Pse është kaq i kushtueshëm kujdesi shëndetësor? 5 arsye pse faturat janë më të larta në SH.B.A.

Sistemi i kujdesit shëndetësor i Shteteve të Bashkuara operon ndryshe nga shumë të tjerë në botë me një kosto të lartë për individin si një karakteristikë kryesore, dalluese. Në fakt, çmimet më të larta nënkuptojnë që SHBA shpenzon më shumë për kujdesin shëndetësor sesa “vendet e tjera të zhvilluara”, zbuloi një raport i Johns Hopkins 2019.

Për më tepër, pothuajse një në tre amerikanë shqetësohet për dhënien e kujdesit shëndetësor, sipas një studimi të shkurtit 2020 nga NBC News. (Në qershor, një burrë i cili u shtrua në spital me Covid-19 për 62 ditë mori një faturë mjekësore prej 1.1 milion $.)

Pra, çfarë e bën saktësisht të kushtueshëm kujdesin shëndetësor në Sh.B.A? Çmimet e sigurimeve shëndetësore? Rregullorja e qeverisë – apo mungesa e saj? Industria farmaceutike? TMRW bisedoi me ekspertë në aspekte të ndryshme të sistemit të kujdesit shëndetësor të cilët theksuan pesë arsye të përgjithshme.

Pse është kaq i kushtueshëm kujdesi shëndetësor?

Arsyeja më e spikatur është se kujdesi shëndetësor amerikan bazohet në një “sistem sigurimi fitimprurës”, një nga të vetmit në botë, sipas Carmen Balber, drejtoresha ekzekutive e Consumer Watchdog, që është avokuar për reformën në tregun e sigurimit shëndetësor.

Në SH.B.A., shumica e sigurimeve shëndetësore administrohen nga kompani private dhe individët duhet të paguajnë vetë, edhe nëse punëdhënësi i tyre subvencionon disa prej tyre. Në të kundërt, “shumë vende të tjera kanë një element të diçkaje private, por ekziston ai kuptimi bazë se kujdesi shëndetësor është një e drejtë, jo një privilegj”, tha Balber.

Motivi themelor për të fituar para ka një efekt të valëzuar që rrit çmimet, vazhdoi ajo. Për shembull, kompanitë e sigurimeve shpenzojnë një “shumë të madhe parash në rishikimin e përdorimit”, procesi që përcakton nëse një shërbim mjekësor është i mbuluar sipas një plani të caktuar, duke shtuar se qëllimi është “të mos paguajnë konsumatorët për kujdesin për të cilin ata menduan se ishin të siguruar”.

Në mënyrë të ngjashme, Dr. Georges Benjamin, drejtori ekzekutiv i Shoqatës Amerikane të Shëndetit Publik, vuri në dukje mungesën e kujdesit shëndetësor universal, ku të gjithëve u garantohet hyrja pa kaluar vështirësi financiare, si një arsye kryesore për kostot e larta.

“Një pjesë e sistemit tonë është që të gjithë po paguajnë për nënpagimin e dikujt tjetër, pavarësisht nëse e duan apo jo,” tha ai. “Të gjithë po përpiqen të kuptojnë se kush tjetër mund të paguajë për të në vend të tyre.”

Kujdesi shëndetësor në Sh.B.A është shumë i fragmentuar

Benjamin fajësoi strukturën komplekse dhe të fragmentuar të kujdesit shëndetësor amerikan – nga faturimi në ofrimin e kujdesit – i cili mund të zgjasë pa nevojë proceset administrative dhe të rrisë lart faturën. Një studim i fundit zbuloi se në vitin 2017, kostot administrative përbënin 34.2% të kostove të kujdesit shëndetësor në Sh.B.A, dyfishin e përqindjes në Kanada, e cila ka një sistem të decentralizuar, të financuar publikisht.

Një shembull tjetër: Medicare, programi kombëtar i sigurimit shëndetësor të vendit për amerikanët 65 e më të vjetër, ka kosto shumë më të ulët administrative, ndërmjet 1.1 dhe 7%.

“Medicare … është në mënyrë drastike më e lirë, sepse ne nuk shpenzojmë shumë kohë duke u përpjekur t’u mohojmë njerëzve kujdesin e duhur,” tha Balber. “Nuk i është kushtuar aq shumë burokracisë së kujdesit shëndetësor sa në sistemet private.”

