Pas 20 vitesh dhe 2 trilionë dollarësh të shpenzuar në Afganistan, për çfarë ishin të gjitha ato?

Më 1 tetor 2001, tre javë pas sulmeve të 11 shtatorit dhe gjashtë ditë para fillimit të bombardimeve të Afganistanit, u zhvillua një marshim i vogël proteste në Uashington.

Marshuesit mbanin simbole duke thënë “Mos e ktheni tragjedinë në luftë” dhe “Dhimbja jonë nuk është një thirrje për luftë” dhe argumentuan se lufta nuk ishte përgjigja e pashmangshme ndaj zemërimit terrorist.

Protesta u hodh poshtë pas mizorive të kryera nga al-Kaida. Titulli në raportin e New York Times mbi marshimin ishte “Marshuesit kundërshtojnë zhvillimin e luftës kundër terroristëve”.

Njëzet vjet më vonë, në prag të një disfate mahnitëse për SHBA dhe aleatët e saj dhe kthimin e talebanëve në pushtet, pyetjet që po bënin marshuesit po bëhen përsëri – këtë herë në frymën e dorëheqjes dhe dëshpërimit.

Mes tronditjes së rënies së Kabulit, kaosit rreth përpjekjeve të evakuimit dhe ndjenjës së përhapur të tradhtisë, ekziston frika e përhapur se 20 vitet e fundit, dhjetëra mijëra jetë të humbura dhe 2 trilionë dollarë të shpenzuar, të gjithë mund të kenë qenë për asgjë.

“Për të qenë shumë i sinqertë për momentin, unë jam duke humbur gjithçka për të cilën kemi punuar kaq shumë, të gjithë në familjen time, të gjithë në fisin tim, të gjithë në rrethin tim, përfshirë të gjithë krahinën,” Pashtana Durrani, një aktiviste për arsimin e vajzave në Kandahar, tha për BBC. “Ne duhet të ikim, duhet të braktisim shtëpitë për të cilat kemi punuar shumë dhe të heqim dorë nga të gjitha ato sakrifica që kemi bërë.”

Nënkolonel James Cho, një ish oficer i inteligjencës i forcave ajrore amerikane, tani anëtar i këshillit të mbrojtjes në Projektin e Sigurisë Kombëtare Truman, tha: “Unë jam i shqyer, i trishtuar dhe i zemëruar, por jam e gjitha këto sepse kam dëshmuar për të pathënat sakrificat e burrave dhe grave të mahnitshme, dhe tani unë luftoj nëse ndonjëra prej tyre ka rëndësi.

Për të qenë i sinqertë, sa më shumë e mendoj nëse ka pasur vlerë e gjitha për ndonjë vizion apo qëllim strategjik më të madh, aq më shumë dëshpërohem,” tha Cho.

Qëllimi fillestar i luftës i SHBA dhe partnerëve të saj të koalicionit ishte të parandalonin Afganistanin që të bëhej një terren nisjeje për sulmet e al-Kaidës në perëndim. Me atë pikë referimi të kufizuar, prania ushtarake ka qenë e suksesshme, por është e pasigurt nëse ky sukses tani do të përmbyset.

“Marrëdhënia Taliban-al-Kaida është më e fortë sa ç’ka qenë ndonjëherë,” argumentoi Charles Lister i Institutit të Lindjes së Mesme. “Pozicionimi politik i talebanëve mund të ketë evoluar disi me kalimin e viteve, por marrëdhënie të tilla janë shumë më elastike.”

Inspektori i përgjithshëm amerikan për rindërtimin e Afganistanit (Sigar) lëshoi ​​një raport të martën mbi bilancin më të gjerë të ndërhyrjes ushtarake në Afganistan, dhe ishte po aq i rëndë.

“Nëse qëllimi ishte rindërtimi dhe lënia prapa një vendi që mund të mbahej dhe të përbënte pak kërcënim për interesat e sigurisë kombëtare të SHBA, pamja e përgjithshme në Afganistan është e zymtë,” thuhej në raport.

Ai njohu të gjitha përfitimet në jetëgjatësinë, vdekshmërinë e fëmijëve dhe shkrim-leximin, por shtoi: “Pavarësisht nga këto përfitime, pyetja kryesore është nëse ato ishin në përpjesëtim me investimet amerikane apo të qëndrueshme pas një tërheqje amerikane. Në analizën e Sigar, ato nuk ishin asnjëra”.

