Pilula e parë COVID-19 mund të jetë vetëm disa javë larg. Ilaçe të tjera gjithashtu tregojnë premtim

COVID-19 mund të bëhet shumë më i lehtë për t’u trajtuar në të ardhmen e afërt.

Deri më tani, mjekët janë mbështetur në ilaçe të shtrenjta, invazive që janë të kufizuara në furnizim dhe shpesh të ndërlikuara për t’u administruar. Por kompanitë e bioteknologjisë dhe ato farmaceutike tani janë duke punuar në trajtime më të thjeshta që njerëzit mund t’i marrin si pilula, spray për hundë ose inhalatorë.

Një ilaç antiviral nga Merck dhe Ridgeback Biotherapeutics është në rrugën e duhur për t’u bërë pilula e parë e autorizuar për të trajtuar COVID-19. Të hënën, kompanitë i kërkuan Administratës së Ushqimit dhe Barnave (FDA) të autorizonte atë trajtim, i cili u zbulua se zvogëlonte rrezikun e shtrimit në spital ose vdekjes tek të rriturit me COVID-19 të butë deri të moderuar. Nëse FDA mendon se të dhënat janë mjaft të shëndosha, mund të aprovojë pilulën brenda javëve.

Deri më tani, FDA ka miratuar plotësisht vetëm një trajtim për COVID-19: ilaçin antiviral remdesivir, i cili administrohet me injeksion. Ilaçi është treguar se shkurton kohën e shërimit të pacientëve të shtruar në spital.

FDA gjithashtu autorizoi përdorimin urgjent të antitrupave monoklonalë, ilaçe që ndihmojnë që njerëzit me simptoma të buta ose të moderuara të mos zhvillojnë COVID-19 të rëndë. Këto vijnë në dy forma: infuzione ose injeksione.

Pilulat ose spërkatësit (spray), megjithatë, mund ta bëjnë më të lehtë për njerëzit që të trajtojnë simptomat e COVID-19 menjëherë, ndoshta pa pasur nevojë të vizitojnë spitalet. Pilulat gjithashtu ka të ngjarë të jenë më të lira se infuzionet e antitrupave.

Ilaçet e mëposhtëm kanë treguar premtimin më të madh në prova si trajtime të mundshme të COVID-19. Asnjëra prej tyre nuk është zëvendësim për vaksinat, megjithatë.

Pilulat antivirale mund të ulin rrezikun e shtrimit në spital

Parandalimi i COVID-19 mund të jetë aq i thjeshtë sa të marrësh disa pilula.

Antivirali i Merck, molnupiravir, u krijua fillimisht si një trajtim për gripin. Tani po vlerësohet për COVID-19 të butë deri të moderuar në një studim të gati 1,900 vullnetarëve. Deri më tani, pilula ka përgjysmuar rrezikun e shtrimit në spital ose vdekjes në një grup prej 385 personash, njoftoi Merck në fillim të këtij muaji. Pjesëmarrësit morën 40 tableta në total: katër kapsula dy herë në ditë për pesë ditë.

Molnupiravir, an experimental oral antiviral developed by Merck and Ridgeback Biotherapeutics. Merck

Pilula i përket një klase të barnave antivirale të quajtura nukleozide, të cilat përpiqen të bllokojnë riprodhimin e virusit brenda qelizave.

Dy kompani të tjera, Roche dhe Atea Pharmaceuticals, po zhvillojnë së bashku një pilulë nukleozidike. Ky ilaç, i quajtur AT-527, u tregua se zvogëlon sasinë e virusit të pranishëm në pacientët e shtruar në spital me COVID-19 të moderuar. Studimi ishte i vogël, megjithëse – rreth 60 persona – kështu që Roche po pret të dhënat nga një studim i gati 1,400 njerëzve, të cilat mund të jenë të disponueshme para fundit të vitit.

Jo të gjitha pilulat e ardhshme COVID-19 janë të njëjta

Kompani të tjera po zhvillojnë pilula antivirale të quajtura frenues të proteazës, të cilat synojnë një enzimë të përfshirë në procesin e replikimit viral.

