Pse gratë e reja fitojnë më shumë se burrat në disa qytete të SHBA

Virxhinia Perëndimore është një shtet i SHBA-së i përmendur zakonisht për minierat e tij të qymyrit dhe rrugët e vendit – jo për vendin e tij në bisedën e hendekut të pagave. Por sipas një analize të re të Qendrës Kërkimore Pew të të dhënave të Regjistrimit në SHBA, zona metropolitane e Morgantown – qyteti i tretë më i madh i shtetit, shtëpia e Universitetit të Virxhinias Perëndimore – është një nga vendet e pakta ku gratë fitojnë më shumë se homologët e tyre meshkuj.

Në këtë fushë, paga mesatare e punonjëseve femra me kohë të plotë më të reja se 30 vjeç është 14% më shumë se paga mesatare e meshkujve në të njëjtin grup. Në fakt, qyteti Appalachian është i dyti – pak pas Wenatchee, në shtetin e Uashingtonit – në një listë të top-10 zonave të metrosë ku gratë më të reja se 30 vjeç dalin në krye.

Në nivel kombëtar, hendeku gjinor i pagave vazhdon; mesatarisht, gratë amerikane fitojnë 82 cent për çdo dollar që paguhen bashkëmoshatarët e tyre meshkuj. Por në 22 nga 250 metrotë e shqyrtuara në analizë, pagat e grave janë të barabarta ose më të mira. Pse gratë fitojnë më shumë se burrat në zona shumë specifike të SHBA-së – dhe shifrat premtuese në zona të caktuara nënkuptojnë se hendeku i pagave mund të mbyllet ngadalë?

Arsimi dhe industria

Ka disa modele që ndihmojnë në shpjegimin e këtyre gjetjeve, thotë Richard Fry, studiues i lartë në Pew, autor i raportit.

Së pari, arsimi është një faktor. Vendet ku gratë kanë barazi ose fitojnë më shumë burra – kryesisht qytete përgjatë brigjeve lindore dhe perëndimore të vendit – kanë një përqindje më të lartë të grave të reja me diplomë, shpjegon Fry. “Në metrotë ku gratë e reja kanë një avantazh më të madh arsimor, hendeku i pagave priret të jetë më i vogël,” thotë ai. “Përfundimi i diplomave bachelor tenton të rrisë të ardhurat dhe hendeku i pagave tenton të ngushtohet.”

The US cities where women younger than 30 are earning both the most and least, compared to their male counterparts (FT median annual earnings) (Illustration: Javier Hirschfeld)
Qytetet e SHBA ku gratë më të reja se 30 vjeç fitojnë më shumë dhe më pak, krahasuar me homologët e tyre meshkuj (të ardhurat mesatare vjetore të FT) (Ilustrim: Javier Hirschfeld)

Ky komponent mund të shpjegojë së paku pjesërisht pse disa qytete specifike në Florida dhe Virxhinia Perëndimore bëjnë listën e 10-të më të mirë, pavarësisht hendeqeve të pagave të tyre përkatëse në shkallë vendi prej 15% dhe 26%. “Morgantown është një qytet universitar,” thotë Fry, “dhe po ashtu është Gainesville, Florida … midis 22 metrove ku ka ose barazi ose më mirë, shumë prej tyre janë shtëpia e universiteteve të mëdha.”

Këto qytete mund të kenë një numër të madh të punëve me pagesë më të lartë në ofertë. Plus, gratë që qëndrojnë në këto zona metroje pas diplomimit paguhen më mirë, falë “përparësisë arsimore”, thotë Fry.

Arsimi është të paktën pjesërisht ajo që e shtyn Wenatchee, Uashington në krye të listës. Paga mesatare vjetore e femrave atje është 120% e pagës së meshkujve të rinj. “Në Uashington, 60% e grave, besoj, kanë një diplomë bachelor,” thotë Fry. “Pra, ju po flisni për një fuqi punëtore të grave të reja me të vërtetë të arsimuar mirë në Uashington.”

Një faktor tjetër që ndikon në hendekun e pagave është lloji i vendeve të punës dhe industrive që dominojnë zona të caktuara gjeografike. Punëdhënësi i dytë më i madh në Wenatchee është distrikti shkollor i metrosë; në SHBA, gratë plotësojnë më shumë se tre të katërtat e vendeve të punës në arsim. Pjesa e grave në punët e prodhimit, nga ana tjetër, është nën 30%. Në një numër zonash metroje ku hendeku i pagave është më i madh – duke përfshirë Saginaw, Michigan; Decatur, Illinois; dhe Mansfield, Ohio – prodhuesit janë ndër punëdhënësit kryesorë.

“Metroja me pabarazinë më të madhe në paga është Elkhart-Goshen, Indiana, ku të rejat fituan vetëm 67% të bashkëmoshatarëve të tyre meshkuj,” thotë Fry. “Ky njihet disi si “kryeqyteti i RV [motohome] i botës”. Në fakt, më shumë se 80% e prodhimit global të RV ndodh në atë rajon të Indianës veriore, afër kufirit të Miçiganit. “Ka shumë prodhime në vazhdim dhe kjo mund të ketë pasoja për atë se sa mirë ia dalin të rejat krahasuar me të rinjtë.”

