OBSH: Varianti tjetër i Covid-it do të jetë më ngjitës se omicron, por pyetja është nëse do të jetë më vdekjeprurës

Varianti tjetër i Covid-19 do të jetë më ngjitës se omicron, por pyetja e vërtetë që shkencëtarët duhet t’i përgjigjen është nëse do të jetë apo jo më vdekjeprurës, thanë zyrtarët e Organizatës Botërore të Shëndetësisë të martën.

Afërsisht 21 milionë raste Covid u raportuan në OBSH gjatë javës së kaluar, duke vendosur një rekord të ri global për rastet javore nga varianti omicron me përhapje të shpejtë, tha Maria Van Kerkhove, drejtuesja teknike e OBSH-së Covid-19, gjatë një transmetimi të drejtpërdrejtë pyetjesh dhe përgjigjesh në kanalet e mediave sociale të grupit.

Ndërsa omicron është më pak virulent se variantet e mëparshme të virusit, vëllimi i madh i rasteve po shkatërron sistemet spitalore në mbarë botën.

“Varianti tjetër do të jetë më i aftë dhe ajo që ne nënkuptojmë me këtë është se do të jetë më i transmetueshëm sepse do të duhet të kapërcejë atë që qarkullon aktualisht,” tha Van Kerkhove. “Pyetja e madhe është nëse variantet e ardhshme do të jenë pak a shumë të rënda.”

Ajo paralajmëroi që të mos besojmë në teoritë që virusi do të vazhdojë të ndryshojë në lloje më të buta të cilat i bëjnë njerëzit më pak të sëmurë se variantet e mëparshme.

Nuk ka asnjë garanci për këtë. Shpresojmë që të jetë kështu, por nuk ka asnjë garanci për këtë”, tha ajo, duke theksuar se njerëzit duhet të kenë parasysh masat e sigurisë publike ndërkohë. Për më tepër, përsëritja e radhës e Covid mund të shmangë edhe më shumë mbrojtjen e vaksinave, duke i bërë vaksinat ekzistuese edhe më pak efektive.

Pfizer dhe BioNTech të martën filluan testimin e një vaksine kundër Covid që synon në mënyrë specifike variantin omicron, pasi rriten shqetësimet se vaksinat aktuale nuk po i rezistojnë infeksioneve dhe sëmundjeve të lehta të shkaktuara nga lloji i zbuluar pak më shumë se dy muaj më parë.

Virusi do të vazhdojë të evoluojë përpara se të vendoset në një model, tha Dr. Mike Ryan, drejtor i programeve të urgjencës në OBSH. Ai tha se shpresojmë se do të vendoset në një nivel të ulët transmetimi dhe të kthehet në epidemi. Mund të bëhet më sezonale ose mund të prekë vetëm grupet vulnerabël, tha ai.

Problemi, tha ai, është se Covid është i paparashikueshëm.

Virusi ka provuar se na sjell disa surpriza të këqija,” tha Ryan. Zyrtarët botërorë të shëndetësisë duhet të vazhdojnë të gjurmojnë Covid-in ndërsa evoluon, tha ai, dhe të jenë gati “nëse ka një surprizë të keqe që të paktën të vendosim përsëri masa që do të ndalojnë këtë variant të ri të bëjë më shumë dëm”.

Burimi: CNBC