Pfizer po teston një ilaç të tillë në kombinim me një dozë të ulët të një antivirali tjetër që ngadalëson prishjen e ilaçit kështu që zgjat më gjatë në trup. Kompania filloi një studim prej 3,000 personash në korrik dhe shpreson të marrë të dhëna para fundit të 2021.

Ndërkohë, një frenues i proteazës nga prodhuesi japonez i ilaçeve Shionogi mund të ndihmojë njerëzit me infeksione të lehta ose asimptomatike. Kompania filloi një studim të fazës së vonë në shtator.

Dy kompani më të vogla bioteknike – Pardes Biosciences dhe Enanta Pharmaceuticals – po punojnë në frenuesit e tyre të proteazës, por ato janë larg studimeve të fazës së vonë. Pardes nisi një gjyq me 110 persona në gusht dhe këto rezultate mund të jenë gati deri në fund të vitit. Enanta shpreson të fillojë testimin fillestar të pilulës së saj tek njerëzit në fillim të vitit 2022. Kompania më parë ka zhvilluar një trajtim për hepatitin C.

Spërkatësit e hundës mund të jenë të dobishme menjëherë pas ekspozimit ndaj virusit

A laboratory worker tests a nasal spray at a factory in Saint-Chamas, France, on January 21, 2021. Nicolas Tucat/AFP/Getty Images

Koronavirusi së pari pushton trupin përmes hundës, syve dhe fytit, kështu që shkencëtarët mendojnë se ka një avantazh për të administruar trajtime direkt në ato zona.

Spërkatjet e hundës, për shembull, mund të vrasin ose dobësojnë virusin në rrugët e sipërme të frymëmarrjes, para se të përhapet në mushkëri, ku ka të ngjarë të shkaktojë dëmin më të madh.

Një studim i majit zbuloi se një spray hundësh nga kompania bioteknologjike SaNOtize uli sasinë e virusit të pranishëm në mesin e 40 njerëzve me COVID-19 të butë. Spray përdor një gaz pa ngjyrë të quajtur oksid nitrik që gjendet natyrshëm në trup. Izraeli tani po e ofron atë ilaç në farmaci.

Një kompani tjetër, IGM Biosciences, po zhvillon një spërkatës hundësh që përmban një antitrup të krijuar për të neutralizuar koronavirusin. Spray zvogëloi sasinë e virusit në mushkëritë e kavjeve, por shkencëtarët ende nuk e dinë nëse do të jetë efektiv te njerëzit. Zhiqiang An, një profesor i mjekësisë molekulare i cili është i përfshirë në hulumtim, i tha Nature se spërkatësi mund të shërbejë si një trajtim urgjent pasi dikush të jetë ekspozuar ndaj koronavirusit.

Inhalatorët mund të shkurtojnë shërimin te pacientët të shtruar në spital

Nurse Mari Paz takes an asthma inhaler at the Sant Andreu de la Barca Primary Health Care Center in Spain, June 2, 2020. David Ramos/Getty Images

Disa ilaçe të inhalatore COVID-19 po tregojnë gjithashtu premtime, megjithëse nevojiten më shumë kërkime.

Në një studim të rreth 100 pacientëve të shtruar në spital COVID-19, një inhalator nga Synairgen u zbulua se rrit shanset për përmirësim dhe çon në periudha më të shpejta shërimi në krahasim me pacientët që morën ilaçe qetësuese.

Inhaluesi përdor një proteinë të natyrshme për të stimuluar përgjigjen imune në mushkëri. Synairgen pret rezultate nga një studim i fazës së vonë në pacientët e shtruar në fillim të vitit 2022.

Një studim i madh gjithashtu gjeti përfitime nga budesonidi, një ilaç i përgjithshëm anti-inflamator që trajton astmën dhe sëmundjet pulmonare obstruktive kronike. Një studim në Mbretërinë e Bashkuar në pacientët me rrezik të lartë COVID-19 zbuloi se budesonidi i ndihmoi njerëzit të shëroheshin rreth tre ditë më shpejt sesa ata që morën kujdes standard. Por i njëjti studim zbuloi se budesonidi nuk uli ndjeshëm shtrimet në spital ose vdekjet.

Burimi: Insider