Prova javore katër-ditore do t’u paguajë punonjësve në MB të njëjtat paga për orë më të shkurtra

Punëtorëve në Mbretërinë e Bashkuar u ofrohet mundësia të punojnë katër ditë javë pa humbje të të ardhurave.

Një program pilot gjashtë-mujor i shpallur të hënën po rekruton kompani për të studiuar ndikimin e orëve më të shkurtra të punës në produktivitetin e bizneseve dhe mirëqenien e punëtorëve të tyre, si dhe ndikimin në mjedis dhe barazinë gjinore.

Kompanitë do të ndjekin modelin 100:80:100, ku punëtorët marrin 100 për qind të pagës për 80 për qind të kohës – në këmbim të angazhimit për të ruajtur 100 për qind të produktivitetit të tyre të mëparshëm.

Java katër-ditore sfidon modelin aktual të punës dhe i ndihmon kompanitë të largohen nga matja e thjeshtë e kohës që njerëzit janë ‘në punë’, në një fokus më të mprehtë në produktin që prodhohet,” tha Joe O’Connor, menaxher i skemës pilot për 4 Ditore Week Global.

Programi, i cili po drejtohet nga studiues në Universitetet e Kembrixhit dhe Oksfordit dhe Kolegjin e Bostonit, si dhe nga grupet jofitimprurëse të avokimit 4 Day Week Global, 4 Day Week UK Campaign dhe instituti studimor UK Autonomy, synon të rekrutojë 30 kompani në Mbretërinë e Bashkuar deri në fillimin e tij në qershor të këtij viti.

Punoni në mënyrë më të mençur, jo më gjatë

Vitin e kaluar, rezultatet e një prove katër-ditore në javë pune në Islandë treguan se produktiviteti në punë mbeti i njëjtë apo edhe u përmirësua kur u shkurtuan orët e punës.

Pjesëmarrësit në provën dyvjeçare raportuan gjithashtu një “efekt të fuqishëm pozitiv në ekuilibrin punë-jetë”, që përfshinte të kalonin më shumë kohë me fëmijët e tyre ose të ndiqnin hobi.

Burrat në marrëdhënie heteroseksuale që morën pjesë në eksperiment kishin gjithashtu më shumë gjasa të merreshin me punët e shtëpisë, zbuluan studiuesit islandezë.

Programi pilot i Mbretërisë së Bashkuar pasqyron një fokus në rritje në mënyra më fleksibël të punës në mbarë botën, me skema të ngjashme që do të zhvillohen në të njëjtën kohë në SHBA, Kanada, Irlandë, Australi dhe Zelandën e Re.

Qeveritë e Spanjës dhe Skocisë kanë nisur gjithashtu provat e tyre.

Me përfitimet sociale dhe mjedisore të punës më të shkurtër në javë që po bëhen më të qarta, mbështetja bazë është më e përhapur dhe teknologjia e disponueshme për të ruajtur produktivitetin, ka ardhur koha që më shumë organizata të ndërmarrin hapin dhe të zbulojnë praktikat,” tha Brendan Burchill, një profesor i shkencave sociale në Universitetin e Kembrixhit.

Kurseni kohë dhe energji

Organizatorët e provës katër-ditore të javës theksojnë provat e mëparshme të kompanisë si dëshmi se nga orët më të shkurtra mund të përfitojnë si kompanitë ashtu edhe punonjësit e tyre.

Në vitin 2019, Microsoft Japan zbuloi se shkurtimi i javës së punës në katër ditë – me të premtet e dhëna si leje me pagesë – rriti produktivitetin me 40 për qind.

Ai solli gjithashtu përfitime mjedisore: konsumi i energjisë elektrike ra me 23 për qind dhe stafi përdori 59 për qind më pak letër printeri, zbuloi kompania.

“Gjithnjë e më shumë biznese po kalojnë drejt strategjive të përqendruara te produktiviteti për t’u mundësuar atyre të reduktojnë orët e punëtorëve pa ulur pagën. Ne jemi të ngazëllyer nga momenti dhe interesi në rritje në programin tonë pilot dhe në javën katërditore më gjerësisht,” tha O’Connor.

Burimi: Euronews