Si të kontrolloni trurin tuaj për funksionim optimal

Kur përgatitemi për ngjarje të rëndësishme në karrierën tonë, ne priremi të përqendrohemi në përgatitje. Nëse kemi një prezantim të madh për të bërë, ne praktikohemi derisa të jemi rehat. Nëse kemi një intervistë për një punë të re, ne hulumtojmë kompaninë dhe lojtarët e saj kryesorë për t’u siguruar që kemi përgjigje për pyetjet e ditura. Nëse kemi një afat projekti, ne menaxhojmë kohën dhe ekipin tonë për të siguruar rezultatet më të mira. Megjithatë, kur marrim këtë qasje, ne po bëjmë vetëm gjysmën e punës për të qenë efektiv dhe të suksesshëm.

Sa shpesh merrni kohë për të përgatitur trurin tuaj? Çfarë bëni për të siguruar që ta mbani atë organ kryesor në lojë, jo vetëm trupin dhe veprimet tuaja? Është e drejtë të thuhet se përgatitja fizike është ajo që kontrollon trurin, por ka gjëra specifike që mund të bëni për të siguruar që ai të jetë po aq i përgatitur sa trupi juaj për ato situata të rëndësishme të karrierës.

Roli i mendimeve

Shumë njerëz kanë keqkuptimin se emocionet thjesht ndodhin, se ne nuk kemi aftësi të kontrollojmë se si ndihemi. Kjo na lë në tekat e tyre, duke reaguar thjesht bazuar në ndjenja. Problemi me këtë është se emocionet janë subjektive dhe zakonisht nuk lejojnë të menduarit logjik ose strategjik.

E vërteta është se ju mund të menaxhoni emocionet, por kjo fillon me kontrollin e mendimeve. Çdo emocion që përjetojmë vjen nga një mendim, i cili ndodh me vetëdije ose pa vetëdije, pastaj ne përjetojmë një ose më shumë emocione të bazuara në të. Një sfidë që ju (si pothuajse të gjithë ne) mund ta keni është se ju e njihni emocionin, por nuk merrni kohë për të identifikuar mendimin që e krijon atë.

Në biznes kjo mund të jetë e dëmshme në rastin më të mirë, e rrezikshme në rastin më të keq. Nëse po reagoni nga emocionet, mund të mos merrni vendimin më të mirë ose të mos zgjidhni rrugën më efektive. Mund të jeni të hutuar, të paaftë për të përqendruar energjinë dhe vëmendjen tuaj në veprime produktive. Në vend që të funksiononi nga niveli maksimal i performancës, ju tërhiqeni në një vorbull që ju lë të ndiheni jashtë kontrollit dhe të zbrazur.

Për të shmangur këtë, përqafoni procesin e mëposhtëm:

  1. Identifikoni qartë emocionin që po përjetoni, më pas pyesni veten nëse ai emocion i shërben qëllimit tuaj. Për shembull, mund të përjetoni një nivel të rritur ankthi në lidhje me një prezantim profesional. Në vend që të zhyteni në atë ankth, pyesni veten nëse ai lehtëson një qëllim për të bërë mirë detyrën.
  2. Nëse emocioni(et) nuk i shërbejnë një qëllimi, identifikoni mendimet që e krijojnë atë. Mendimet që krijojnë ankth në lidhje me prezantimin e mësipërm mund të përfshijnë mosdëshirën për të bërë budallallëqe, duke u konsideruar si një mashtrim ose thjesht se njerëzit do t’ju shikojnë dhe do t’ju gjykojnë. Ky ankth nuk është vetëm sepse nuk ju pëlqen të folurit në publik: ai vjen nga mendime specifike që ju keni identifikuar tani.
  3. Merrni kohë për të zbërthyer këto mendime duke i zëvendësuar ato me të dhëna. Duke i bërë vetes pyetje specifike, ju mund t’i zëvendësoni mendimet e dëmshme dhe që shkaktojnë ankth me informacion. Merrni parasysh sa herë keni dhënë prezantime të suksesshme, për shembull, dhe/ose bëni një skanim të shpejtë mendor të CV-së tuaj për t’i kujtuar vetes të gjitha arritjet, trajnimin dhe edukimin që ju bën të kualifikuar për të dhënë këtë prezantim. Ju gjithashtu mund të merrni parasysh njerëzit në audiencën tuaj dhe të identifikoni aleatët që do t’ju mbështesin. Kur i jepni trurit tuaj prova dhe fakte, ai nuk do ta plotësojë pasigurinë me “Po sikur?”. Duke i kujtuar trurit tuaj se ju keni aftësitë për të marrë përsipër këtë detyrë – se keni sfondin për të qenë i besueshëm në këtë temë – truri juaj do të krijojë emocione që përputhen me këto mendime, duke zëvendësuar ankthin me besimin.

Roli i fjalëve

Si profesionist, ka të ngjarë të jeni të vetëdijshëm për fuqinë e fjalëve. Këto mund të përdoren për të motivuar ose demoralizuar, forcuar ose dëmtuar, por sa shpesh mendoni për ato që përdorni kundrejt vetes suaj? Fjalë të tilla mund të jenë ato të vetëdijshme që i thoni vetes, si dhe gjëra të pavetëdijshme ose të pëshpëritura. Mendoj se është e dobishme të pyesëni: “A do t’u thosha të njëjtat gjëra kolegëve apo ekipit tim?” Për shumë profesionistë, fjalët që thonë për të fuqizuar të tjerët nuk ua drejtojnë vetvetes.

