Oksford nxjerr vaksinën kundër kancerit, bazuar në teknologjinë e vaksinës anticovid

Pasi krijoi një prej vaksinave kundër Covid, ekipi i Universitetit të Oksfordit, ka prodhuar edhe një vaksinë që premton të revolucionarizojë trajtimin kundër kancerit.

E kombinuar me terapi të tjera ekzistuese, kjo vaksinë nxit sistemin imunitar të njeriut qe luftojë sëmundjen. Së bashku, ato kanë qenë në gjendje të tkurrin ndjeshëm tumoret tek minjtë, e të përmirësojnë shumë shanset e mbijetesës.

Eksperimenti i parë mbi njerëzit do të përfshijë 80 pacientë me qeliza kanceroze në mushkëri- një prej llojeve më të përhapura dhe më të rënda te kancerit në Mbretërinë e Bashkuar, me të cilin diagnostikohen 47.000 persona çdo vit. Profesor Adrian Hill, drejtor i Universitetit Jenner pranë këtij Universiteti tha se, “vaksina e re ka potencialin ta ndryshojë rrënjësisht trajtimin kundër kësaj semundjeje”. Ajo bazohet mbi një njëjtën teknologji vektori që u përdor për vaksinën anti Covid të Oksfordit dhe AstraZenecas.

Materiali genetik i përcjellë në këtë mënyrë e nxit trupin t’u përgjigjet molekulave të njohura si proteina MAGE, të cilat gjenden në sipërfaqen e qelizave të kancerit.

Burimi: Sky News

Të Fundit

spot_img
Veza Rea'sspot_img