Norma e inflacionit në eurozonë bie në 9.2% ndërsa rritja e çmimit të energjisë ftohet

Inflacioni në eurozonë ra për të dytin muaj radhazi në dhjetor, por analistët nuk presin që ai të shkaktojë një ndryshim në tonin nga Banka Qendrore Evropiane.

Inflacioni total, i cili përfshin kostot e ushqimit dhe energjisë, ra në 9.2% nga viti në vit në dhjetor, sipas të dhënave paraprake të premten nga agjencia evropiane e statistikave, Eurostat. Ai ndjek normën totale të inflacionit të nëntorit prej 10.1%, që përfaqësonte tkurrjen e parë të lehtë të çmimeve që nga qershori 2021.

Ekonomia e eurozonës është vënë nën presion të jashtëzakonshëm pas pushtimit rus të Ukrainës në shkurt 2022, me kostot e energjisë dhe ushqimit në rritje vitin e kaluar. Në një përpjekje për të luftuar rritjen e çmimeve, Banka Qendrore Evropiane rriti normat e interesit katër herë në vitin 2022 dhe tha se ka të ngjarë të vazhdojë ta bëjë këtë këtë vit. Norma kryesore e bankës aktualisht qëndron në 2%.

Pavarësisht shenjave të mëtejshme se inflacioni po lehtësohet, analistët thonë se është shumë herët për të festuar dhe nuk presin një strumbullar nga banka qendrore e rajonit.

Normat e interesit “do të arrijnë në 3 (%) dhe ndoshta do të duhet ta mbajnë atë gjatë gjithë vitit, edhe pse recesioni bëhet gjithnjë e më i dukshëm,” tha Hetal Mehta nga Menaxhimi Ligjor dhe i Përgjithshëm i Investimeve për “Shenjat e Rrugës” të CNBC të enjten.

Ajo vjen pasi presidentja e BQE-së Christine Lagarde dha një ton veçanërisht të ashpër në dhjetor: “Ne nuk po rrotullohemi, nuk po lëkundemi, ne po tregojmë vendosmëri“. Ajo shtoi se banka ka “më shumë terren për të mbuluar”.

Duke folur në fillim të kësaj jave, anëtari i Këshillit Drejtues të BQE-së dhe Guvernatori i Bankës Qendrore Franceze, Francois Villeroy de Galhau, tha se normat e interesit mund të arrijnë kulmin deri në këtë verë.

BQE tha gjithashtu në dhjetor se do të fillojë të reduktojë bilancin e saj në mars me një ritëm prej 15 miliardë euro (15.8 miliardë dollarë) në muaj deri në fund të tremujorit të dytë. Ky hap pritet gjithashtu të adresojë disa nga presionet inflacioniste të rajonit.

Në atë kohë, banka qendrore parashikoi një normë mesatare inflacioni prej 8.4% për vitin 2022, 6.3% për vitin 2023 dhe 3.4% për vitin 2024. Mandati i bankës është të punojë drejt një shifre të inflacionit total prej 2%.

Në fillim të kësaj jave, të dhënat nga Gjermania treguan se inflacioni ra nga 10% në nëntor në 8.6% në dhjetor.

Carsten Brzeski, kreu global i makro në ING Gjermani, tha se këto shifra “nuk janë lehtësim, por vetëm një kujtesë se inflacioni i zonës së euros është ende kryesisht një fenomen i çmimit të energjisë“.

Lexo: Harta: Cilat vende kanë inflacionin më të lartë?

Kostot e energjisë kanë rënë në Evropë gjatë muajve të fundit. Çmimet e gazit natyror tregtoheshin me rreth 72.42 euro për megavat orë të premten – shumë më e ulët se kulmi i tyre prej 349.90 euro për megavat orë në gusht.

BQE nuk mund dhe nuk do t’i bazojë vendimet e saj politike në çmimet shumë të paqëndrueshme të energjisë. Në vend të kësaj, banka qendrore, sipas mendimit tonë, do të rrisë normat e interesit në dy takimet e ardhshme me gjithsej 100 pikë bazë”, tha Brzeski në një shënim.

Claus Vistesen, kryeekonomist i eurozonës në Pantheon Macroeconomics, tha gjithashtu në një shënim këtë javë se ai sheh “pak lehtësim” në të dhënat e inflacionit, “të cilat do ta mbajnë BQE-në në gatishmëri në fillim të vitit”. Ai pret dy rritje të normës prej 50 pikë bazë në tremujorin e parë.

Burimi: CNBC