Pse vazhdoni të sëmureni herë pas here, sipas ekspertëve të sëmundjeve infektive

Shumica e të rriturve kapin një ftohje të zakonshme dy deri në tre herë në vit, por ka dy arsye pse mund të sëmureni më shpesh se mesatarja, sipas ekspertëve.

Ekspertët thanë për Insider se, në përgjithësi, numri i herëve që një i rritur sëmuret ndryshon sipas: sa shpesh janë të ekspozuar ndaj një virusi dhe sistemit të tyre imunitar.

Njerëzit ndryshojnë shumë,” i tha TODAY Otto Yang, një profesor i mjekësisë në ndarjen e sëmundjeve infektive dhe të mikrobiologjisë, imunologjisë dhe gjenetikës molekulare në Shkollën e Mjekësisë David Geffen në UCLA.

“Ka njerëz që ndihen sikur janë të sëmurë gjatë gjithë sezonit të ftohjes dhe gripit dhe njerëz të tjerë që duket se janë të paprekur prej tij,” tha ai.

Simptomat e zakonshme të ftohjes – të cilat mund të zgjasin rreth 7 deri në 10 ditë – përfshijnë: kollë, dhimbje të fytit, rrufë, kongjestion, dhimbje koke dhe teshtitje. Shumë viruse të ndryshme e shkaktojnë atë, megjithëse rinoviruset janë më të zakonshmet.

Keni fëmijë ose kujdeseni për ta

Fëmijët sëmuren më shpesh se të rriturit dhe ata që kanë fëmijë – ose kujdesen për fëmijët – shpesh e marrin atë prej tyre.

Thomas Murray, një mjek i sëmundjeve infektive pediatrike në Spitalin e Fëmijëve Yale New Haven, tha për Insider se fëmijët kanë më shumë gjasa të sëmuren sepse sistemi i tyre imunitar nuk është zhvilluar plotësisht dhe ata kalojnë më shumë kohë në vende të mbushura me njerëz me fëmijë të tjerë që gjithashtu infektohen lehtësisht.

Fëmijët e moshës parashkollore mund të sëmuren deri në një herë në muaj, por ky numër zvogëlohet në rreth katër deri në gjashtë herë në vit pasi të rriten mjaftueshëm për të praktikuar higjienën e duarve, tha Dr. Frank Esper, një specialist i sëmundjeve infektive pediatrike në Klinikën Cleveland. SOT.

Jeni të ekspozuar ndaj shumë njerëzve të tjerë në punë

Murray, gjithashtu një drejtor mjekësor i asociuar për parandalimin e infeksionit në Spitalin e Fëmijëve Yale New Haven, tha se aty ku një person punon dhe sjellja e tij mund të kontribuojë në gjasat për t’u sëmurë. Për shembull, në përgjithësi njerëzit kanë më pak gjasa të infektohen gjatë punës nga shtëpia sesa në një punë ku ka kontakte me shumë njerëz brenda një dite.

Njerëzit që nuk i lajnë duart dhe qëndrojnë pranë njerëzve me simptoma kanë më shumë gjasa të infektohen, shtoi ai.

Paul Hunter, një profesor në mjekësi në Shkollën Mjekësore Norwich në Universitetin e Anglisë Lindore, në Mbretërinë e Bashkuar, i tha Insider se udhëtimi për në punë në një tren të mbushur me njerëz gjithashtu mund ta bëjë më të lehtë përhapjen e viruseve të ftohjes.

Ftohjet shkaktohen nga një ‘gamë e madhe virusesh’

Pasi të jeni të ekspozuar ndaj një virusi të ftohjes, i takon sistemit tuaj imunitar që ta mbrojë atë.

Një nga arsyet pse ftohjet janë kaq të zakonshme është se ato shkaktohen nga një “gamë e madhe virusesh” dhe kapja e njërit nuk do të thotë se je i mbrojtur nga një tjetër, tha Hunter, i cili është i specializuar në diagnostikimin, trajtimin dhe parandalimin e sëmundjeve infektive.

Nëse sëmureni sot, atëherë do të keni një mbrojtje nga një infeksion tjetër për rreth një javë më pas për shkak të një proteine të quajtur interferon, e cila është pjesë e mbrojtjes së trupit kundër viruseve, tha Hunter.

Murray tha se për shumicën e të rriturve që marrin ftohje të shpeshta që zgjasin disa ditë, ata ndoshta po përjetojnë të gjitha viruset që qarkullojnë në mjedisin tonë dhe “kursin natyral të të qenit përsëri në publik dhe social” pas pandemisë.

Megjithatë, ftohjet që zgjasin më shumë se 10 ditë ose infeksionet bakteriale në krye të të ftohtit që nuk reagojnë ndaj antibiotikëve mund të jenë shenja të një sistemi të dobët imunitar, ose të shkaktuar nga një gjendje shëndetësore ose medikamente, tha ai.

CDC thotë se njerëzit me ftohje që janë “të rënda”, “të pazakonta” ose zgjasin më shumë se 10 ditë duhet të vizitojnë një mjek.

Ju nuk mund ta parandaloni plotësisht ftohjen

Hunter tha se ka disa kërkime që sugjerojnë se suplementet e vitaminës D mund të ndihmojnë në mbrojtjen kundër infeksioneve të frymëmarrjes, veçanërisht për ata më të vjetër se 60 vjeç.

Megjithatë, në përgjithësi nuk mund të bëjnë shumë njerëzit për të parandaluar një ftohje, sepse viruset që i shkaktojnë ato janë shumë infektive.

“Nëse mendoni se mund ta parandaloni veten nga ftohja, e keni gabim”, tha ai.

Burimi: Insider