Presidentja e BQE: Inflacioni i Eurozonës mund të ulet përpara se të rrënjoset

Rreziqet e inflacionit të Eurozonës janë në rritje, por presionet mbi çmimet mund të ulen ende përpara se të nguliten në pritje, tha të hënën presidentja e Bankës Qendrore Evropiane, Christine Lagarde.

Duke vënë në dukje rreziqet në rritje të inflacionit, Lagarde hapi derën javën e kaluar për një rritje të normës së interesit më vonë në 2022 dhe tha se një takim i 10 marsit do të jetë vendimtar për të vendosur se sa shpejt banka do të mbyllte skemën e saj afatgjatë të blerjes së obligacioneve, një gur themeli i përpjekjeve të saj stimuluese.

Duhet të kemi parasysh se kushtet e kërkesës në zonën e euros nuk tregojnë të njëjtat shenja të mbinxehjes që mund të vërehen në ekonomitë e tjera të mëdha”, tha Lagarde në komisionin e Parlamentit Evropian për Çështjet Ekonomike dhe Monetare.

“Kjo rrit gjasat që presionet aktuale të çmimeve do të ulen përpara se të nguliten, duke na mundësuar të arrijmë objektivin tonë prej 2% në afat të mesëm,” tha ajo.

Ndërsa vetë Lagarde nuk u angazhua për asnjë vendim, disa politikëbërës argumentuan se masa e parë do të jetë përshpejtimi i një daljeje nga skema e blerjes së bonove, e cila do të zgjasë pafundësisht, por të paktën deri në tetor.

Një rritje e normës së interesit mund të vijë vetëm pas kësaj, por një rënie më e shpejtë mund të nënkuptojë një rritje, e para që nga viti 2011, përpara fundit të vitit.

Tregjet tani vlerësojnë 50 pika bazë të rritjes së normës këtë vit, por ekonomistët janë më të kujdesshëm, me shumicën që parashikojnë lëvizjen e parë ose në fund të vitit ose në fillim të 2023.

Burimi: CNBC