Pfizer dhe Moderna duke korrur miliarda nga tregu i vaksinave COVID-19

Prodhuesit e ilaçeve Pfizer Inc, BioNTech dhe Moderna Inc pritet të korrin miliarda dollarë nga dozat përforcuese të vaksinës të COVID-19 në një treg që mund të rivalizojë shitjet vjetore prej 6 miliardë dollarësh për vaksinat e gripit në vitet në vazhdim, thonë analistët dhe investitorët e kujdesit shëndetësor.

Për disa muaj, kompanitë kanë thënë se presin që njerëzve të vaksinuar plotësisht do t’u duhet një dozë shtesë e vaksinave të tyre për të ruajtur mbrojtjen me kalimin e kohës dhe për të shmangur variantet e reja të koronavirusit.

Tani një listë në rritje e qeverive, përfshirë Kilin, Gjermaninë dhe Izraelin, kanë vendosur të ofrojnë doza përforcuese për qytetarët e moshuar ose njerëzit me sistem imunitar të dobët përballë variantit Delta që po përhapet me shpejtësi.

Të enjten vonë, Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave autorizoi një dozë përforcuese të vaksinave nga Pfizer Inc dhe Moderna Inc për njerëzit me sistem imunitar të komprometuar.

Pfizer, së bashku me partnerin e saj gjerman BioNTech, dhe Moderna kanë mbyllur së bashku mbi 60 miliardë dollarë në shitjet e vaksinave vetëm në 2021 dhe 2022. Marrëveshjet përfshijnë furnizimin e dy dozave fillestare të vaksinave të tyre, si dhe miliarda dollarë në dozat përforcuese të mundshme për kombet e pasura.

Kështu, analistët kanë parashikuar të ardhura prej mbi 6.6 miliardë dollarë për Pfizer/BioNTech dhe 7.6 miliardë dollarë për Moderna në 2023, kryesisht nga shitjet e dozave përforcuese. Ata përfundimisht shohin që tregu vjetor do të rregullohet në rreth 5 miliardë dollarë ose më shumë, me prodhues shtesë të ilaçeve që konkurrojnë për ato shitje.

Prodhuesit e vaksinave thonë se dëshmitë e rënies së niveleve të antitrupave tek njerëzit e vaksinuar pas gjashtë muajsh, si dhe një rritje në shkallën e infeksioneve të përparuara në vendet e goditura nga varianti Delta, mbështesin nevojën për injeksione përforcuese.

Disa të dhëna të hershme sugjerojnë që vaksina Moderna, e cila jep një dozë më të lartë në fillim, mund të jetë më e qëndrueshme se ajo e Pfizer, por nevojiten më shumë kërkime për të përcaktuar nëse kjo ndikohet nga mosha ose shëndeti themelor i njerëzve të vaksinuar.

Si rezultat, nuk është e qartë se sa njerëz do të kenë nevojë për përforcues dhe sa shpesh. Potenciali i fitimit të vaksinave përforcuese mund të kufizohet nga numri i konkurrentëve që hyjnë në treg. Për më tepër, disa shkencëtarë pyesin nëse ka prova të mjaftueshme se nevojiten përforcues, veçanërisht për njerëzit e rinj, të shëndetshëm. Organizata Botërore e Shëndetit u ka kërkuar qeverive që të ndalojnë marrjen e vaksinave deri sa më shumë njerëz në mbarë botën të marrin dozat e tyre fillestare.

“Ne nuk e dimë se cilat do të jenë forcat e tregut. Në një moment, ky do të bëhet një treg më tradicional – ne do të shikojmë se cilat janë popullatat në rrezik, çfarë vlere po krijojmë dhe cili është numri i produkteve që i shërbejnë asaj vlere. Kjo përfundimisht do të ndikojë në çmim.” tha Presidenti i Moderna Stephen Hoge në një intervistë javën e kaluar.

Pfizer nuk pranoi të komentojë për historinë. Gjatë thirrjes për fitimet e tremujorit të dytë të kompanisë, drejtuesit thanë se ata besojnë se një dozë e tretë do të jetë e nevojshme 6 deri në 8 muaj pas vaksinimit, dhe rregullisht më pas.

Burimi: Reuters