Pse na pëlqen të kërcejmë dhe të lëvizim me ritmin

Shumë gjëra stimulojnë qendrat e shpërblimit të trurit tonë, mes tyre, lëvizjet e koordinuara. Shkencëtarët nuk janë të sigurt pse na pëlqen kaq shumë lëvizja, por sigurisht që ka shumë prova anekdotale që sugjerojnë që ne marrim një goditje mjaft të madhe. Ndoshta sinkronizimi i muzikës, që shumë studime kanë treguar se është i këndshëm për veshin dhe trurin, dhe lëvizja – në thelb, vallëzimi/ kërcimi- mund të përbëjë një lojë të dyfishtë kënaqësie.

Muzika dihet që stimulon kënaqësi dhe shpërblen zona si lëvorja orbitofronale, e vendosur drejtpërdrejt pas syve, si dhe një pjesë të trurit të mesëm të quajtur striatum ventral. Në veçanti, sasia e aktivizimit në këto zona përputhet me atë se sa ne i shijojmë meloditë. Përveç kësaj, muzika aktivizon cerebellumin, në bazën e trurit, e cila përfshihet në koordinimin dhe kohën e lëvizjes.

Atëherë, pse është vallëzimi i këndshëm?

Së pari, njerëzit spekulojnë se muzika është krijuar përmes lëvizjes ritmike – mendoni: duke goditur këmbën tuaj. Së dyti, disa zona në tru janë të lidhura me zonat motorike. Së treti, provat në rritje sugjerojnë se ne jemi të ndjeshëm dhe të harmonizuar me lëvizjet e trupave të të tjerëve, sepse rajone të ngjashme të trurit aktivizohen kur lëvizje të caktuara bëhen dhe vëzhgohen. Për shembull, rajonet motorike të trurit të valltarëve profesionistë tregojnë më shumë aktivizim kur ata shikojnë valltarë të tjerë krahasuar me njerëzit që nuk vallëzojnë.

Ky lloj zbulimi ka çuar në një spekulim të madh në lidhje me neuronet pasqyrë – qelizat e gjetura në lëvore, njësia qendrore e përpunimit të trurit, që aktivizohen kur një person po kryen një veprim, si dhe shikon dikë tjetër ta bëjë atë. Provat në rritje sugjerojnë që përvojat shqisore janë gjithashtu përvoja motorike. Muzika dhe kërcimi mund të jenë aktivizues të këndshëm të këtyre qarqeve shqisore dhe motorike. Pra, nëse jeni duke parë dikë duke kërcyer, zonat e lëvizjes së trurit tuaj aktivizohen, në mënyrë të pavetëdijshme, ju po planifikoni dhe parashikoni se si do të lëvizte një kërcimtar bazuar në atë që do të bënit ju.

Kjo mund të çojë në kënaqësinë që kemi kur shohim se dikush ekzekuton një lëvizje me aftësi prej eksperti, që është të shohësh një veprim që sistemi yt motorik nuk mund ta parashikojë përmes një simulimi të brendshëm. Ky gabim parashikimi mund të jetë shpërblyes në një farë mënyre.

Pra, nëse kjo dëshmi tregon se njerëzit pëlqejnë të shikojnë të tjerët në lëvizje (dhe të jenë në lëvizje vetë), shtimi i muzikës në miks mund të jetë një kulm shpërblimi.

Muzika, në fakt, në të vërtetë mund të përsosë aftësitë tuaja të lëvizjes duke përmirësuar kohën, koordinimin dhe ritmin tuaj. Për shembull, arti popullor brazilian Capoeira, i cili është një kërcim që maskohet si një art ushtarak ose anasjelltas. Shumë nga lëvizjet në atë stil luftimi janë koreografuar, mësuar dhe praktikuar, së bashku me muzikën, duke i bërë pjesëmarrësit më të zotë dhe duke u dhënë atyre kënaqësinë nga muzika, si dhe nga kryerja e lëvizjes.

Shtimi i muzikës në këtë kontekst mund të kalojë vijën e hollë midis një mekanizmi vrasës dhe një mekanizmi vallëzimi.

Burimi: Scientific American