Pandemia e bëri vitin 2020 ‘viti i oqeanit të qetë’, thonë shkencëtarët

Bllokimi i Covid-19 ka prodhuar vitin më të qetë për oqeanet e botës, sipas një grupi shkencëtarësh që po punojnë në një hartë globale të peisazheve nënujore.

Ndotja e zhurmës nga motorët e anijeve, aktivitetet e tralimit, platformat e naftës, minierat nënujore dhe burime të tjera njerëzore ranë ndjeshëm pranverën e kaluar, thonë studiuesit, të cilët janë pjesë e një rrjeti bashkëpunues të 231 hidrofoneve jo-ushtarake. Ata besojnë se ndalimi relativ mund të sigurojë të dhëna krahasuese të vlefshme për një eksperiment të paplanifikuar se si zëri ndikon te balenat, koralet dhe speciet e tjera detare.

Ashtu si ndotja e dritës në tokë, zhurma njerëzore është një shqetësim në rritje për oqeanet, sepse është provuar se prish speciet që varen nga zëri për komunikim dhe lundrim. Sinjalet me frekuencë të ulët mund të kalojnë mijëra kilometra.

Studimet në Paqësorin veri-lindor treguan një rritje prej 3 decibelësh çdo dekadë në tinguj të gjeneruar nga njerëzit nën 100 hertz midis viteve 1960 dhe fillimit të viteve 2000. Sipas një llogaritje, vëllimi i kësaj ndotje tani është afërsisht në të njëjtin nivel me zhurmën natyrale të oqeanit.

Kjo u zbeh ndjeshëm vitin e kaluar në kulmin e bllokimit në mars, prill dhe maj, duke filluar – si Covid – rreth Kinës dhe më pas duke u përhapur në të gjithë botën. Volumi u rrit përsëri në një lartësi të re në verë ndërsa kompanitë e transportit nxituan të kompensojnë kohën e humbur. Nivelet e zërit tani janë stabilizuar afër mesatares për vitet e fundit.

Shkencëtarët në mënyrë retrospektive e kanë shpallur vitin 2020 “vitin e oqeanit të qetë” dhe të dhënat nga kjo periudhë e jashtëzakonshme do të publikohen në muajt e ardhshëm në revistat shkencore.

Jini të përgatitur për rezultate interesante“,-tha Jesse Ausubel, drejtori i Programit për Mjedisin Njerëzor në Universitetin Rockefeller. Oqeanet nuk ka gjasa të jenë aq të qetë sa gjatë prillit të 2020 për shumë dekada që do të vijnë.

Zbutja e zhurmës njerëzore ishte më e dukshme në zonat bregdetare dhe korsitë e transportit. Jennifer Miksis-Olds, drejtoresha e Qendrës për Kërkime Akustike dhe Edukim në Universitetin e New Hampshire, tha se kjo krijoi kushte për një “eksperiment natyror”.

Që nga Revolucioni Industrial,-tha ajo, –zhurma njerëzore ka maskuar tingujt e ambientit të erës, valëve dhe akullit dhe ka detyruar jetën detare të përshtatet në një mënyrë të ngjashme me klientët në një restorant të zhurmshëm, të cilët duhet të ngrenë zërin ose të përsëriten për t’u kuptuar”.

 Kjo është pjesë e një projekti më të madh. Ausubel është themeluesi i Eksperimentit Ndërkombëtar të Oqeanit të Qetë, një plan 10-vjeçar i nisur në 2015 për të krijuar një seri kohore të matjeve të tingullit të ambientit në shumë vende të oqeanit. Një pjesë e qëllimit është krijimi i provave për të bindur operatorët e anijeve, objektet e naftës dhe gazit dhe përdoruesit e jetski për të lagur decibelët e tyre për hir të ekosistemeve detare.

Ne do të dëshironim që fjala peizazh i zërit të bëhet shumë më e njohur. Tingulli është i lehtë në oqeane. Ndriçon oqeanin për shumë kafshë. Ata e përdorin atë për të komunikuar, për të gjuajtur dhe mund të dëmtohen nga zhurma e tepërt “, tha Ausubel.

Ai dhe kolegët – duke përfshirë specialistët në St Andrews – planifikojnë të zgjerojnë rrjetin e hidrofonave, veçanërisht në hemisferën jugore, në më shumë se 500 pajisje. Duke përdorur modelimin dhe bashkëpunimin e të dhënave me kompanitë e transportit detar dhe përdorues të tjerë të oqeanit, ata shpresojnë të prodhojnë një hartë globale të tingullit të oqeanit brenda viteve të ardhshme. Kjo duhet të zbulojë modele të rëndësishme, të tilla si rritja e zhurmës përgjatë korsive të transportit dhe pranë fushave të naftës dhe fermave të erës, të cilat mund të rezultojnë po aq të rëndësishme për shëndetin dhe rregullimin e oqeanit sa monitorimi i ndotjes së ajrit në rrugë, ose matjet e ndotjes së ujit pranë fabrikave.

Burimi: The Guardian