PBB-ja e SHBA ra me 0.9% në tremujorin e dytë, rënia e dytë radhazi dhe një sinjal i fortë recesioni

Ekonomia e SHBA u tkurr për tremujorin e dytë radhazi nga prilli në qershor, duke goditur një rregull të pranuar gjerësisht për një recesion, raportoi të enjten Byroja e Analizave Ekonomike.

Nën presion nga rritja e inflacionit, rritja e normave të interesit dhe intensifikimi i presioneve në zinxhirin e furnizimit, produkti i brendshëm bruto ra me 0.9% për periudhën, pas një rënie prej 1.6% në tremujorin e parë. Vlerësimi i Dow Jones ishte për një fitim prej 0.3%.

Zyrtarisht, Byroja Kombëtare e Kërkimeve Ekonomike deklaron recesione dhe zgjerime dhe me gjasë nuk do të bëjë një gjykim për periudhën në fjalë për muaj, nëse jo më gjatë.

Por një lexim i dytë me radhë negativ i PBB-së plotëson një këndvështrim bazë të mbajtur prej kohësh të recesionit, pavarësisht rrethanave të pazakonta të rënies dhe pavarësisht nga ajo që vendos NBER. GDP është matja më e gjerë e ekonomisë dhe përfshin nivelin total të mallrave dhe shërbimeve të prodhuara gjatë periudhës.

Burimi: CNBC