Nxehtësia, thatësira dhe zjarri: si kombinohen rreziqet klimatike për një “stuhi të përsosur” katastrofike

Zjarri në Dixie të Kalifornisë Veriore këtë fundjavë u shndërrua në incidentin më të madh të zjarrit që SHBA ka regjistruar ndonjëherë, një vigan që ka rrafshuar qytetet malore, ka prodhuar flakë që kanë qëlluar 200 metra në ajër dhe ka djegur afër 490,000 hektarë.

Është vetëm stuhia e përsosur,” thotë Rick Carhart, zyrtari i informacionit publik i Kalifornisë për pylltarinë dhe mbrojtjen nga zjarri (Cal Fire), duke shtuar se terreni i vështirë dhe i pjerrët, bimësia e tharë dhe moti i nxehtë dhe i thatë ishin bërë bashkë duke ndezur zjarrin që ka dërguar flakë 200 metra në qiell.

Dhe, thotë ai, zjarri i Dixie ishte vetëm një nga seritë e zjarreve të mëdha që kanë prekur zonën vitet e fundit. “Ka qenë një zjarr gjigant shkatërrues pas një zjarri gjigant shkatërrues.”

Studiuesit janë të shqetësuar se rekordi i zjarrit Dixie nuk do të mbajë gjatë. Peizazhet e thara dhe temperaturat e rritura që krijojnë kushtet për zjarre më të mëdha këtë vit nuk janë anomali – ato janë tendenca. Dhe kushtet do të përkeqësohen.

Një trifecta e krizës klimatike

Thatësira, nxehtësia ekstreme dhe zjarri i madh janë secila shkatërruese në vetvete, por së bashku ato shkaktojnë fatkeqësi. Kombinimi shton efektet e tyre dhe bën që çdo gjendje individuale të intensifikohet. Shkencëtarët thonë se ata po shohin trifecta më shpesh në perëndim dhe se prishja e klimës është fajtori kryesor.

Kjo është ajo që shkencëtarët e klimës kanë paralajmëruar prej vitesh tani“, thotë Park Williams, një hidroklimatolog në Universitetin e Kalifornisë, Los Angeles.

Thatësira dhe zjarri kanë qenë gjithmonë pjesë e klimës në SHBA-në perëndimore, por rritja e nxehtësisë, për të cilën shkencëtarët thonë se i atribuohet drejtpërdrejt ndryshimeve klimatike të shkaktuara nga njerëzit, ka pasur një ndikim shkatërrues. “Këto gjëra përforcojnë njëra-tjetrën,” thotë Williams, duke shtuar se efektet rriten në mënyrë eksponenciale.

Kushtet klimatike nuk veprojnë vetëm, dhe politikat e zjarrit dhe ujit luajnë një rol në rritjen e rreziqeve dhe përcaktimin e rezultatit gjithashtu. Shumica e zjarreve ende fillojnë nga njerëzit. Zgjerimi i komuniteteve në zonat e pyllëzuara dhe të prirura ndaj zjarrit shton dimensione të reja që ndërlikojnë përpjekjet e kontrollit kur zjarret bëhen të mëdha. Por ajo që po ndodh në mjedis i ka bërë zjarret shumë më të vështirë për t’u luftuar.

Kjo është arsyeja pse rekordet e reja nuk i heqin të vjetrat – ato i fshijnë ato. Në vitin 2020, sipërfaqja prej 4.2 milion hektarë që u dogj në Kaliforni ishte gati trefishi i rekordit të mëparshëm. Këtë vit, zjarret kanë djegur tre herë më shumë tokë sesa kishin në këtë pikë në vitin 2020, sipas Cal Fire.

Një cikël vicioz i nxehtësisë dhe thatësirës

Nxehtësia ndikon në thatësirën në disa mënyra. Temperaturat më të larta bëjnë që reshjet të bien si shi sesa borë. Bora që bie shkrihet shumë më shpejt, duke lënë më pak të rrjedhë në përrenj, lumenj dhe rezervuarë. Njerëzit, bimët dhe kafshët varen nga shtresa e dëborës për të ushqyer sistemet e ujit dhe me më pak të disponueshëm, peizazhi dhe gjithçka që jeton në të ose jashtë tij do të ndiejë tendosje.

Nxehtësia gjithashtu nxjerr lagështi menjëherë nga peizazhi. Sa më e nxehtë të jetë, aq më shumë bimë dhe kafshë me ujë duhet të rregullojnë veten, dhe kjo rrit mungesën e ujit edhe më tej. Ajo që e bën gjithë këtë më të ndërlikuar është se marrëdhënia funksionon edhe në drejtimin tjetër – kushtet e thatësirës rrisin nxehtësinë.

Nxehtësia është një përgjigje ndaj thatësirës dhe gjithashtu një nxitës i thatësirës,” thotë Andrew Hoell, një meteorolog për laboratorin e shkencave fizike të Administratës Kombëtare të Oqeanit dhe Atmosferës. Tokat e thata rrezatojnë dhe pasqyrojnë energjinë e diellit që përndryshe do të përdorej në avullim. Kjo i shtyn temperaturat e sipërfaqes edhe më të larta.