Problemi, edhe një herë, është se fjalët krijojnë mendime, të ndjekura nga emocione që mund të jenë të dëmshme për funksionimin optimal. Këto mund të jenë të dukshme, të tilla si të quash veten një “idiot” pas një gabimi, ose t’i thuash vetes se “nuk je aq i aftë sa mendojnë të tjerët”. Ju mund ta kapni veten duke menduar se ka të ngjarë të dështoni në diçka të rëndësishme. Këto fjalë krijojnë mendime minuese, të cilat nga ana e tyre gjenerojnë emocione të lidhura me to.

Ka edhe fjalë më të vogla që mund të krijojnë një klimë të brendshme që saboton qëllimet tuaja. Shembujt përfshijnë “duhet”, “është e nevojshme” – të cilat krijojnë mendime për të mos bërë mjaftueshëm, për të mos qenë mjaftueshëm ose për të mbetur prapa kolegëve. Ata gjithashtu krijojnë iluzionin se jeni të detyruar të bëni disa gjëra. Dhe përsëri, këto fjalë gjenerojnë emocione: Ju mund të përjetoni presion, stres ose faj, dhe më pas mund të merrni vendime nga dëshpërimi për të provuar veten, gjë që nuk do t’ju lejojë të funksiononi në një mënyrë optimale ose të shëndetshme.

Për të shmangur krijimin e një klime të brendshme me mendime dhe emocione negative, zëvendësoni këto fjalë presioni me fjalë fuqie – opsionet si “dua” dhe “do të” mund të ndryshojnë një dialog të brendshëm dhe ta kthejnë kontrollin në duart tuaja. Për shembull, në vend që t’i thoni vetes se duhet të shkoni në punë për të rishikuar praktikën për prezantimin në mënyrë që të mos ngatërroheni, dialogu i brendshëm bëhet: “Unë do të shkoj në punë për të praktikuar sepse dua të jem i sigurt për prezantimin. ” Ndryshimi i fjalës së presionit të “duhet” në “do të” dhe “dua” dhe zhvendosja e fokusit nga të bërit një gabim në ndërtimin e besimit ju kthen në kontrollin e mendimeve dhe emocioneve.

Roli i trurit

Në fund të fundit, truri juaj është dembel: do të fokusohet në çdo gjë që i thoni. Merreni parasysh këtë: Herën e fundit që po kërkonit të blinit një makinë, ka të ngjarë të keni zbritur në një ose dy modele që ju tërheqin. Me shumë mundësi, keni filluar t’i shihni këto modele kudo që keni shkuar. A pati papritur një rritje në sasinë e këtyre modeleve që bliheshin në zonën tuaj? Nuk ka gjasa. Atëherë pse i shihnit këto rreth jush kur nuk i keni vënë re kurrë më parë? Kjo përshtypje arrihet përmes një procesi të quajtur “priming”. Ne e mbushim trurin tonë me të dhëna për të kërkuar prova dhe shembuj të çdo gjëje që i themi. Kur i treguat llojet e makinave që ju interesonin, ai gjeti sa më shumë shembuj që të ishte e mundur për të mbështetur këtë fokus.

Si mund ta përdorni të njëjtën qasje kur bëhet fjalë për funksionimin profesional? Një mënyrë është të vendosni se çfarë perspektive dëshironi të keni në lidhje me punën. Nëse i tregoni trurit tuaj se e urreni punën tuaj, ai do të kërkojë dhe do të ofrojë prova se pse duhet të ndiheni kështu – gjithçka që do të shihni janë të dhëna të përafruara me atë mendim. Pra, si e aplikoni priming në mënyrë që të funksionojë për ju në vend që të funksionojë kundër jush?

Mund të jetë e vërtetë që nuk ju pëlqen puna juaj, por mund t’i tregoni trurit tuaj se e vlerësoni fitimin e parave ndërsa kërkoni mundësi të reja. Më pas do të kërkojë shembuj që mbështesin atë ide vlerësimi dhe gjithashtu do të kërkojë fusha të mundësive. Ju nuk keni nevojë të krijoni një deklaratë të pasaktë për punën tuaj dhe të gënjeni trurin tuaj, por mund të vendosni se në cilin aspekt të situatës shpenzon kohë dhe energji. Kjo strategji ju lejon të funksiononi në nivelin tuaj optimal në vend që të jeni të shteruar nga fokusi dhe fuqia.

Roli i zgjedhjes

Kur punoni në një projekt për organizatën tuaj, a planifikoni të përfundoni pesëdhjetë për qind të tij dhe shpresoni se pjesa tjetër do të bëhet vetë? Sigurisht që jo, por ka të ngjarë që kështu të keni funksionuar nëse angazhoheni vetëm në përgatitjen fizike për rolin tuaj profesional. Në përgjithësi, mënyra se si funksiononi është zgjedhja juaj: Ju mund të përcaktoni se cilat mendime dëshironi të inkurajoni për të krijuar emocione të dobishme, të cilat më pas do t’ju afrojnë me performancën maksimale. Ju mund të vendosni se cilat fjalë do të gjenerojnë sjellje dhe veprime që përputhen me arritjen e qëllimit dhe mund t’i tregoni trurit tuaj se ku të drejtojë fokusin dhe energjinë për të marrë rezultatet që dëshironi. Këto strategji ndihmojnë trurin të bëhet mjeti juaj më i madh dhe jo pengesa më e madhe.

Burimi: Entrepreneur