Faktori i amësisë

Kur – ose nëse – gratë zgjedhin të kenë fëmijë mund të luajnë në hendekun e pagave të një zone gjeografike. Në të gjithë vendin – dhe në mbarë globin, në vende duke përfshirë Britaninë e Madhe – gratë vuajnë nga një ‘dënim për mëmësinë’ që zgjeron hendekun e pagave; pasi gratë bëhen nëna, ato fitojnë edhe më pak në krahasim me burrat (ndërkohë, burrat shohin se fitimet e tyre rriten kur bëhen prindër). Sipas disa vlerësimeve, nënat fitojnë vetëm 70 cent për çdo dollar që bëjnë baballarët.

Mëmësia është me të vërtetë një faktor kryesor shtytës i këtyre statistikave të hendekut të pagave, thotë Alexandra Killewald, profesoreshë e sociologjisë në Universitetin e Harvardit. “Dënimi i vlerësuar për pagën tuaj për orë për të qenë nënë është afërsisht 10 për qind, krahasuar me atë që do të prisnim nëse do të kishit vazhduar pa pasur fëmijë,” thotë ajo.

Pra, në rajonet ku gratë bëhen nëna më herët, diferenca e pagave vuan gjithashtu. Në kontenë Elkhart, Indiana – shtëpia e pabarazisë më të madhe në paga – mosha mesatare e një nëne për herë të parë është gati tre vjet më e re se mesatarja kombëtare prej 26.3. Në vendet ku mosha mesatare e nënës në lindjen e parë është më e ulët, hendeku i pagave është më i madh – dhe e kundërta është gjithashtu e vërtetë. Në zonat e metrosë së New York-ut, New Jersey-it dhe Pensilvanisë, për shembull, gratë fitojnë 102% të asaj që bëjnë burrat. Në Manhatan, që ndodhet brenda kësaj grupi gjeografik, mosha mesatare në lindjen e parë është më shumë se 31 vjeç.

“Me kalimin e kohës, ne kemi parë vonesa në rritje në lindjen e parë dhe një rënie të numrit të fëmijëve që kanë gratë,” thotë Killewald. “Kjo do të thotë se më shumë gra janë pa fëmijë për një kohë më të gjatë dhe ato kalojnë më shumë nga jeta e tyre e punës duke mos pasur ende një fëmijë.” Kështu, shpjegon ajo, ato janë në gjendje të qëndrojnë në fuqinë punëtore pa ndërprerje, me të ardhurat e tyre që mbajnë ritmin me homologët e tyre meshkuj.

Por afërsisht 85% e grave amerikane, pavarësisht se ku jetojnë, përfundimisht do të kenë një fëmijë, thotë Killewald. Për sa i përket barazisë së pagave, gjërat kanë një tendencë për të zbritur sapo të lindin fëmijët e tyre.

Një pararojë e përparimit – apo jo?

Megjithëse këto të dhëna të reja japin sinjale të mira për gratë në shumë vende, ka një paralajmërim: raporti i Pew shqyrton vetëm të dhënat e grave të moshës 16 deri në 29 vjeç. Modelet historike thonë se pas 30-ave, hendeku do të fillojë të zgjerohet.

Fry citon të dhëna të krahasueshme që mund të ndihmojnë në krijimin e një tabloje të së ardhmes. “Në vitin 2000, të rejat nën 30 vjeç fitonin 88 cent në dollar në krahasim me bashkëmoshatarët e tyre të rinj meshkuj.” Një studim tjetër i atij grupi në vitin 2019 tregoi se ata “të moshës 35 deri në 48 vjeç fituan 80 cent në krahasim me bashkëmoshatarët e tyre meshkuj në të njëjtën moshë. Nëse të rejat e sotme ndjekin një model të ngjashëm me grupet e mëparshme, hendeku ka të ngjarë të zgjerohet”.

Por ky është vetëm një parashikim i bazuar në të dhënat e një gjenerate tjetër, shton Fry. Killewald thotë se mund të jetë gjithashtu dëshmi e një tendence më të gjatë. “Përparimi drejt barazisë së pagave ka qenë më i ngadalshëm që nga viti 1990 sesa ishte midis 1980 dhe 1990, por ka ende progres vit pas viti,” thotë ajo. “Unë mendoj se ka arsye për optimizëm.”

Dhe ndërsa njerëzit – në veçanti votuesit e rinj – nxisin çështje të tilla si subvencionet për kujdesin ndaj fëmijëve, kreditë tatimore dhe politika të tjera që do të sillnin përfititime gratë në fuqinë punëtore, thotë ajo, një pjesë e kësaj barazie mund të bëhet më e përhershme.

“Ne mund të mendojmë për politika që, të themi, do të reduktojnë përdorimin e orarit të detyrueshëm jashtë orarit ose gjëra të tilla,” thotë ajo, “që do t’ua lehtësonte punën, në veçanti, qëndrimin e nënave. Është e vështirë të dihet nëse do të shohim të njëjtin lloj erozion në pagën relative për këto gra ndërsa kalojnë jetën, apo nëse gratë që kanë lindur kohët e fundit kanë bërë vërtet përparim.”

Burimi: BBC News