Dimër për kriptot? Investitorët kanë frikë se bitcoin do të bjerë më tej pas rënies me 50% nga nivelet rekord

Ndërsa investitorët e kriptomonedhave mbërthehen nga shitja e mprehtë e bitcoin dhe monedhave të tjera digjitale, disa kanë frikë se më e keqja nuk ka ardhur ende.

Bitcoin, monedha virtuale më e madhe në botë, ra nën 33,000 dollarë të hënën në nivelin më të ulët që nga korriku. Që atëherë është rikuperuar mbi nivelin e 36,000 dollarëve, por është ende në rënie pothuajse 50% nga një nivel rekord prej gati 69,000 dollarë në nëntor.

Ndërkohë, i gjithë tregu i kriptove ka rënë më shumë se 1 trilion dollarë në vlerë që nga niveli më i lartë i të gjitha kohërave të bitcoin, pasi tokenat kryesorë si eteri dhe solana ndoqën monedhën digjitale nr. 1 për të tregtuar ndjeshëm më poshtë. Eteri është më shumë se përgjysmuar në vlerë që kur arriti kulmin e tij në nëntor, ndërsa solana ka pësuar një rënie edhe më të madhe, duke rënë me 65%.

Kjo ka bërë që disa investitorë të kriptove të flasin për mundësinë e një “dimri të kriptove”, një frazë që i referohet “tregjeve historike të ariut” në historinë e tregut të ri të monedhës digjitale. Ngjarja më e fundit e tillë ndodhi në fund të vitit 2017 dhe në fillim të 2018, kur bitcoin u rrëzua deri në 80% nga nivelet më të larta të të gjitha kohërave.

David Marcus, ish-kreu i kriptove në Facebook, dukej se pranoi se dimri i kriptove tashmë ka ardhur. Në një postim në Twitter të hënën, ai tha: “Është gjatë dimrave të kriptove që sipërmarrësit më të mirë ndërtojnë kompanitë më të mira. Kjo është koha përsëri për t’u fokusuar në zgjidhjen e problemeve reale kundrejt pompimit të tokeneve.

Nadya Ivanova, shefe operative në firmën e kërkimit teknologjik të lidhur me BNP Paribas, L’Atelier, tha se ajo nuk është e bindur se një dimër i kriptove ka ardhur – por tregu është “tani në një periudhë ftohjeje”. Kjo mund të mos jetë aq e keqe, thotë ajo.

Gjatë vitit të kaluar – veçanërisht me gjithë zhurmën në këtë treg – shumë zhvillues duket se janë hutuar nga përfitimet e lehta nga spekulimet në NFT dhe asete të tjera digjitale. Një periudhë ftohjeje mund të jetë në fakt një mundësi për të filluar ndërtimin e bazave të tregut,” tha Ivanova për “Squawk Box Europe” të CNBC.

Rritja e Crypto-s ka ardhur së bashku me një rrëshqitje në aksionet globale. Ekspertët thonë se përfshirja nga fondet e mëdha institucionale ka bërë që asetet digjitale të ndërthuren më shumë me tregjet tradicionale.

S&P 500 ka rënë me 8% që nga fillimi i vitit, ndërsa indeksi i teknologjisë Nasdaq është ulur mbi 12%. Sipas të dhënave të Coin Metrics, korrelacioni midis bitcoin dhe S&P 500 arriti një nivel të ri historik prej 0.3 të hënën.

Tregtarët kanë frikë se rritja e mundshme e normave të interesit dhe shtrëngimi agresiv monetar nga Rezerva Federale do të largojë likuiditetin nga tregu. Banka qendrore e SHBA po shqyrton të bëjë lëvizje të tilla si përgjigje ndaj rritjes së inflacionit dhe disa analistë thonë se kjo mund të rezultojë në fundin e epokës së parave jashtëzakonisht të lira dhe vlerësimeve të larta – veçanërisht në sektorë me rritje të lartë si teknologjia, e cila përfiton nga norma më të ulëta pasi kompanitë shpesh marrin hua fonde për të investuar në biznesin e tyre.

“Unë mendoj se ka të bëjë me humbjen dhe tërheqjen nga asetet e rrezikshme në përgjithësi,” tha Ivanova për rënien e fundit të bitcoin.

Lëvizjet më të ulëta në monedhat kryesore digjitale kanë qenë një ndihmë për monedhat e qëndrueshme, ose monedhat digjitale që ndjekin vlerën e monedhave sovrane si dollari amerikan. USD Coin, monedha e dytë më e madhe e qëndrueshme, ka shtuar mbi 5 miliardë dollarë në vlerën e tregut që nga e diela, sipas të dhënave nga CoinGecko.

Korrigjim?

Vijay Ayyar, nënkryetar i zhvillimit të korporatave dhe ndërkombëtar në shkëmbimin e kriptove Luno, mendon se rënia e fundit në kripto është më shumë një “korrigjim” sesa një rënie e qëndrueshme.

Bitcoin zakonisht ka parë “maja të fryra” përpara se të zhytet 80% ose më shumë, tha ai. Kjo i referohet një modeli grafiku që tregon një rritje të madhe të çmimit dhe vëllimit të tregtimit të ndjekur nga një rënie e mprehtë e çmimit.

Korrigjimet për BTC zakonisht janë në intervalin 30-50%, ku jemi aktualisht, pra ende brenda territorit normal të korrigjimit,” tha Ayyar.

Duke parë përpara, ai thotë se një nivel kyç për t’u parë për bitcoin është 30,000 dollarë. Nëse mbyllet nën atë pikë brenda një jave ose më shumë, “kjo patjetër do të tregonte gjasa të larta të një tregu ariu,” tha ai. Një rënie prej rreth 80% nga kulmi i fundit i bitcoin do të tregonte një çmim prej më pak se 15,000 dollarë. Ayyar nuk mendon se një skenar i tillë është në tryezë.

Megjithatë, investitorët janë të shqetësuar për perspektivën e goditjeve të mëtejshme rregullatore në industrinë e kriptove. Javën e kaluar, banka qendrore e Rusisë propozoi ndalimin e përdorimit dhe minierave të kriptomonedhave, duke imituar një lëvizje të ngjashme nga Kina fqinje. Dhe qeveria e SHBA thuhet se po përgatitet të lëshojë një strategji për të rregulluar kripto-mat që në fillim të muajit të ardhshëm.

Burimi: CNBC