OBSH bën thirrje për veprim përpara COP26: Klima kërcënimi më i madh shëndetësor për njerëzimin

Federata Botërore e Zemrës është bashkuar me një thirrje globale për veprim që qeveritë të përditësojnë angazhimet e tyre kombëtare për klimën sipas Marrëveshjes së Parisit.

Thirrja vjen përpara konferencës së OKB-së për klimën (COP26) në Glasgow, Britani të Madhe, pasi më shumë se 300 organizata që përfaqësojnë të paktën 45 milionë infermierë, mjekë dhe profesionistë të shëndetit në të gjithë botën – rreth tre të katërtat e fuqisë punëtore globale shëndetësore – nënshkruan një letër të hapur drejtuar 197 udhëheqësit qeveritarë dhe delegacionet kombëtare përpara COP26, duke paralajmëruar se kriza klimatike është kërcënimi i vetëm më i madh shëndetësor me të cilin përballet njerëzimi, dhe duke u bërë thirrje udhëheqësve botërorë që të kryejnë veprimet klimatike.

Publikimi i letrës përkon me publikimin sot të një raporti të ri nga Organizata Botërore e Shëndetit (OBSH), e cila argumenton se vendet mund të sigurojnë një shërim afatgjatë nga pandemia duke zbatuar angazhimet ambicioze klimatike. Raporti jep dhjetë rekomandime të nivelit të lartë, të mbështetura nga pikat e veprimit, burimet dhe rastet studimore, duke përfshirë nevojën për të vendosur shëndetin dhe drejtësinë sociale në zemër të bisedimeve të OKB-së për klimën.

Në letër thuhet: “Kudo që ofrojmë kujdes, në spitalet, klinikat dhe komunitetet tona në të gjithë botën, ne po i përgjigjemi dëmit shëndetësor të shkaktuar nga ndryshimet klimatike. Ata njerëz dhe kombe që kanë përfituar më shumë nga aktivitetet që shkaktuan krizën klimatike, veçanërisht nxjerrja dhe përdorimi i karburanteve fosile, kanë një përgjegjësi të madhe për të bërë gjithçka të mundshme për të ndihmuar ata që tani janë më të rrezikuar.”

Duke integruar shëndetin dhe barazinë në politikën klimatike, qeveritë kanë mundësinë për të mbrojtur shëndetin e njerëzve, për të maksimizuar kthimin e investimeve dhe për të ndërtuar mbështetje publike për përgjigjet e nevojshme urgjente nga qeveritë ndaj krizës klimatike.”

Edhe letra edhe raporti argumentojnë se shëndeti dhe barazia duhet të jenë në qendër të reagimit ndaj ndryshimeve klimatike; ndërsa letra bën thirrje për veprim, raporti siguron planin për kryerjen e veprimeve klimatike që do të mbrojnë shëndetin e njerëzve në të gjithë botën.

Letra, e cila është nënshkruar nga organizata të ndryshme mjekësore dhe individë të profilit të lartë, si Drejtori i Përgjithshëm i OBSH-së Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, Shoqata Mjekësore Botërore, Këshilli Ndërkombëtar i Infermierëve dhe Mjekëve për Rebelimin e Zhdukjes Zvicër, u bën thirrje të gjitha qeverive që të përditësojnë angazhimet e tyre kombëtare për klimën sipas Marrëveshjes së Parisit, për kufizimin e ngrohjes në 1.5°C. Një raport i kohëve të fundit nga Ndryshimi i Klimës i OKB-së (UNFCCC) zbuloi se angazhimet kolektive të vendeve për klimën janë shumë larg këtij qëllimi dhe do të çonte në një rritje të temperaturës globale prej të paktën 2.7°C deri në fund të shekullit.

45 milionë profesionistët shëndetësorë të përfaqësuar në letër kërkojnë një largim të shpejtë dhe të drejtë nga lëndët djegëse fosile; për vendet me të ardhura të larta të sigurojnë transferimin e premtuar të fondeve për klimën; për investime në sisteme shëndetësore elastike dhe të ulëta të karbonit; dhe për investimet e rimëkëmbjes së pandemisë për të mbështetur veprimet klimatike dhe për të zvogëluar pabarazitë sociale dhe shëndetësore.

Nënshkruesit e letrës së hapur përfaqësojnë çdo rajon të botës dhe përfshijnë Këshillin Ndërkombëtar të Infermierëve, Shoqatën Mjekësore Botërore, Federatën Ndërkombëtare të Shoqatave të Studentëve të Mjekësisë, Konfederatën Ndërkombëtare të Mamive dhe Shoqatën Ndërkombëtare të Pediatrisë.

Burimi: World Heart Federation