Projekti i madh i hidrogjenit të gjelbër prej 2.6 miliardë dollarësh i planifikuar për Europën

Kulla Iberdrola në Bilbao, Spanjë. Imazhet SOPA | LightRocket | Getty Images

Kompania spanjolle e energjisë Iberdrola dhe H2 Green Steel e Suedisë do të jenë partnerë dhe do të zhvillojnë një fabrikë të madhe që do të prodhojë hidrogjen të gjelbër. Një shembull tjetër se si kompanitë janë duke u interesuar në sektorin e shumëpërfolur.

Në një njoftim të enjten, firmat thanë se projekti prej 2.3 miliardë euro do t’i bënte ato të ngrenë një strukturë të gjelbër hidrogjeni me një kapacitet elektrolize prej 1 gigavat. Financimi do të vijë nga një përzierje e kapitalit, financimit të projekteve të gjelbra dhe financimit publik.

Hidrogjeni, i cili ka një gamë të larmishme aplikimesh dhe mund të përdoret në një gamë të gjerë industrish, mund të prodhohet në disa mënyra.

Një metodë përfshin përdorimin e elektrolizës, me një rrymë elektrike që ndan ujin në oksigjen dhe hidrogjen. Nëse energjia elektrike e përdorur në këtë proces vjen nga një burim i rinovueshëm si era ose dielli, atëherë disa e quajnë atë hidrogjen të gjelbër ose të rinovueshëm.

Ideja është që hidrogjeni i gjelbër nga zhvillimi i Iberdrola dhe H2 Green Steel do të përdoret për të gjeneruar afërsisht 2 milion ton hekur të reduktuar direkt, ose DRI, çdo vit, i cili më pas mund të përdoret për të prodhuar çelik.

Me 1 GW, shkalla e projektit është domethënëse: sipas Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë, kapaciteti i instaluar global i elektrolizerit ishte vetëm 0.3 GW në vitin 2020.

Zhvillimi nga Iberdrola dhe H2 Green Steel do të vendoset në Gadishullin Iberik – ende nuk është shpallur ndonjë vendndodhje specifike – dhe është planifikuar të fillojë prodhimin në 2025 ose 2026.

Vetë elektrolizatori do të jetë në bashkëpronësi dhe do të operohet nga të dy kompanitë. Iberdrola do të sigurojë energji të rinovueshme në vend, me H2 Green Steel që zotëron dhe operon prodhimin DRI, duke përfshirë çdo proces të lidhur me prodhimin e çelikut në rrjedhën e poshtme.

Bizneset thanë se do të “eksploronin mundësinë për të bashkëvendosur një strukturë të prodhimit të çelikut të gjelbër, e aftë për të prodhuar 2,5-5 milionë tonë çeliku Green në vit, në lidhje me fabrikën.”

Në një deklaratë, Aitor Moso, drejtori i biznesit të liberalizuar të Iberdrola, tha se hidrogjeni i gjelbër do të ishte “një teknologji kritike në dekarbonizimin e proceseve të rënda industriale, siç është prodhimi i çelikut”.

Projekte të tilla si ai që po planifikohet me H2 Green Steel, tha Moso, “do të ndihmonte në përshpejtimin e komercializimit të elektrolizuesve më të mëdhenj dhe më të sofistikuar, duke e bërë hidrogjenin e gjelbër më konkurrues”.

Reduktimi i gjurmës mjedisore të proceseve intensive industriale është një sfidë e rëndësishme.

Ndër industritë e rënda, sektori i hekurit dhe çelikut renditet i pari kur bëhet fjalë për emetimet e CO2, dhe i dyti kur bëhet fjalë për konsumin e energjisë”, thotë IEA, duke shtuar se sektori i hekurit dhe çelikut është përgjegjës për 2.6 gigaton emetime të dioksidit të karbonit çdo vit.

Sektori i çelikut është aktualisht konsumatori më i madh industrial i qymyrit, i cili siguron rreth 75% të kërkesës së tij për energji,” thotë ai.

Burimi: CNBC