësh për të shërbyer si udhëtimi i parë i NASA-s në Hënë që nga viti 1972. SpaceX ka nisur pesë prototipa të lartësisë së lartë Starship nga jugu i Teksas që nga dhjetori, duke arritur ulje të suksesshme në fluturimin e tij të pestë provë, në fillim të këtij muaji.

Testi orbital do të demonstrojë manovrat e Starship që nuk mund të simulohen duke përdorur kompjuterë, thotë SpaceX në dokument. “SpaceX synon të mbledhë sa më shumë të dhëna të jetë e mundur gjatë fluturimit, për të vlerësuar dinamikat e hyrjes dhe për të kuptuar më mirë se çfarë përjeton automjeti në një regjim fluturimi, që është jashtëzakonisht e vështirë të parashikohet ose replikohet me saktësi nga ana kompjuterike.” Të dhënat e fluturimit të mbledhura nga testi i Starship “do të ankorojnë çdo ndryshim në modelin e automjeteve… dhe do të ndërtojnë modele më të mira, që ne t’i përdorim në simulimet tona të brendshme“,-tha SpaceX.

Burimi: The Verge