Nëse jeni të rrethuar me njerëz të rinj, bëni këto 5 pyetje për të hapur një bisedë të pasikletshme

Fjalimet e vogla shpesh hidhen poshtë si të pakuptimta dhe që shkaktojnë ankth. Njerëzit ose duan të hidhen menjëherë në bisedë reale, ose duan të shkojnë në shtëpi. Por disa nga marrëdhëniet më të rëndësishme fillojnë me një bisedë të rastësishme.

Bërja e bisedave të paharrueshme vështirë se kërkon një stil apo kreativitet novator aq sa ndjeshmëri dhe mirëkuptim. Si trajner i të folurit publik, John Bowe gjithmonë u thotë njerëzve që të mendojnë për gjetjen e gjuhës së përbashkët. Qëllimi juaj? Tregoni inteligjencën emocionale. Merrni një rrezik, por mos u kërcënoni.

Këtu janë pesë pyetje që njerëzit që janë të mirë në biseda të vogla i përdorin për t’u dukur më reale dhe më pak të sikletshme:

  1. “Nga jeni?”

Pyetjet më të mira fillestare të bisedës janë përshtatur për t’iu përshtatur momentit dhe ato e ftojnë personin tjetër të ndajë në një mënyrë që nuk është as invazive dhe as e vështirë për t’u përgjigjur.

Për fat të mirë, njerëzve u pëlqen të flasin për vendlindjen e tyre. Nëse jeni në një dasmë, për shembull, mund të pyesni, “A keni ardhur nga jashtë apo jeni nga këtu?” Nëse jeni në një ekspozitë qensh, mund të pyesni: “A jeni prej një kohe të gjatë këtu në Tiranë?”

Një variant i kësaj pyetjeje mund të jetë gjithashtu, “Nga e njihni filanin?” (d.m.th. personi që pret eventin).

  1. “Cila ishte puna juaj më pak e preferuar?”

Mikut i John Bowe, i cili pretendon se urren bisedat e vogla – por që ndodh gjithashtu të jetë folësi më i mirë që ai njeh – i pëlqen t’i kornizojë pyetjet sikur të jenë pjesë e një sondazhi: “Kam një pyetje që ua bëj gjithmonë njerëzve: cila ka qenë puna juaj më pak e preferuar?”

Kjo i jep vetes shumë pyetje pasuese. Puna e keqe ka ndodhur diku (“Ku?”). Dhe padyshim që përfshinte detyra të tmerrshme (“Cilat ishin ato?”) dhe një shef të shëmtuar (“Çfarë bënte ai? Askush nuk e ndaloi?”).

Qasja e sondazhit mund të zbatohet në miliona mënyra të ndryshme. Merrni udhëtimin, për shembull: “Po përpiqem të planifikoj udhëtimin tim të ardhshëm dhe po bëj një sondazh: Nëse do të kishit një muaj pushim, duke filluar nga nesër, ku do të shkonit?”

  1. “A po kaloni bukur?”

Kjo pyetje ka një numër të pafund variante: “A po argëtoheni?” “A nuk është kjo e mrekullueshme?” “Si po shkon vera juaj?” “A keni ftohtë?” “Çfarë ju pëlqen më shumë, [gjëja X në dhomë] apo [gjëja tjetër X në dhomë]?” “Unë thjesht po mendoja për folësin kryesor dhe atë që ajo tha për [X]. E vutë re këtë?”

Të gjitha këto janë të shkëlqyera sepse mundësojnë lidhje të lehtë. Me një të huaj, ju duhet të reflektoni për diçka që po ju ndodh të dyve dhe t’i bëni ata më të rehatshëm në këtë proces.

  1. “Me çfarë merreni?”

Duket pyetje personale dhe për të cilën njerëzit nuk kanë dëshirë të flasin, por në fakt, John Bowe ka zbuluar se shumë njerëzve u duket e çuditshme nëse nuk i pyet se çfarë bëjnë ata.

Ai e ka dëgjuar këtë pyetje të formuluar më delikatesë në spanjisht: “Kujt i përkushtohesh?” Parë në këtë këndvështrim, është e kujdesshme të pyesësh “Çfarë bën?” sepse me të vërtetë do të thotë “Për çfarë të intereson më shumë?

Gjithmonë ka vend për hetim të sinqertë në lidhje me interesat e njerëzve. Nëse jeni në një event të industrisë, është e lehtë të pyesësh nëse dikush po merr pjesë apo ndodhet atje për të vëzhguar.

Përsëri, nëse jeni në një shfaqje qensh, mund të pyesni: “A jeni këtu si spektator apo profesionist?

  1. “Më tregoni për familjen tuaj.”

Për shumë njerëz, familja është tema më e rëndësishme. Të pyesësh për familjen e dikujt tjetër është një shfaqje respekti.

Nëse personi me të cilin po flisni duket se ka ardhur në një event me familjen e tij, për shembull, është krejtësisht e sjellshme të pyesni: “A keni vëllezër e motra të tjerë?” “A je më i madhi apo më i vogli?” “A është ai vëllai juaj? Dukeni identikë.”

Është gjithashtu e vërtetë, megjithatë, se familja për shumë njerëz është një burim i qëndrueshëm dhe i pashëruar i traumës ose stresit. Si me çdo temë, nëse dikush duket në siklet, tërhiquni.

Burimi: CNBC