Pesë infografikë tregojnë ndikimin e pushtimit të talebanëve në Evropë

Një vit më parë, talebanët u kthyen në pushtet në Afganistan, duke shkaktuar një eksod masiv të afganëve të frikësuar se jeta e tyre do të ishte më e keqe nën sundimtarët e rinj të vendit.

Çfarë ndikimi pati eksodi i Afganistanit në Evropë?

Numri i afganëve që kërkonin azil në Bashkimin Evropian (BE) u dyfishua më shumë se muajin pas marrjes së pushtetit nga talebanët më 15 gusht 2021, krahasuar me shifrat e korrikut.

Kështu thonë të dhënat e Eurostat.

Kërkesat për azil afgan në BE

Rreth 6,500 afganë aplikuan për azil në BE në korrik 2021, një muaj para marrjes së pushtetit. Kjo shkoi në rreth 14,400 afganë që aplikuan në shtator.

Pavarësisht se filloi të bjerë në muajt e parë të 2022, numri i shtetasve afganë që aplikonin për azil ishte ende shumë më i lartë se ai i pranverës së vitit të kaluar.

Si krahasohen kërkesat afgane për azil me vitet e mëparshme?

Për të kontekstualizuar më mirë se si tërheqja e SHBA-së dhe rrëmbimi i mëvonshëm i pushtetit taleban ndikuan në migrimin afgan në Evropë, ne duhet të krahasojmë 2021/22 me vitet e mëparshme.

Vitin e kaluar, numri i shtetasve afganë që aplikonin për azil në Evropë u dyfishua në krahasim me 12 muajt e mëparshëm.

Por është ende shumë më pak se aplikimet në 2015 dhe 2016 kur afganët – mes paqëndrueshmërisë së vazhdueshme në vend dhe një talebani të rigjallëruar – iu bashkuan qindra mijëra sirianëve që erdhën në Evropë. Gjatë këtyre dy viteve, më shumë se 360,000 afganë kërkuan azil në BE.

Numri i afganëve që aplikojnë për azil në BE (2014-2021)

Ku po vendosen afganët në Evropë?

Duke parë se ku ky fluks i fundit i shtetasve afganë ka kërkuar azil në Evropë, është e qartë.

Një numër më i madh aplikuan për azil në vendet e pasura perëndimore të BE-së, me Gjermaninë që merr rreth një të tretën e totalit të bllokut (23,940) gjatë periudhës nga gushti i vitit të kaluar – kur talebanët pushtuan Kabulin – dhe prilli, muaji i fundit për të cilin Eurostat ka të dhëna.

Destinacioni i dytë më i popullarizuar ishte Franca, e cila mori 13,730 aplikime për herë të parë gjatë të njëjtës periudhë kohore.

Por ka disa përjashtime të dukshme.

Numri i përgjithshëm i kërkesave afgane për azil në BE

Gusht 2021 – Prill 2022

Asnjë kërkesë e vetme afgane për azil nuk është regjistruar në Hungari, Maltë dhe Lihtenshtajn, sipas Eurostat.

Cili vend pranon më shumë kërkesa afgane për azil për frymë?

Përshtatja e shifrave të mësipërme në raport me popullsinë e një vendi paraqet një pamje të ndryshme.

Mbi këtë bazë, Sllovenia ka marrë shumicën e kërkesave afgane për azil. Ajo ka pasur 128 aplikime për çdo 100,000 të popullsisë së vendit që kur talebanët u kthyen në pushtet gushtin e kaluar.

Më pas është Austria me 107 për 100,000 njerëz, e ndjekur nga afër nga Bullgaria, një nga vendet më të varfra të BE-së, me 105.

Numri i kërkesave afgane për azil në BE për frymë

Për 100,000 banorë

Dhe Gjermania dhe Franca? Kur përshtatet me madhësinë e popullsisë, Gjermania renditet e nënta dhe Franca është në mes të tabelës së liderëve në vendin e 14-të në BE.

Sa kërkesa afgane për azil pranohen?

Përqindja e kërkesave afgane për azil të pranuara u rrit menjëherë pas pushtimit të talebanëve.

Gjatë periudhës korrik-shtator, 67% e vendimeve kanë qenë pozitive, krahasuar me 57% në periudhën janar-qershor.

Nga tetori në dhjetor, shkalla e kërkesave për azil të pranuara u rrit në 88%, duke rënë në 81% në tre muajt e parë të këtij viti.

Sa përqindje e vendimeve për azilin afgan janë pozitive?

Ndërkohë, drejtoresha Catherine Woollard e Këshillit Evropian për Refugjatët dhe Mërgimtarët, thotë se ka “shqetësime serioze” për azilkërkuesit afganë në Evropë.

Krahas asaj që ajo e quajti një “llotari azili”, me normat e mbrojtjes që ndryshojnë ndjeshëm në të gjithë bllokun, Woollard tha se “një problem i gjatë” është se afganët duhet të presin shumë më gjatë për azil në krahasim me kombësitë e tjera.

Sipas të dhënave të Eurostat, kishte 97,960 kërkesa për azil nga shtetas afganë në pritje që nga prilli 2022.

Woollard tha gjithashtu se afganët janë “shumë të prekur” nga “dhuna në kufij, zmbrapsjet dhe përpjekjet e tjera për të mohuar hyrjen në territorin e BE”, duke i penguar ata që të aplikojnë për azil në radhë të parë.

“Siç tregon reagimi ndaj ngjarjeve në Ukrainë, Evropa mund të menaxhojë krizat e zhvendosjes dhe të mbështesë refugjatët kur të merret vendimi,” tha ajo, duke shtuar se numri i afganëve që vinin në Evropë ishte “më i vogël [se ukrainasit] dhe i menaxhueshëm”.

Burimi: Euronews