Paundi britanik bie në nivelin më të ulët ndaj dollarit që nga viti 1985

Paundi britanik ra të mërkurën në nivelin më të ulët kundrejt dollarit amerikan që nga viti 1985.

Sterlina ra në 1,1407 dollarë në tregtinë e pasdites në Londër – një nivel që nuk është parë në 37 vjet – pasi investitorët iu përgjigjën peizazhit të errët ekonomik të Mbretërisë së Bashkuar me një kryeministër të ri në krye.

Për herë të fundit u pa duke u tregtuar me rënie 0.4% në 1.1469 dollarë.

Kryeministrja britanike Liz Truss u emërua zyrtarisht të martën pasi pasoi Boris Johnson në një garë të luftuar ngushtë për lidershipin. Ajo trashëgon një ekonomi në grahmat e krizës së saj më të keqe të kostos së jetesës në një brez, me inflacionin që arriti në 10.1% në korrik.

Paundi ra në 1,1444 dollarë në orët pas fitores së saj të hënën, por që atëherë ka rënë më poshtë pasi tregtarët e kuptojnë pasojat nga emërimi i saj.

Herën e fundit që stërlina ra në 1,14 dollarë ishte shkurtimisht në mars 2020 dhe rezultati i Brexit në 2016. Niveli prej 1,1407 dollarësh nuk është parë që nga viti 1985, nën qeverinë e Margaret Thatcher.

Paundi britanik është goditur gjatë muajve të fundit nga rritja e inflacionit – aktualisht në nivelin më të lartë midis të gjitha vendeve të G-7 – dhe perspektivat e një recesioni të afërt. Emërimi i Truss, i cili pritet gjerësisht të ulë taksat dhe të nxisë huamarrjen, ka shtuar shqetësimet e tregut të borxhit në Mbretërinë e Bashkuar.

Burimi: CNBC