6 mësime të rëndësishme për sipërmarrësit dhe drejtuesit e tjerë të biznesit në 2022

Unë kam pasur nderin të jem CEO ose udhëheqës i lartë biznesi për shumë kompani gjatë karrierës sime – nga startup-et deri te firmat e mesme e deri tek Fortune 1000. Pavarësisht nga kompania, madhësia, dinamika apo sfidat, kam gjetur se sa vijon janë mënyrat kryesore për të maksimizuar mundësitë.

  1. Nuk ka salcë sekrete për suksesin

Një shpërqendrim thelbësor me të cilin përballen shumë sipërmarrës të mundshëm është ndjekja për objektin tjetër të shndritshëm ose recetën sekrete për përparim. Realiteti i vështirë por çlirues është se këto zakonisht nuk ekzistojnë. Receta e vërtetë përfshin gjërat që çdo biznesmen i suksesshëm ka bërë për breza. Asnjë nga këto nuk është sekret, por ato dallojnë një sipërmarrje fituese nga një dështim, pavarësisht nga fusha e saj: punë e palodhur e përqendruar, eksperimentim, përkushtim për optimizimin e përvojës së klientit, krijimi i një produkti që jep vlerë reale dhe promovon përpjekjet tuaja. Mund të raportoj se këto gjëra thelbësore janë veçanërisht të vërteta në zhvillimin e softuerit dhe sektorë të tjerë të teknologjisë.

  1. Bëhuni udhëheqës të fokusuar

Të punoni shumë për të krijuar dhe promovuar biznesin tuaj është kritike – nëse është një softuer si shërbim (SaaS) ose kompani teknologjike e teknologjisë së blockchain – por pa një mision të fokusuar dhe të qëllimshëm në thelb të këtyre përpjekjeve, do të jetë shumë më e vështirë. Nëse doni të frymëzoni stafin, bashkëpunëtorët dhe klientët tuaj në vitin 2022, jepuni atyre një mesazh të thjeshtë dhe qendror dhe një udhëheqje të fokusuar që nënvizon gjithçka që kompania juaj po bën. Një udhëheqje e tillë nuk përfshin vetëm veten tuaj; ai duhet të filtrohet tek ekipi juaj dhe veçanërisht tek njerëzit që po ndërtojnë ndonjë infrastrukturë prapavijë.

Përsëri duke iu referuar sektorit të teknologjisë këtu: një fushë kyçe e dobësisë së mundshme që mund të përmirësojë udhëheqja e fokusuar është pajtimi midis ekipeve të IT të kompanisë suaj dhe misionit tuaj themelor. Siç vë në dukje analiza e fundit nga McKinsey, një nga cilësitë kryesore të një kompanie të suksesshme është aftësia e saj për të përafruar tepricat e zhvilluesve të saj të IT-së me vetë biznesin. Arritja e kësaj mund t’ju lejojë t’i drejtoni ekipet tuaja drejt justifikimit të eksperimentimit për hir të tij bazuar në çdo gjë që i bën klientët në të vërtetë të lumtur, dhe gjithashtu ta mbani startup-in tuaj të fokusuar në rritjen reale.

  1. Zbatoni kanale të qarta komunikimi

Udhëheqja e fokusuar funksionon vetëm nëse komunikimi ndërmjet ekipeve, të gjithë punonjësve dhe klientëve mbahet sa më i qartë dhe i hapur. Kjo do të thotë zbatimi i kanaleve funksionale në të gjithë bordin, por gjithashtu do të thotë të marrësh seriozisht komunikimin në vend që thjesht t’i kushtosh vëmendje idesë (ndërsa ndoshta në të vërtetë nxit një kulturë të heshtjes së frikshme). Si udhëheqës i kompanisë, ju jeni përgjegjës për zbatimin e këtyre kanaleve, një pjesë e kulturës së saj që askush tjetër nuk mund ta trajtojë në mënyrë efektive.

  1. Përcaktoni një filozofi të vendit të punës

Zbatimi i udhëheqjes së fokusuar dhe një sistemi jashtëzakonisht i dobishëm komunikimi i hapur në të gjitha nivelet do t’ju lejojë të përhapni ungjillin e kompanisë suaj në mënyrë më efektive. Ju mund të krijoni çfarëdo filozofie që ju pëlqen, sigurisht, por mbajtja e saj e fokusuar te klientët në një mënyrë specifike është thelbësore. Ju po përpiqeni t’u jepni diçka të vlefshme njerëzve që e mbajnë biznesin tuaj në këmbë dhe të siguroheni që lumturia e klientëve t’ju udhëheqë në këtë qëllim, gjithashtu ndihmon në nxitjen e një filozofie të kompanisë fituese. Është e lehtë të bëhesh kaq i fiksuar pas veçorive të reja dhe shtesave me shkëlqim në produkte, shërbime dhe teknologji të këndshme, saqë kjo filozofi humbet. Mos lejoni që kjo të ndodhë.

  1. Përpiquni për suksesin e punonjësve

Punonjësit tuaj janë një nga tre shtyllat e suksesit (dy të tjerat janë klientët dhe produkti ose shërbimi). Për shkak të rëndësisë së tyre, përpiquni të bëni gjithçka në fuqinë tuaj për mirëqenien e tyre, gjë që do të ushqejë besnikërinë, përpjekjet shtesë, lumturinë e përgjithshme dhe një kulturë më të shëndetshme.

Kjo kërkon punë të drejtuar për të kuptuar nevojat e punonjësve dhe çdo kritikë që ata mund të kenë. Kjo jo vetëm që do t’i bëjë anëtarët e ekipit t’ju respektojnë më shumë, por gjithashtu përmirëson joefikasitetin në vendin e punës. (Të njëjtat rregulla zbatohen, rastësisht, nëse kompania juaj përdor një fuqi punëtore afër bregut ose ndryshe jashtë vendit.)

  1. Dëgjoni me kujdes dhe drejtoni me qëllim

Të kesh kanale të fuqishme komunikimi dhe të përpiqesh për mirëqenien e punonjësve nuk do të sjellë shumë përfitime nëse nuk po dëgjoni, pasi anëtarët e ekipit do të vërejnë shpejt pavëmendshmërinë. Kjo mund të pengojë punësimin e duhur dhe mbajtjen e grupit më të mirë të talenteve. Të dëgjosh me kujdes ankesat individuale ose ekipore dhe të fitosh një reputacion për t’i marrë ato seriozisht do të thotë që ka më shumë gjasa të rrethoheni nga një grup në rritje dhe besnik individësh shumë të aftë dhe të motivuar.

2022 ka të ngjarë të mos jetë shumë i ndryshëm nga vitet e mëparshme kur bëhet fjalë për “sekretet” e suksesit. Esencialet mbeten po aq konkrete sa kanë qenë gjithmonë. Megjithatë, nëse ju dhe startup-i juaj nuk bëni asgjë tjetër, zbatimi më rigoroz i rregullave të mësipërme mund ta bëjë këtë vit me të vërtetë të vlefshëm për t’u kujtuar.

Burimi: Entrepreneur