Putin nuk është i sigurt nëse do të kandidojë sërish si president rus në 2024

Presidenti rus Vladimir Putin nuk ka vendosur nëse do të kandidojë në zgjedhjet presidenciale të vitit 2024 në Rusi, tha të mërkurën zëdhënësi i tij kryesor. Është një lëvizje standarde për të, tha një ekspert i politikës ruse, që e mban opozitën e tij të hamendësojë.

Zëdhënësi, Dmitry Peskov, i dha një përgjigje me një fjalë, “Jo” pyetjes së një gazetari për vendimin e Putinit, raportoi të mërkurën TASS e kontrolluar nga shteti.

Falë një ligji që ai miratoi vitin e kaluar, Putin ka të drejtë për dy mandate të tjera gjashtëvjeçare si president – që do të thotë se ai mund të jetë president deri në vitin 2036. Ai tashmë ka udhëhequr vendin si president ose si kryeministër për 21 vjet.

Ligji i Putinit e forcoi edhe më shumë kontrollin e tij mbi pushtetin. Qendra e mendimit në Uashington, DC, Freedom House i ka dhënë Rusisë një nga renditjet më të ulëta për liritë elektorale, duke përmendur një erozion afatgjatë të çdo pamjeje të zgjedhjeve të lira dhe të ndershme.

Times e Londrës raportoi se zyrtarë perëndimorë të paidentifikuar sugjeruan se hapat e gabuar në luftën në Ukrainë kishin nxitur spekulime në Rusi për një sfidë ndaj Putinit në vitin 2024.

“Njerëzit po flasin më shumë për trashëgiminë dhe imagjinojnë një jetë përtej Putinit”, citon gazeta të ketë thënë një zyrtar. “Rusia nuk është një vend demokratik dhe nuk ka asnjë perspektivë ndryshimi në të ardhmen e afërt. Por mesi i kësaj dekade ka filluar të duket interesant.”

Putini mori vendimin për të pushtuar Ukrainën bazuar në “informacione tepër të gabuara”, tha një zyrtar për gazetën. Ky gabim e ka dobësuar atë, thanë zyrtarët.

Duke komentuar mundësinë që dështimet në Ukrainë mund t’i kenë dobësuar shanset e tij në përgjithësi, Sarah Whitmore, një specialiste e politikës ruse dhe ukrainase në Universitetin Oxford Brookes të Mbretërisë së Bashkuar, tha për Insider: “Nuk jam e sigurt nëse gjendja shpirtërore do të përkeqësohet”.

Ajo shtoi: “Është një foto vërtet e përzier”. Whitmore tha se shumica e rusëve – veçanërisht të moshuarit – morën shumicën e informacionit të tyre nga televizioni shtetëror shumë i kontrolluar. Atje, një narrativë kryesore është se siguria e Rusisë është nën kërcënim.

“Putini është personi që i mbron ata dhe është i vetmi, sepse kush tjetër është atje?” tha ajo. “Nuk ka njeri tjetër sepse dikush tjetër është përjashtuar sistematikisht nga skena politike kohë më parë.”

Qëndrimi i heshtur për lëvizjen e tij të radhës është praktikë standarde nga Putini, tha ajo.

“Putin gjithmonë duhet t’i mbajë njerëzit të hamendësojnë,” tha ajo, duke përshkruar se si Putin priti deri në minutën e fundit për të shpallur kandidaturën e tij në zgjedhjet e 2012. “Është vërtet e rëndësishme sepse ndihmoi në mbajtjen e grupeve rreth Putinit jashtë ekuilibrit”.

Ajo tha se ka të ngjarë që Putin nuk e dinte nëse ai do të kandidonte.

“Ai mund të jetë duke menduar nëse ai mund të bëjë një dalje nëse shëndeti i tij, për shembull, do të përkeqësohej,” tha ajo.

“Por nuk do të kishte kuptim ta thuash këtë tani,” shtoi ajo, “sepse kjo do të fillonte menjëherë një lloj lufte të brendshme për pushtet, ndërsa njerëzit përplasen se kush do të ishte i radhës.”

I bërë të njëjtën pyetje në lidhje me karrierën politike të Putinit në korrik, Peskov dha edhe më pak informacion, duke u thënë gazetarëve: “Pyejeni vetë“, raportoi TASS.

Burimi: Insider