“Ashtu si ftohemi kur dalim nga një pishinë, toka ftohet kur uji avullon,” thotë Hoell. “Kur tokat janë të thata, kur është e nxehtë, nuk ka aq ujë në dispozicion për të avulluar. Kjo do të thotë që toka nuk do të ftohet. “

Kjo është arsyeja pse Hoell e quan ndryshimin e klimës një “shumëzues kërcënimi”. Ndërsa rajoni bëhet më i nxehtë dhe më i thatë, rreziku i shkëndijave të vogla që shpejt ndizen në zjarre të mëdha dhe të çrregullta zmadhohet.

Zjarret i shtojnë një dimension tjetër kërcënimit

Hulumtimet e reja sugjerojnë gjithashtu se vetë zjarret do të rrisin thatësirën dhe nxehtësinë, duke shtuar një dimension të ri në ciklin katastrofik. Studiuesit po diskutojnë hipotezat, shpjegon Hoell, se tymi dhe aerosolet e lëshuara në atmosferë nga zjarret e egra mund të ndryshojnë modelet e motit. Tashmë ka studime që tregojnë se zjarret e egra ndikojnë në formimin e reve në qiell dhe mund të zvogëlojnë reshjet.

“Është shumë dinamike dhe shumë e ndërlikuar, por këtu po shkojmë si bashkësi shkencore – ne po përpiqemi të kuptojmë se si zjarret e egra ushqehen nga thatësira,” tha ai.

Edhe pse nevojiten më shumë kërkime për të kuptuar më mirë këto marrëdhënie komplekse, të dhënat shkencore janë të qarta se rritja e nxehtësisë do të çojë në një rritje të ngjarjeve ekstreme.

Temperatura globale e sipërfaqes do të vazhdojë të rritet deri të paktën në mesin e shekullit sipas të gjithë skenarëve të emetimeve të konsideruara,” sipas Panelit Ndërqeveritar për Ndryshimet Klimatike në raportin e tij të gjashtë, të publikuar të hënën, i cili vazhdoi të detajojë dhe listojë rritjen e pritshme si të shpeshtësisë ashtu edhe të intensitetit të ekstremeve të nxehta, thatësirave ekologjike dhe zvogëlimit të akullit të detit Arktik, mbulesës së borës dhe ngricës së përhershme, së bashku me kushtet e tjera katastrofike..

Nën të gjithë skenarët e ardhshëm dhe nivelet e ngrohjes globale, temperaturat dhe temperaturat ekstreme të larta pritet të vazhdojnë të rriten,” thuhet në raport për Amerikën Veriore dhe Qendrore, duke ia atribuar rritjen “ndikimit njerëzor”.

Modelet tregojnë se valët ekstreme të nxehtësisë pritet të ndodhin më shpesh, më intensivisht dhe në zona më të mëdha të tokës në vetëm tre dekadat e ardhshme. “Historikisht ne kemi pasur midis katër dhe gjashtë ngjarje ekstreme të nxehtësisë në çdo vit të caktuar,” tha Steve Ostoja, drejtor i Qendrës Klimatike USDA California. “Deri në vitin 2050, ne presim që ky numër të shkojë diku midis 25 dhe 30 ngjarjeve. Ky është një ndryshim i madh. Kjo në thelb do të thotë se do të jetë aq e nxehtë gjatë gjithë kohës.”

Nuk ka kohë për të humbur

Trendet tashmë po ndihen. Valët ekstreme të nxehtësisë rritën temperaturat në të gjithë rajonin.

Ekosistemet e stresuara tashmë janë bërë më të prekshme. Fatkeqësitë kanë taksuar pemët, të cilat po shkatërrohen nga sëmundjet dhe dëmtuesit. Studimet tregojnë se rreth 150 milionë pemë vdiqën në periudhën e fundit të thatësirës dhe miliarda krijesa që jetojnë përgjatë brigjeve u zhdukën gjatë valëve të nxehtësisë këtë verë.

Shkencëtarët e klimës thonë se ka ende kohë për të bërë ndryshime të mëdha, dhe ka një shans që efektet më të këqija të ndryshimit të klimës të shmangen. Por nuk ka kohë për të humbur.

Në perëndim, zjarret, thatësira dhe nxehtësia tashmë po bëjnë kërdi. Williams, shkencëtari i klimës nga UCLA, thotë se ka indikacione të qarta që vende si Kalifornia nuk do të duken si tani për shumë më gjatë. Peizazhi po rritet i thatë dhe ndërsa bëhet më i thatë dhe më i nxehtë, do të ketë më shumë zjarre. Kjo do të çojë në më pak pyje dhe më shumë kullota, shkurre dhe shkretëtira.

“Zjarri ka qenë për qindra miliona vjet dhe është një pjesë kritike e sistemit të tokës,” tha ai. Por zjarret e së ardhmes do të bëjnë shumë më tepër sesa të pastrojnë gropën e poshtme. “Tani zjarret që ne po shohim po eliminojnë pjesët gjigante të pyjeve,” shtoi ai, duke shpjeguar se shumë lloje pemësh nuk kishin evoluar për të ripopulluar shpejt boshllëqet gjigante.

“Mund të duhen qindra vjet që ponderosa ose pisha Jeffrey – të cilat ne i shohim shumë në Sierra Nevada – për të ripushtuar në të vërtetë zona gjigante të pyjeve,” tha ai. “Deri në atë kohë klima mund të jetë krejtësisht e papërshtatshme për ato specie gjithsesi.”

Burimi: The Guardian