6 mënyra për të forcuar sistemin tuaj imunitar gjatë gjithë vitit

Është sezoni i gripit dhe ftohjet dhe variantet e reja të Covid-19 janë ende duke u përhapur, kështu që do të ishit të mençur të vazhdoni të ndërtoni sistemin tuaj imunitar.

Dhe ndërsa është e rëndësishme të ndërtoni mbrojtjen tuaj kundër sëmundjeve gjatë muajve të dimrit, në fakt është diçka që duhet ta bëni gjatë gjithë vitit, sipas Dr. William B. Miller Jr., një ekspert i sëmundjeve infektive dhe biolog evolucionar.

Mënyra e vetme efektive për të forcuar me të vërtetë sistemin tuaj imunitar është të adoptoni një ritëm të qëndrueshëm,” thotë Miller, autor i “Bioverse: Si bota celulare përmban sekretet e pyetjeve më të mëdha të jetës”.

“Nuk mund të thuash thjesht: “Epo, do të jem mirë në dimër dhe keq në verë.” Nuk funksionon kështu. Ai prish qelizat dhe u merr atyre një kohë të gjatë për t’u rikthyer në modelin e tyre normal të sjelljes.”

Për të forcuar në mënyrë efikase sistemin tuaj imunitar, duhet të punoni në partneritet me qelizat tuaja, thotë Miller për CNBC Make It. Këtu janë disa praktika që ai rekomandon për t’ju ndihmuar të jeni partneri më i mirë i mundshëm.

6 mënyra për të forcuar sistemin tuaj imunitar

Miller ju inkurajon të zbatoni këto sjellje gjatë gjithë vitit për të rritur elasticitetin tuaj imunitar:

  • Hani ushqime të pasura me fibra si manaferrat dhe avokado, ose merrni probiotikë/prebiotikë: shëndeti i zorrëve mund të ndikojë shumë në sistemin tuaj imunitar
  • Reduktoni marrjen e sheqerit
  • Ushtrohuni rregullisht
  • Bëni orë të mjaftueshme gjumë
  • Konsumoni më pak alkool
  • Mos pini duhan dhe mos konsumoni barna (që nuk ju janë përshkruar për arsye mjekësore), pasi këto aktivitete mund të dobësojnë sistemin tuaj imunitar

Pse është e rëndësishme të forconi sistemin tuaj imunitar

Përveç arsyeve më të dukshme, ka përfitime të tjera të mëdha për të pasur një sistem të fortë imunitar.

Plakja e shëndetshme është pothuajse saktësisht e barabartë me një sistem të fortë imunitar”, thotë Miller. Po kështu, sistemet më të dobëta imune zakonisht barazohen me një jetë më të shkurtër, shton ai.

Por avantazhet e të pasurit elasticitet të madh imunitar nuk kufizohen vetëm në shëndetin fizik, sipas Miller.

Një sistem i fortë imunitar përkthehet në incidencë më të ulët të çrregullimeve të humorit, norma më të ulëta të depresionit, ndjenjë më të mirë të mirëqenies [dhe] shkallë më të larta të optimizmit,” thotë ai.

“Këto lloj përfitimesh rrjedhin sepse qelizat tona individuale, duke përfshirë mikrobet tona, ndikojnë në sjelljet tona.”

Burimi: CNBC