Pse duhet ta bëni “stretching” pjesë të jetës së përditshme?

Pa e kuptuar, shumica prej nesh e nisin ditën duke u shtriqur edhe para se të ngrihemi nga shtrati.

Shtriqja zvogëlon rrezikun e lëndimit, shkakton një ndjenjë qetësie dhe madje mendohet se përmirëson qarkullimin e gjakut.

Sistemi natyror i shpërblimit të trupit tuaj e bën shtriqjen të ndjehet mirë për t’ju motivuar të mbani muskujt tuaj në tension optimal.

Le të shohim përfitimet kryesore të tij.

“Stretching” mund t’ju ndihmojë të çlironi endorfinat, të zvogëloni dhimbjen gjatë menstruacioneve

Endorfinat janë hormone që prodhohen nga gjëndrra e hipofizës, të cilat punojnë si neurotransmetues.

Këto hormone kanë një ndikim të madh qetësues dhe shkaktojnë një ndjenjë lumturie. Ato lirohen pas aktiviteteve të caktuara, veçanërisht shtriqjes.

Për më tepër, shtriqja gjithashtu zvogëlon dhimbjen gjatë periudhës së menstruacioneve pasi relakson enët e gjakut dhe çliron beta-endorfina që dihet se reduktojnë stresin dhe dhimbjen.

Gjithashtu do t’ju ndihmojë të performoni më mirë në sport

It will also help you perform better in sports

Stretching rrit fleksibilitetin e trupit që mund t’ju ndihmojë të përmirësoni performancën tuaj në sport.

Në fakt, atletët e rinj shtrihen të paktën tre herë në javë, që është një mënyrë e shkëlqyer për të garantuar që muskujt tuaj të mos tërhiqen gjatë kryerjes së sportit tuaj.

Megjithatë, ata e bëjnë atë pas një stërvitje kur muskujt janë të lirshëm, por ju mund të bëni disa ushtrime stretching para lojës.

Ndihmon në shërimin dhe parandalimin e dhimbjeve të shpinës

Ngurtësia dhe stresi i muskujve bëjnë presion të panevojshëm në shtyllën kurrizore, duke rezultuar në dhimbje shpine dhe dhimbje qafe.

Në raste të tilla, shtriquni, pasi do t’ju tërheqë muskujt e lënduar dhe do t’ju lehtësojë.

Ekspertët thonë se nëse keni pasur ndonjë dëmtim të shpinës ose qafës në të kaluarën, duke bërë disa ushtrime stretching të rregullta përmirëson gjendjen.

Ndihmon në uljen e tensionit dhe qetësimin e mendjes

Helps reduce tension and calm your mind

Ankthi, tensioni dhe stresi janë diçka që ne pothuajse i përjetojmë rregullisht.

Por mos u shqetësoni, ju mund t’i mposhtni të gjitha këto me një dietë të ekuilibruar, ushtrime, duke pirë një sasi të mjaftueshme uji dhe duke fjetur mjaftueshëm.

Shtriqja jo vetëm që e bën trupin tuaj fleksibël, por gjithashtu ndihmon në qetësimin e mendjes suaj.

Një këshillë e dobishme: Ju gjithashtu mund të bëni disa ushtrime stretching përpara se të filloni punën tuaj.

Lexo: Ermand Mertenika: ja ushtrimet që ju duhen nëse punoni në zyrë apo si spiker!

Burimi: NewsBytes