Ata paguajnë për shërbim

Kujdesi shëndetësor amerikan ekziston në një sistem ku pacientët ngarkohen bazuar në shërbimet që marrin, edhe një arsye tjetër pse “pothuajse gjithçka është më e shtrenjtë këtu”, tha për Dr. TMRW Dr. Harlan Krumholz, kardiolog dhe profesor i politikës shëndetësore në Yale School of Medicine.

“Ne kemi përdorim më të lartë të shumë shërbimeve të ndryshme,” shpjegoi ai. “Në shumë pjesë të ekosistemit të kujdesit shëndetësor, njerëzit paguhen për vëllim, dhe kështu nxit një orientim drejt: “Ne gjithashtu mund të marrim një skanim shtesë”. … Është në interesin ekonomik të spitalit, mjekut, sistemit të kujdesit shëndetësor kur ata janë duke u paguar tarifë për shërbimin, dhe justifikimi është se më shumë është më mirë”.

Si rezultat, ka një përdorim më të ulët të kujdesit parësor, tha Benjamin, sepse modeli i tarifës për shërbimin “inkurajon përdorimin e tepërt”.

Balber argumentoi se pagesa për shërbimin krijon një “nxitje të gabuar” për të siguruar më shumë procedura, në vend që të ndihmojë pacientët të bëhen më të shëndetshëm në mënyrë që kombi në tërësi të ketë më pak procedura. Shtetet e Bashkuara gjithashtu shpenzojnë më pak se vendet e tjera në sistemet e mbështetjes sociale dhe kujdesin afatgjatë, shtoi Benjamin.

Mungesa e rregullores së qeverisë

Kjo është ndoshta arsyeja më sfiduese për t’u shkëputur, por ideja kryesore është kjo: Kompanitë që ofrojnë dhe ngarkojnë për kujdesin shëndetësor, si sistemet spitalore dhe prodhuesit e ilaçeve, kanë më shumë fuqi për të mbajtur kostot e larta kur negociojnë me shumë pagues të mundshëm, si kompani të ndryshme private të sigurimeve. Por kur ata duhet të negociojnë me një pagues të vetëm, si qeveria federale, ka më shumë presion për të përmbushur kërkesën në mënyrë që të shesin shërbimet e tyre.

Për shembull, një studim i kohëve të fundit zbuloi se kompanitë private të sigurimeve paguanin pothuajse dy herë e gjysmë se sa Medicare do të kishte paguar për të njëjtin shërbim mjekësor në të njëjtin objekt.

Për t’i bërë gjërat më të kushtueshme, qeveria amerikane nuk rregullon atë që shumica e kompanive në hapësirën e kujdesit shëndetësor mund të ngarkojnë për shërbimet e tyre, qoftë sigurimi, ilaçet apo vetë kujdesi.

Konsolidimi i sistemeve të sigurimeve dhe spitaleve

Ndërsa vetë sistemi i kujdesit shëndetësor amerikan mund të jetë i fragmentuar, në shumë pjesë të vendit, ka vetëm një ose dy kompani që ofrojnë sigurim shëndetësor ose kujdes mjekësor. Kjo do të thotë se, përsëri, ka pak ose aspak nxitje për ta që të ulin kostot pasi pacientët nuk kanë shumë zgjedhje.

“Ne vazhdojmë të aprovojmë gjithnjë e më shumë bashkime që rrisin kostot në mënyrë të konsiderueshme,” tha Balber. “Pastaj ato spitale blejnë të gjithë mjekët privatë… dhe pastaj motivi i fitimit riorganizohet deri tek mjeku juaj i kujdesit parësor.”

Për më tepër, ofruesit e kujdesit shëndetësor paguhen, mesatarisht, shumë më shumë në SH.B.A. sesa në vendet e tjera, theksoi Benjamin dhe Krumholz.

“Pavarësisht nga kostoja e madhe që kemi në Amerikë për kujdesin shëndetësor, ne nuk marrim të njëjtën vlerë të dollarit tonë të kujdesit shëndetësor si kombet e tjera,” shtoi Benjamin. “Nëse sëmureni, ky është vendi për të qenë, pa dyshim për këtë, por… ne nuk kemi një sistem me të gjithë brenda dhe askush jashtë.”

Burimi: Today