Putin kërcënon Finlandën dhe Suedinë kundër mbajtjes së infrastrukturës së NATO-s

Presidenti rus Vladimir Putin tha të mërkurën se Suedia dhe Finlanda mund t’i bashkohen NATO-s nëse dëshirojnë, por se Rusia do të “përgjigjet në të njëjtën mënyrë” nëse secili vend do të jetë mikpritës i forcave ushtarake ose infrastrukturës së aleancës.

Sipas Reuters, Putini i bëri këto komente për mediat shtetërore ruse ndërsa diskutonte ftesën zyrtare të NATO-s për të dy vendet për t’u bashkuar me aleancën.

“Me Suedinë dhe Finlandën, ne nuk i kemi problemet që kemi me Ukrainën. Ata duan të anëtarësohen në NATO, le të vazhdojnë,” tha Putin për mediat shtetërore ruse, sipas Reuters.

“Por ata duhet të kuptojnë se nuk ka pasur asnjë kërcënim më parë, ndërsa tani nëse kontingjentet ushtarake dhe infrastruktura vendosen atje, ne do të duhet të përgjigjemi në natyrë dhe të krijojmë të njëjtat kërcënime për territoret nga të cilat krijohen kërcënimet ndaj nesh”, shtoi ai.

Reuters raportoi se Putin vazhdoi të thoshte se marrëdhëniet e Rusisë me të dy vendet do të ishin subjekt i disa “tensioneve” të reja nëse ata i bashkoheshin aleancës.

“Gjithçka ishte mirë mes nesh, por tani mund të ketë disa tensione, sigurisht që do të ketë”, tha Putin. “Është e pashmangshme nëse ka një kërcënim për ne.”

Komentet e fundit të Putinit erdhën pas paralajmërimeve të përsëritura nga Rusia në Finlandë dhe Suedi për anëtarësimin në NATO. Në prill, Rusia kërcënoi se një veprim i tillë do ta detyronte atë të “rivendoste ekuilibrin ushtarak” në shtetet baltike.

Dy vendet skandinave janë vendosur të bëjnë oferta për t’u bashkuar me aleancën pasi Turqia hoqi kundërshtimet e saj ndaj vendeve që i bashkoheshin aleancës. Turqia, Finlanda dhe Suedia kanë nënshkruar që atëherë një marrëveshje për të lejuar procesin e anëtarësimit të vazhdojë, duke sinjalizuar një fund të afërt të neutralitetit të dy vendeve në Evropë.

Burimi: Insider