Ngrënia e karbohidrateve të shpejta nuk ju shton në peshë, thotë studimi i ri

Ushqimet me glicemi të lartë, të njohura ndryshe si “karbohidratet e shpejta”, nuk ju shtojnë në peshë më shumë sesa nëse hani ushqime me glicemi të ulët, ka konfirmuar një studim i ri.

Miti që konsumimi i karbohidrateve të shpejta, të tilla si bukë e bardhë ose pije freskuese, ka më shumë gjasa të çojë në shtim në peshë dhe “të promovojë ruajtjen e yndyrës dhe të rrisë rrezikun e obezitetit” u përgënjeshtrua nga shkencëtarët në një studim të ri të botuar në revistën Advances in Nutrition.

Për të testuar teorinë e promovuar zakonisht, studiuesit, të cilët vunë re se indeksi glicemik (GI) u prezantua në 1981 “si një mjet për të klasifikuar ushqimet sipas efekteve të tyre në glukozën në gjak pas ushqimit” – ose sa shpejt trupi mund të zbërthejë karbohidratet – analizuan të dhënat për gati 2 milion të rritur nga 43 studime të grupit.

Shkencëtarët gjithashtu vunë në dukje se perceptimi popullor i “superioritetit” të dietave me GI të ulët për humbjen e peshës dhe parandalimin e obezitetit tashmë kishte prodhuar rezultate kontradiktore në studimet e mëparshme.

Sipas studimit të ri, studiuesit zbuluan se, pas analizimit të të dhënave të mëparshme, nuk kishte “asnjë lidhje të qëndrueshme midis BMI, indeksit të masës trupore dhe GI dietetike”.

Studimi gjithashtu zbuloi se, në mënyrë të ngjashme, një dietë me GI të ulët në përgjithësi nuk mbështet një rast për humbje më të madhe të peshës, dhe se në fund të fundit, “GI, si një masë e cilësisë së karbohidrateve, është relativisht e parëndësishme si një përcaktues i BMI ose i dietës, që përfshin humbje peshe ”.

Gjetjet u përcaktuan pasi 70 përqind e 27 studimeve të analizuara treguan se individët kishin BMI të ngjashëm, ose që BMI ishte më i ulët në grupet me GI më të lartë, sipas studimit.

“Në kundërshtim me opinionin popullor, ata që konsumojnë një dietë me ushqime me GI të lartë nuk kanë më shumë gjasa të jenë obezë ose të shtojnë peshë sesa ata që konsumojnë një dietë me ushqime me GI të ulët.“-tha Glenn Gaesser, një nga bashkëautorët e studimit dhe profesor i shkencës së ushtrimeve në Universitetin Shtetëror të Arizonës.

Në fund, bashkë-autori Julie Miller Jones, një profesor në Universitetin St Catherine, tha se përfundimi kryesor i studimit është se “karbohidratet, pavarësisht nga lloji, mund të jenë pjesë e një diete të shëndetshme dhe të kenë një vend në një pjatë të shëndetshme”.

Burimi: The Independent