Një raketë misterioze sapo u përplas në Hënë dhe askush nuk e di se kush e lëshoi atë

Plehrat hapësinore janë një problem masiv për NASA-n dhe agjencitë e tjera hapësinore. Në mars, ne raportuam tre ton mbeturina hapësinore që po hidheshin drejt Hënës. Junk ishte vendosur për të goditur anën e Hënës përballë larg planetit tonë. Që nga ato raporte fillestare, më shumë besojnë se mbeturina ishte në fakt një raketë që goditi Hënën. Megjithatë, pjesa më intriguese është se askush nuk dëshiron të marrë fajin.

Askush nuk e di kë të fajësojë për raketën që goditi Hënën

where the rocket hit the Moon
Burimi i imazhit: NASA/Goddard/Arizona State University

NASA ka shumë plane për Hënën. Nga Porta Hënore deri tek vendosja e çizmeve njerëzore në sipërfaqen hënore, ka shumë misione të përqendruara rreth saj. Tani, Hëna nuk është e panjohur për goditjen nga mbeturinat hapësinore. Ajo që është shqetësuese është se askush nuk dëshiron të marrë meritën për raketën që goditi Hënën. Kjo vetëm ngre më shumë shqetësime për gjendjen aktuale të mbeturinave hapësinore që fluturojnë atje.

Dikur kishte besime se raketa mund t’i përkiste një mjeti lëshues SpaceX që nga viti 2015. Megjithatë, agjencia e udhëhequr nga Elon Musk nuk u ngrit dhe mori meritën për të. Dhe, pas një kohe, Grey dhe gjurmuesit e tjerë të objekteve, përfshirë vetë NASA-n, përcaktuan se ka shumë të ngjarë të ishte mbeturina hapësinore nga lëshimi i një rakete në vitin 2014 jashtë Kinës.

Megjithatë, në fund të fundit, Kina tha se nuk ishte fajtore për raketën që goditi Hënën. Ajo pretendoi se mjeti lëshues në fjalë ishte djegur në rihyrje. Megjithatë, nëse kjo ishte e vërteta apo jo, mbetet për t’u parë. Dhe, pa marrë merita askush, ne të gjithë thjesht kemi mbetur duke kruar kokën për atë që ndodhi.

Si ndodh diçka e tillë?

space junk
Një pjesë e një rakete ruse digjet mbi Australi. Burimi i imazhit: Victorian Storm Chasers

Hëna nuk është e panjohur për mbeturinat hapësinore që përplasen me të. Në fund të fundit, kjo është ajo që shumica e astronomëve besojnë se formuan krateret në sipërfaqen hënore. Por, kjo është hera e parë që mbeturinat hapësinore nga Toka godasin Hënën. Dhe, për shkak se ishte një raketë që goditi Hënën, është edhe më shqetësuese.

Raketat krijojnë shumë mbeturina. Jo vetëm që ato kanë disa faza, por ato gjithashtu kanë pjesë të shumta lëvizëse që mund të zhvendosen disi. Dhe, për momentin, gjurmimi i mbeturinave të hapësirës është jashtëzakonisht i vështirë. Të gjithë e kanë pranuar se është një problem, megjithatë ne ende duhet të shqetësohemi që ISS të shmangë plehrat që vendet krijuan duke shkatërruar satelitët dhe gjëra të tjera.

Është për shkak të mungesës së përpjekjes për të gjurmuar objektet hapësinore që një pjesë e një rakete ishte në gjendje të godiste Hënën. Pas saj, plehrat lanë një gropë unike me dy kratere. Ndonëse në asnjë mënyrë nuk ishte një krater masiv, ai ishte mjaft i madh për të lënë gjurmë në trupin tonë hënor.

Për fat të mirë, raketa që goditi Hënën krijoi një krater të dyfishtë. NASA thotë se kjo mund të ndihmojë në përcaktimin se kujt i përkiste, pasi raketat zakonisht krijojnë vetëm një krater.

Burimi: BGR