Një oqean i pestë? National Geographic shton Oqeanin Jugor në hartën e botës

Për herë të parë në mbi një shekull, në hartë ka një oqean të ri.

Kjo sipas National Geographic, e cila të martën njoftoi se zyrtarisht po njeh trupin e ujit që rrethon Antarktikun si Oqeanin Jugor, duke e bërë atë oqeanin e pestë krahas Arktikut, Atlantikut, Indianit dhe Paqësorit.

Oqeani Jugor është njohur prej kohësh nga shkencëtarët, por për shkak se nuk kishte kurrë marrëveshje në nivel ndërkombëtar, ne kurrë nuk e njohëm zyrtarisht atë,”-i tha revistës gjeografin e Shoqatës Kombëtare të Gjeografisë Alex Tait.

Oqeani i ri shtrihet në një unazë nga vija bregdetare e Antarktidës në 60 gradë gjerësi gjeografike në jug, sipas National Geographic, dhe dallon nga oqeanet e tjerë në përcaktimin e tij nga rryma, jo nga kontinenti. Zona është pak më e madhe se dyfishi i madhësisë së SHBA, thotë faqja e internetit e Agjencisë Qendrore të Inteligjencës.

Shoqëria përgjithësisht ndjek emrat e Organizatës Hidrografike Ndërkombëtare, dhe megjithëse IHO njohu Oqeanin Jugor në udhëzimet e saj të vitit 1937, ajo shfuqizoi emërtimin në 1953 dhe ende nuk e ka rivendosur atë.

Megjithatë, Bordi Amerikan i Emrave Gjeografikë ka përdorur emrin e Oqeanit Jugor që nga viti 1999 dhe Administrata Kombëtare e Oqeanit dhe Atmosferës e njohu atë në shkurt.

Pse ndryshimi tani? Kjo është për shkak të përpjekjeve të ruajtjes përreth Oqeanit Jugor.

Oqeani Jugor “përfshin ekosisteme unike dhe të brishta detare që janë shtëpia e një jete të mrekullueshme detare si balena, pinguinë dhe foka”,-i tha revistës National Geographic Explorer në Residence Enric Sala.

Mijëra specie jetojnë në Oqeanin Jugor dhe askund tjetër, dhe ndikimet e peshkimit në rajon janë ndjerë për dekada, raportoi revista.

Dhe shkencëtarët aktualisht po shprehin shqetësim se si ndryshimi i klimës po ndryshon Oqeanin Jugor. Muajin e kaluar, ajsbergu më i madh në botë, i cili ishte më shumë se tre herë më i madh se Los Angeles, u shkëput nga Antarktida. Në shkurt, një ajsberg tjetër më i madh se New York City u shpërbë.

Rryma që ka çuar në njohjen e saj, Rryma Antarktik Circumpolar, transporton më shumë ujë nga çdo rrymë dhe drejton një sistem qarkullimi global që transporton nxehtësi rreth planetit, sipas National Geographic.

Ndikim më të madh nga ndryshimi do të ketë në arsim, i tha Tait revistës.

Studentët mësojnë informacion në lidhje me botën oqeanike përmes asaj që jeni duke studiuar,”-tha ai. “Nëse nuk përfshini Oqeanin Jugor, atëherë nuk mësoni specifikat e tij dhe sa i rëndësishëm është.”

Burimi: USA Today