Pse njerëzit “qeshin me lot”

A e keni parë ndonjëherë veten ose dikë tjetër që të qeshë deri në lot? Kjo duket si një përgjigje konfliktuale emocionale pasi lotët zakonisht tregojnë trishtim, ndërsa e qeshura është një shprehje e gëzimit. Shkencëtarët nuk janë shprehur plotësisht pse trupat tanë prodhojnë lot kur qeshim shumë, por ato kanë disa teori.

Mbajtja e emocioneve tuaja

Kohët e fundit, psikologia i Universitetit Yale, Dr. Oriana R. Aragón, drejtoi një studim hulumtues që vlerësoi pse përjetojmë reagime të caktuara fizike ndaj situatave emocionale. Ekipi i saj i përcaktoi këto përgjigje në dukje të papërshtatshme (duke qarë duke qeshur, të qeshura nervoze, etj.) Si “shprehje dimorfe”. Sipas Dr. Aragón, ne qajmë kur qeshim kaq shumë sepse trupi po përpiqet të rregullojë veten në përgjigje të emocioneve të forta.

Situatat e larta emocionale dhe truri

Disa besojnë se e qara ndërsa qesh ndodh sepse të dy reagimet janë rezultat i rritjes së emocioneve. Duke qarë, trupi përpiqet të kthehet në një nivel të rregullt të funksionimit.

Disa prova sugjerojnë që e njëjta pjesë e trurit kontrollon të qarat dhe të qeshurat. Për shembull, një gjendje e quajtur Pseudobulbar (PBA) bën që njerëzit të kenë shpërthime të pakontrollueshme të qara ose të qeshura për shkak të kushteve neurologjike ose lëndimeve të trurit, duke bërë që shkencëtarët të besojnë se të qarat dhe të qeshurat drejtohen nga e njëjta zonë e trurit.

Nën presion

Të tjerët teorizojnë njerëzit që qajnë ndërsa qeshin për shkak të presionit të madh rreth kanaleve të lotëve për shkak të trupit që dridhet gjatë të qeshurave të forta. Këto lotë quhen lot refleks, të cilat ndodhin kur sytë vijnë në kontakt me një irritues siç është një erë e fortë ose aroma e një qepë të prerë. Është e rëndësishme të theksohet se këto janë të ndryshme nga lotët emocionalë, të cilët prodhohen në përgjigje të një emocioni, të tillë si trishtimi ose ankthi.

Përfitimet e të qarit dhe të qeshurit

Të qarat dhe të qeshurit kanë përfitime pozitive emocionale. Lotët emocionalë të prodhuar nga të qarat janë biologjikisht të ndryshëm nga lotët e tjerë që prodhojnë sytë tanë. Ato përmbajnë hormone dhe endorfinë në përgjigje të stresit, të cilat ndihmojnë në rregullimin e emocioneve. Kjo është arsyeja pse njerëzit thonë se ndihen të lehtësuar pasi qajnë. Në mënyrë të ngjashme, e qeshura ul hormonet e stresit dhe shkakton çlirimin e endorfinës, e cila gjithashtu krijon një efekt të mirë.

Herën tjetër kur të shihni dikë të dyfishuar nga e qeshura me lot që i rrjedhin fytyrës, do të dini se sytë e tyre po funksionojnë normalisht. Nëse ju ose dikush që njihni përjetoni lot të shpeshtë që nuk kanë të bëjnë me një reagim emocional, kontaktoni Institutin e Syve./ProBizz.al/