Pfizer do të kërkojë miratim për vaksinën COVID-19 tek fëmijët 5 vjeç e lart në javët e ardhshme

Zyrtarët kryesorë shëndetësorë amerikanë besojnë se vaksina COVID-19 e Pfizer Inc (PFE.N) mund të autorizohet për fëmijët e moshës 5-11 vjeç deri në fund të tetorit, thanë të premten dy burime të njohura me situatën.

Afati kohor bazohet në pritshmërinë që Pfizer, e cila krijoi vaksinën me BioNTech të Gjermanisë (22UAy.DE), do të ketë të dhëna të mjaftueshme nga provat klinike për të kërkuar autorizimin e përdorimit të urgjencës (EUA) për atë grupmoshë nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave e SHBA (FDA) deri në fund të këtij muaji, thanë burimet.

Ata parashikojnë që FDA mund të marrë një vendim nëse vaksina është e sigurt dhe efektive tek fëmijët më të vegjël brenda tre javësh nga paraqitja e EUA.

Vendimi nëse do të autorizohet një vaksinë për fëmijët më të vegjël pritet me padurim nga miliona amerikanë, veçanërisht prindërit, fëmijët e të cilëve filluan shkollën mes një valë infeksionesh të nxitur nga varianti Delta.

Moderna Inc (MRNA.O) ka të ngjarë të marrë rreth tre javë më shumë se Pfizer për të mbledhur dhe analizuar të dhënat e saj për fëmijët e moshës 5-11 vjeç, sipas burimit.

Një autorizim i tillë urgjent kërkon që kompanitë të paraqesin dy muaj të dhëna sigurie për pjesëmarrësit e provës, kundrejt gjashtë muajve të kërkuar për licencim të plotë.

Partneri i Pfizer, BioNTech tha se gjithashtu pret që të kërkojë autorizim global për vaksinën COVID-19 te fëmijët e moshës pesëvjeçare gjatë javëve të ardhshme dhe se përgatitjet për nisjen ishin në rrugën e duhur.

Burimi: Reuters