Pjesët e Great Barrier Reef tregojnë mbulesën më të madhe koralore të parë në 36 vjet

Dy të tretat e Great Barrier Reef në Australi regjistroi sasinë më të lartë të mbulesës koralore në gati katër dekada, megjithëse guma është ende e ndjeshme ndaj ndryshimeve klimatike dhe zbardhjes masive, tha një grup monitorimi të enjten.

Pjesët veriore dhe qendrore të shkëmbinjve nënujorë të listuar në listën e trashëgimisë botërore të UNESCO-s kanë pësuar një rikuperim ndërsa rajoni jugor ka pasur një humbje të mbulesës koralore për shkak të shpërthimeve të yjeve të detit me kurorë me gjemba, sipas një raporti nga Instituti Australian i Shkencave Detare.

CEO i AIMS Paul Hardisty tha se ndërsa korali në rajonet veriore dhe qendrore ishte një shenjë që shkëmbi mund të rikuperohej nga shqetësimet, humbja e koraleve në rajonin jugor tregoi se si shkëmbi është ende i prekshëm ndaj “shqetësimeve të vazhdueshme akute dhe të rënda që po ndodhin. më shpesh dhe janë më të qëndrueshme.”

Barriera e Madhe ka vuajtur nga zbardhja e përhapur dhe e rëndë për shkak të rritjes së temperaturave të oqeanit. Gumi u godit veçanërisht rëndë në 2016 dhe 2017 nga valët e nxehtësisë nënujore që shkaktuan ngjarje zbardhuese. Këtë vit, ajo po vuan zbardhjen e gjashtë masive për shkak të stresit të nxehtësisë të shkaktuar nga ndryshimet klimatike.

Çdo verë, Reef është në rrezik të stresit të temperaturës, zbardhjes dhe potencialisht vdekshmërisë dhe kuptimi ynë se si ekosistemi reagon ndaj kësaj është ende në zhvillim,” tha Hardisty në një njoftim për media.

“Ngjarjet e zbardhjes së 2020 dhe 2022, megjithëse ishin të gjera, nuk arritën intensitetin e ngjarjeve të 2016 dhe 2017 dhe, si rezultat, ne kemi parë më pak vdekshmëri,” tha Hardisty. “Këto rezultate të fundit tregojnë se Reef mund të rikuperohet ende në periudha pa shqetësime intensive.”

Raporti vjen pasi UNESCO vitin e kaluar propozoi shtimin e Barrierës së Madhe në listën e vendeve të trashëgimisë botërore që janë në rrezik. Një takim për të diskutuar të ardhmen e shkëmbit supozohej të mbahej në Rusi në qershor, por u anulua pas pushtimit të Ukrainës.

Në rajonet qendrore dhe veriore, mbulimi i fortë i koraleve arriti përkatësisht 33% dhe 36% këtë vit, niveli më i lartë i regjistruar në 36 vitet e fundit të monitorimit, thuhet në raport. Ndërkohë, mbulesa koralore e fortë në të gjithë rajonin në shkëmbinj nënujorë në zonën jugore ra në 34% këtë vit, krahasuar me 38% një vit më parë.

Burimi: CNBC