OKB do të votojë për pezullimin e Rusisë nga Këshilli i të Drejtave të Njeriut për shkak të Ukrainës

Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara do të votojë të enjten mbi një shtytje të SHBA-së për të pezulluar Rusinë nga Këshilli i OKB-së për të Drejtat e Njeriut mbi raportet për “shkelje të rënda dhe sistematike dhe abuzime të të drejtave të njeriut” nga pushtimet e trupave ruse në Ukrainë.

Një shumicë prej dy të tretash të anëtarëve me votim – abstenimet nuk llogariten – mund të pezullojë një vend nga këshilli prej 47 anëtarësh. Libia u pezullua në vitin 2011 për shkak të dhunës kundër protestuesve nga forcat besnike të liderit të atëhershëm Muammar Gaddafi.

Diplomatët perëndimorë janë të bindur se kanë mbështetje të mjaftueshme në Asamblenë e Përgjithshme prej 193 anëtarësh për të miratuar një rezolutë për pezullimin e Moskës. Drafti i tekstit shpreh “shqetësim të madh për krizën e vazhdueshme të të drejtave të njeriut dhe humanitare në Ukrainë”, veçanërisht për raportet e abuzimeve të të drejtave nga Rusia.

Duke shpjeguar masën, të njoftuar të hënën, ambasadorja e SHBA në Kombet e Bashkuara Linda Thomas-Greenfield i tha Reuters: “Është e rëndësishme t’i themi (Rusisë) ‘ne nuk do t’ju lejojmë të vazhdoni të veproni me një pandëshkueshmëri të tillë dhe të pretendoni se ju respektoni të drejtat e njeriut”.

Rusia ka paralajmëruar vendet se një votë pro ose abstenim do të shihet si një “gjest jomiqësor” me pasoja për lidhjet dypalëshe, sipas një shënimi të parë nga Reuters.

Që nga fillimi i pushtimit rus të Ukrainës më 24 shkurt, Asambleja ka miratuar dy rezoluta që denoncojnë Rusinë me 141 dhe 140 vota pro. Moska thotë se po kryen një “operacion special” për të çmilitarizuar Ukrainën.

Shtetet e Bashkuara njoftuan se do të kërkonin pezullimin e Rusisë pasi Ukraina akuzoi trupat ruse për vrasjen e qindra civilëve në qytetin Bucha.

Rusia mohon të ketë sulmuar civilët në Ukrainë. Ambasadori i OKB-së Vassily Nebenzia tha të martën se ndërsa Bucha ishte nën kontrollin rus “asnjë civil i vetëm nuk ka vuajtur nga ndonjë lloj dhune”.

Rusia është në vitin e dytë të mandatit tre-vjeçar në Këshillin e të Drejtave të Njeriut me bazë në Gjenevë, i cili nuk mund të marrë vendime ligjërisht të detyrueshme. Megjithatë, vendimet e saj dërgojnë mesazhe të rëndësishme politike dhe mund të autorizojnë hetime.

Muajin e kaluar këshilli hapi një hetim mbi akuzat për shkelje të të drejtave, duke përfshirë krime të mundshme lufte, në Ukrainë që nga sulmi i Rusisë.

Burimi: Reuters