Komunitet i tufave? Elefantët na tregojnë se si të bashkëjetojmë

Një tufë elefantësh me përmasa natyrore do të parakalojnë në Londrën qendrore të shtunën për të trumbetuar idenë se njerëzit dhe kafshët e egra mund të ndajnë hapësirën në këtë botë të mbushur me njerëz.

125 elefantët, të sjellë në Londër nga grupi i ruajtjes Elephant Family, janë vepër e njerëzve autoktonë që jetojnë së bashku me kafshët e vërteta në Nilgiri Hills të Indisë Jugore.

a herd of elephants standing in the grass: Life-size elephant sculptures are paraded down the Mall in London

Organizatorët shpresojnë të nënvizojnë nevojën për bashkëjetesë me kafshë të egra pasi bllokimet gjatë pandemisë COVID-19 ngadalësuan aktivitetin njerëzor dhe ndihmuan disa specie të kërcënuara të rikuperohen.

Është një çështje e mbijetesës së ndërsjellë, tha Ruth Ganesh, kujdestari kryesor i Familjes së Elefantëve. “Ruajtja e tyre ka të bëjë me shpëtimin e vetes sonë,”-i tha ajo Reuters.

a baby elephant walking along a road: FILE PHOTO: FILE PHOTO: A herd of elephants cross a road that passes through the flooded Kaziranga National Park in the northeastern state of Assam

Pas paradës në Mall, elefantët model do të shfaqen në parqet e Londrës – të mbrojtura nga ish-Gurkhas – dhe do të jenë në shitje për 30,000 paund (42,000 dollarë) secili për të mbledhur fonde.

Familja e Elefantëve do të përdorë paratë e mbledhura për aktivitete ruajtjeje, të tilla si mbjellja e të korrave për elefantët që të hanë në skajet e tokës bujqësore për t’i shpërqendruar ata nga ushqimi i rritur për njerëzit.

Ajo po punon gjithashtu me WildEast, një bamirësi që përpiqet të kthejë tokat bujqësore angleze në gjendjen e saj të egër për të ndihmuar rënien e kundërt të popullatave të shpendëve.

Skulptorët kanë bërë që zogjtë të qëndrojnë mbi elefantë. Disa do të ekspozohen në galerinë Sladmore Contemporary të Londrës si pjesë e një ekspozite mbi bashkëjetesën në qershor dhe korrik me artistin George Butler.

‘Lockdown’ zhvendosi fokusin e tij në konfliktin midis njeriut dhe natyrës. Rezultatet janë pikturimet e elefantëve pranë monumenteve të Londrës dhe dy hartave gjigante.

Njëra tregon zonat ku njeriu dhe natyra konkurrojnë, për shembull arinjtë në Amerikën e Veriut. Tjetra tregon bashkëjetesë të suksesshme, të tilla si midis njerëzve dhe pachyderms në jug të Indisë.

Burimi: Reuters