Pamjet e rralla të oktapodit “prej qelqi” me lëkurë transparente kapen në Arkipelagun e Ishujve Phoenix

Imazhet e një oktapodi qelqi me lëkurë transparente janë kapur nga shkencëtarët detarë duke eksploruar detet në Oqeanin Paqësor, duke u dhënë studiuesve një vështrim të rrallë të krijesës së pakapshme të detit.

Oktapodi, i njohur si Vitreledonella richardi, ka vetëm disa tipare të dukshme – nervin optik, topat e syve dhe aparatin tretës – dhe është filmuar rrallë, pavarësisht se shkencëtarët dinë për ekzistencën e tij për më shumë se 100 vjet.

Për shkak të mungesës së pamjeve të drejtpërdrejta, studiuesit janë detyruar të studiojnë kafshën duke analizuar mostrat e gjetura në përmbajtjen e zorrëve të grabitqarëve.

Shkencëtarët detarë në bordin e një anije kërkimore për Schmidt Ocean Institute, një grup kërkimesh oqeanografike, kapën dy pamje të oktapodit gjatë ekspeditës së tyre pranë Arkipelagut të Ishujve Phoenix.

Studiuesit kaluan 34 ditë duke kryer hartëzimin e detit me rezolucion të lartë prej më shumë se 30’000 kilometra katrorë dhe video eksplorimin e pesë deteve shtesë.

Duke punuar me shkencëtarë dhe studiues vendas, kjo ekspeditë është një shembull i shquar i kufijve të shkencës dhe eksplorimit që ne jemi në gjendje të mbështesim,”-tha Dr Jyotika Virmani, drejtor ekzekutiv i Institutit të Oqeanit Schmidt, në një deklaratë për udhëtimin.

“Transmetimi i drejtpërdrejtë i zhytjeve na jep një paraqitje të shkurtër të krijesave që rrallë shihen dhe magjepsëse siç është oktapodi transparent. Duke siguruar këtë platformë për të kuptuar më tej oqeanin tonë, ne ngacmojmë imagjinatën ndërsa ndihmojmë për të çuar përpara njohuritë shkencore dhe mbrojtjen e botës sonë nënujore.”-shtoi ai.

Roboti nënujor i ekipit hulumtues, i quajtur SuBastian, kapi gjithashtu pamje për herë të parë të një peshkaqeni të rrallë balene që mendohet të jetë më shumë se 40 metra i gjatë.

Përveç kësaj, shkencëtarët ishin dëshmitarë të sjelljeve të pazakonta detare, të tilla si gaforret që vidhnin peshq nga njëri-tjetri, gjatë 21 zhytjeve të tyre në ekspeditë – e cila arriti në më shumë se 182 orë kërkime në shtratin e detit.

Oqeani mban mrekulli dhe premtime që as nuk i kemi imagjinuar, aq më pak të zbuluar“, komentoi Wendy Schmidt, bashkë-themelues i Institutit të Oqeanit Schmidt. “Ekspeditat si këto na mësojnë pse duhet të rrisim përpjekjet tona për të rivendosur dhe kuptuar më mirë ekosistemet detare kudo – sepse zinxhiri i madh i jetës që fillon në oqean është kritik për shëndetin dhe mirëqenien e njeriut.”

Burimi: The Independent