Panasonic do të investojë 700 milionë dollarë për të prodhuar baterinë Tesla EV

Panasonic i Japonisë (6752.T) do të fillojë prodhimin e baterisë së saj të re litium-jon për Tesla (TSLA.O) që nga viti 2023, me plane për të investuar rreth 80 miliardë jen (705 milionë dollarë) në objektet e prodhimit në Japoni, raportoi Nikkei të hënën.

Paketa e energjisë elektrike mund të ndihmojë që automjetet elektrike (EV-të) t’i bëjnë më tërheqëse për shoferët duke zgjeruar gamën e lundrimit me rreth një të pestën, raportoi Nikkei, pa thënë se ku e mori informacionin.

Ne jemi duke studiuar opsione të ndryshme për prodhimin masiv, duke përfshirë një linjë prodhimi testimi që po krijojmë këtë vit biznesi. Megjithatë, nuk kemi asgjë për të shpallur në këtë moment,” tha Panasonic në një deklaratë dërguar Reuters.

Panasonic zbuloi formatin e baterisë 4680 (46 milimetra e gjerë dhe 80 milimetra e gjatë) në tetor. Rreth pesë herë më i madh se bateritë që furnizon aktualisht Tesla, pritet gjithashtu të ndihmojë prodhuesin amerikan të automjeteve elektrike në uljen e kostove të prodhimit.

Panasonic do të prodhojë 4680 bateritë në një fabrikë në prefekturën Wakayama në Japoninë Perëndimore, me prodhim prej më pak se 10 gigavat orë në vit, ekuivalente me rreth 150,000 automjete, tha Nikkei.

Panasonic është prodhuesi i vetëm i baterisë më të avancuar Tesla, duke siguruar që ai të mbetet një furnizues kryesor për kompaninë amerikane, të paktën për modelet e saj më të shtrenjta, edhe pse prodhuesi i EV kërkon furnizues të baterive në Kinë dhe gjetkë.

Burimi: Reuters