Pfizer nis studimin e vaksinës COVID-19 specifike për omicron

Pfizer dhe BioNTech po nisin një provë klinike për të testuar një version specifik për omicron të vaksinës së tyre COVID-19, njoftuan sot kompanitë. Ata po ecin përpara me studimet e një forme të re të vaksinës në përgjigje të shqetësimeve se vaksina origjinale nuk po parandalon infeksionin me variantin më të ri të koronavirusit ose sëmundjen e lehtë COVID-19 – edhe pse duket se po qëndron mirë në kushtet e parandalimit të shtrimit në spital dhe vdekjes, veçanërisht për njerëzit që kanë marrë një përforcues.

Seritë origjinale me dy doza të vaksinave të bazuara në gjen për COVID-19, të prodhuara nga Pfizer/BioNTech dhe Moderna, duket se nuk ofrojnë shumë mbrojtje kundër variantit omicron. Një dozë e tretë përforcuese rikthen një pjesë të asaj mbrojtjeje, por është e paqartë se sa zgjat kjo mbrojtje. Dy injeksione janë ende disi efektive kundër sëmundjeve të rënda dhe vdekjes, por doza e tretë e forcon këtë mbrojtje.

Omicron ka një listë mutacionesh që e bën më të vështirë bllokimin e antitrupave të prodhuar kundër formës origjinale të virusit, të cilat janë llojet e krijuara nga vaksinat. Shpresa është që një formë e vaksinës specifike për omicronin, e cila duhet ta shtyjë trupin të prodhojë antitrupa specifikë për omicronin, do të sigurojë mbrojtje afatgjatë kundër infeksionit, sëmundjeve të lehta dhe rasteve serioze të COVID-19.

Studimi i sapo nisur do të testojë një dozë specifike për omicron në 1,420 njerëz. Njerëzit që kanë marrë tashmë dy doza të vaksinës origjinale do të marrin një ose dy doza shtesë të vaksinës specifike për omicron. Njerëzit që kanë marrë tashmë tre doza të origjinalit do të marrin ose një dozë shtesë të origjinalit ose një dozë të vaksinës omicron. Dhe një grup i tretë njerëzish që nuk janë vaksinuar kurrë do të marrin tre doza të vaksinës specifike për omikron.

Ky studim është pjesë e qasjes sonë të bazuar në shkencë për të zhvilluar një vaksinë të bazuar në variant që arrin një nivel të ngjashëm mbrojtjeje kundër omicron si me variantet e mëparshme, por me kohëzgjatje më të gjatë të mbrojtjes,” tha në një deklaratë Ugur Sahin, CEO dhe bashkëthemelues i BioNTech.

Burimi: The Verge