OKB: Çmimet e ushqimeve në botë në rritje

Çmimet botërore të ushqimeve janë rritur sërish. Organizata e Ushqimit dhe Bujqësisë raportoi të premten se çmimet globale të ushqimeve u rritën në muajin prill, për herë të parë në një vit.

Indeksi i çmimeve, i cili ndjek mallrat ushqimore më të tregtuara në nivel global, ishte mesatarisht 127.2 pikë muajin e kaluar, krahasuar me 126.5 për muajin mars.

Rritje e çmimit të sheqerit dhe të mishit

“Rritja e lehtë në FFPI (Indeksi i Çmimeve të Ushqimit të FAO) në prill u drejtua nga një rritje e madhe e indeksit të çmimit të sheqerit, së bashku me një rritje të indeksit të çmimit të mishit, ndërsa indekset e çmimeve të drithërave, qumështit dhe vajit vazhduan të bien”, tha FAO.

Sipas raportit, indeksi i çmimit të sheqerit u rrit me 17.6% nga marsi, duke arritur nivelin e tij më të lartë që nga tetori 2011. Rritja thuhet se ishte e lidhur me shqetësimet për furnizimet më të shtrënguara, pas rishikimeve në rënie të parashikimeve të prodhimit për Indinë dhe Kinën, së bashku me më të ulëta se prodhimi i pritur në Tajlandë dhe Bashkimin Evropian.

Indeksi i çmimeve të mishit u rrit 1.3% nga marsi, ndërsa çmimet e qumështit ranë 1.7%. Edhe çmimet e vajit ranë me 1.3%, duke shënuar rënien e pestë mujore radhazi.

Indeksi i çmimeve të drithërave ra me 1.7%, me një rënie të çmimeve botërore të të gjitha drithërave kryesore që tejkaloi një rritje të çmimeve të orizit.

“Rritja e çmimeve të orizit është jashtëzakonisht shqetësuese dhe është thelbësore që iniciativa e Detit të Zi të rinovohet për të shmangur çdo pikë tjetër në grurë dhe misër”, ka deklaruar kryeekonomisti i FAO, Maximo Torero.

Raporti i FAO-s tregoi se çmimet ndërkombëtare të grurit ranë me 2.3% në prill, në nivelin më të ulët që nga korriku 2021, i nxitur kryesisht nga disponueshmëritë e mëdha të eksportueshme në Rusi dhe Australi.

Sipas organit të OKB-së, kushtet e favorshme të të korrave në Evropë, së bashku me një marrëveshje në fund të prillit që lejonte drithërat ukrainase të kalojnë tranzit nëpër vendet e Bashkimit Evropian, që kishin vendosur kufizime të importit në fillim të muajit, kontribuan gjithashtu në uljen në tregje. Ndërkohë, Torero parashikoi se ndërsa ekonomitë globale “të rikuperohen nga ngadalësimet e konsiderueshme, kërkesa do të rritet, duke ushtruar presion në rritje mbi çmimet e ushqimeve”. 

Burimi:https://www.dosja.al/bota/okb-mimet-boterore-te-ushqimeve-ne-rritje-nga-sheqeri-tek-mishi-i298496