A Taliban fighter stands guard at a checkpoint in Kandahar, Afghanistan, on Tuesday.
Një luftëtar taleban duke qëndruar roje në një pikë kontrolli në Kandahar, Afganistan, të martën. Fotografia: EPA

Krahas kontabilitetit fillestar të tmerrshëm, megjithatë, ka fillimet e një llogaritjeje të asaj që mund të shpëtohet. Afganistani që talebanët po trashëgojnë tani është shumë i ndryshëm nga Afganistani i vitit 2001.

Gjatë 20 viteve të fundit, nivelet e vdekshmërisë foshnjore ranë përgjysmë. Pothuajse asnjë vajzë nuk shkoi në shkollë nën regjimin e parë talebanë. Tani, më shumë se një në tre vajza adoleshente mund të lexojnë dhe shkruajnë. Në vitin 2005, më pak se një në katër afganë kishin qasje në energji elektrike. Tani, pothuajse të gjithë bëjnë.

Këto janë përfitime që janë të vështira për t’u fshirë dhe do të ishte vetëshkatërruese për talebanët që të përpiqen. Në atë kuptim, edhe pse disfata ushtarake është dërrmuese dhe e qartë, shkalla e suksesit ose e dështimit të sakrificave të dy dekadave ndërhyrëse është një betejë ende për t’u luftuar.

Është shumë e lehtë të shikosh këtë situatë dhe ta mendosh atë pasi sapo kemi humbur Super Bowl dhe loja ka mbaruar,” tha Dominic Tierney, profesor i shkencave politike në Kolegjin Swarthmore dhe autor i një libri të ri: Mënyra e duhur për të humbur një luftë: Amerika në një epokë të konflikteve të pafitueshme. “Ajo që ndodh në të vërtetë me këto luftëra komplekse moderne është se ato nuk kanë vërtet një përfundim të qartë.

“Tani për tani është një moment absolutisht kritik. Ajo që mund të vendoset është: a kemi një lloj humbjeje të menaxhueshme, apo një katastrofë totale? Dhe ajo që njerëzit duhet të kuptojnë është se hendeku midis këtyre dy gjërave është i madh,”tha Tierney.

Ai argumenton se, krahas evakuimit të sa më shumë refugjatëve, SHBA-ja duhet të fillojë të përdorë të gjitha mjetet në dispozicion të saj, përfshirë partneritetin me Kinën, Rusinë dhe fuqitë e tjera botërore që do të kenë aksione në Afganistan, për të lehtësuar shkallën e humbjes.

Fitorja e talebanëve do të krijojë shumë përplasje midis talebanëve dhe shumë aktorëve rajonalë. Dhe nëse Shtetet e Bashkuara janë të zgjuara, mund të jenë në gjendje të përfitojnë nga kjo, “argumentoi Tierney.

Farhat Popal, e cila punoi për departamentin e shtetit dhe për Sigar në Afganistan tha: “Ajo që komuniteti ndërkombëtar duhet të bëjë në këtë moment është të angazhohet për mbrojtjen humanitare – veçanërisht të grave dhe vajzave që përballen me rreziqe joproporcionale për shëndetin, sigurinë e tyre, dhe mirëqenien nëse kjo punë nuk lejohet të vazhdojë, dhe angazhohuni për të mirëpritur refugjatët.”

Ajo tha: “Këto janë çështje të jetës dhe vdekjes dhe bota nuk mund të largohet.”

Për afganët e lënë pas nga tërheqja e nxituar e SHBA, Britanisë së Madhe dhe fuqive të tjera perëndimore, zbutja e humbjes do të jetë një çështje e rezistencës së paarmatosur, një refuzim për të hequr dorë nga ajo që kanë fituar për veten e tyre.

Fatima Ayub, një afgane tani duke punuar si drejtoreshë e Uashingtonit për Aksionin e Krizave, shkroi në Twitter: “Unë e di këtë me siguri: nëse talebanët këmbëngulin të heqin gëzimin nga afganët, njerëzit më të traumatizuar dhe të braktisur në Tokë, ata do t’i japin fund sundimit të tyre.”

Burimi: The Guardian